Μετά από μεγάλο διάστημα με αποτυχημένα ραντεβού, με situationships που για τον οποιοδήποτε λόγο δεν προχώρησαν για να γίνουν κάτι πιο σοβαρό, μετά από περιόδους ίσως απόγνωσης πως δεν θα βρεις ποτέ “τον ένα και μοναδικό σύντροφο” βρήκες επιτέλους ένα άτομο να σε ενθουσιάζει. Ένα άτομο στου οποίου το πρόσωπο βρίσκεις όλα όσα αναζητούσες και μπορείς να οραματιστείς μια μακροχρόνια σχέση και ένα ευτυχισμένο μέλλον δίπλα του.

Πάνω που δεν μπορείς να φανταστείς κάτι που θα χαλάσει την ευτυχία σας, οι δικές σου σκέψεις και ανησυχίες είναι αυτές που τελικά έρχονται να σε ταράξουν… “Κι αν τελικά δεν του αρέσω αρκετά; Κι αν δεν είμαι αρκετά καλή; Κι αν ο έρωτας μας σβήσει με τα χρόνια; Κι αν; Κι αν; Κι αν;”. Όλες αυτές οι σκέψεις είναι λογικές όταν ενθουσιάζεσαι για ένα άτομο και το θέλεις δίπλα σου, αλλά ο καιρός περνάει και συνειδητοποιείς ότι έχεις περάσει την καλύτερη περίοδο της σχέσης χαμένη στις σκέψεις και τις ανησυχίες σου.

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να εξασφαλίσεις ότι η σχέση αυτή δεν έχει μόνο παρόν αλλά και ένα μακρύ μέλλον γεμάτο εμπειρίες και όμορφες στιγμές που θα θυμάστε παρέα και θα νοσταλγείτε όταν μεγαλώσετε, αρκεί να ακολουθήσεις αυτές τις απλές συμβουλές.

Σχέση: 5 στοιχεία που την κάνουν να κρατήσει

#1 Ανέλαβε τις ευθύνες σου

Μήπως οι προηγούμενες σχέσεις δεν πέτυχαν γιατί διάλεγες “ακατάλληλα” για εσένα άτομα; Μήπως είχες ένα μοτίβο σχέσης στο μυαλό σου, με το οποίο ήσουν εξοικειωμένη και “κόλλαγες” σε αυτό γιατί δεν ήθελες να βγείς από τη ζώνη άνεσής σου; Είναι πολύ πιθανό αλλά και λογικό να τα έκανες όλα αυτά, όμως αν θέλεις μια σχέση που δεν θα καταλήξει όπως οι προηγούμενες, είναι σημαντικό να αναγνωρίσεις και να αναλάβεις τις δικές σου ευθύνες.

Μόνο μέσω της αποδοχής θα καταφέρεις να αλλάξεις τον εαυτό σου προς το καλύτερο, θα μπορέσεις να αγαπήσεις τον εαυτό σου και θα αφήσεις και τα άλλα άτομα να σε αγαπήσουν.

#2 Αναγνώρισε τις προσφορές του συντρόφου σου

Οι προσφορές, οι μικρές βοήθειες που κάνει ο/η σύντροφός σου για εσένα αλλά και εσύ είναι η θεμελιώδης μονάδα συναισθηματικής σύνδεσης. Αντιπροσωπεύει την επιθυμία μας να συνδεθούμε περισσότερο με ένα άτομο. Η αναγνώριση μπορεί να γίνει λεκτικά αλλά και με πράξεις. Μπορείς να επισημαίνεις πόσο χαρούμενη είσαι με πράξεις που είχε κάνει στο παρελθόν και ακόμη σου κάνουν την καθημερινότητα πιο εύκολη, μπορείς να προσφέρεις εσύ βοήθεια ή να ζητήσεις για να δείξεις στο άλλο άτομο πόσο απαραίτητο σου είναι. Μπορείς επίσης να δείξεις πόσο κατανοητική είσαι στις δυσκολίες που περνάει στη ζωή και φυσικά με κάθε ευκαιρία να το δείχνεις με πράξεις, όπως αγκαλιές, χαμόγελα, φιλιά.

Οι προσφορές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην προώθηση της ασφάλειας μέσα στη σχέση. Σε μια μελέτη οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αραβωνιασμένα ζευγάρια που παρέμειναν παντρεμένα παρουσίαζαν 86% ποσοστό δέσμευσης και ανταπόκρισης ο ένας προς τον άλλον, ενώ οι σύντροφοι που χώρισαν το έκαναν μόλις στο 33% των περιπτώσεων.

#3 Διασκεδάστε παρέα στη σχέση

Ίσως από τα πιο σημαντικά κομμάτια σε μια σχέση είναι η διασκέδαση. Η δημιουργία κοινών εμπειριών που σας κάνουν να γελάτε είναι ένας από τους σαφέστερους δείκτες της ικανοποίησης από τη σχέση, σύμφωνα με έρευνες.

Η διασκέδαση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάνετε κάτι καινούργιο κάθε βράδυ ή ότι εξερευνείτε και έναν άλλο προορισμό κάθε σαββατοκύριακο. Αυτό που μετράει στην διασκέδαση είναι να έχετε θετικές κοινές εμπειρίες και να προσθέτετε μια παιχνιδιάρικη διάθεση σε ο,τι κάνετε. Δεν χρειάζεται να είναι μια μεγάλη κίνηση. Ακόμα και ένα γλυκό πρωινό μήνυμα ή μια έκπληξη με το αγαπημένο του/της φαγητό, είναι πράξεις που θα ενισχύσουν την ποιότητα της σύνδεσης στη σχέση ενώ παράλληλα διατηρούν μια θετική εικόνα και καλλιεργούν την αισιοδοξία για το κοινό σας μέλλον.

Όσο απαιτητική και δύσκολη κι αν γίνεται η ζωή, το να έχετε σε προτεραιότητα τις μικρές, αλλά σημαντικές κινήσεις θα ωφελήσουν σημαντικά τη σχέση.

#4 Ξέχνα τις προσδοκίες

Η ιδανική σχέση αλλάζει από άτομο σε άτομο και ο κάθε ένας μας έχει διαφορετικά πρότυπα και προσδοκίες. Όσο σημαντικό κι αν είναι να μην συμβιβάζεσαι με κάτι που δεν σου αρέσει και να μην υποβιβάζεις τον εαυτό σου, είναι εξίσου σημαντικό να ξεχνάς για λίγο τις προσδοκίες σου και να σκεφτείς ρεαλιστικά. Μπορεί το άτομο που έχεις δίπλα σου να είναι σχεδόν τέλειο για εσένα, αλλά μια μικρή λεπτομέρεια να μην ανταποκρίνετε στις προσδοκίες σου. Τότε είναι που πρέπει να υποχωρήσεις από τις προσδοκίες σου και να αποδεχτείς τον/την σύντροφό σου ακριβώς όπως είναι, ακριβώς όπως θέλεις να κάνει και για εσένα.

Κανείς μας δεν είναι τέλειος και όλοι έχουμε αρνητικά στοιχεία στον χαρακτήρα μας, τα οποία θέλουμε να αγαπήσουν και να αποδεχτούν οι δικοί μας άνθρωποι.

#5 Επεσήμανε τα θετικά στοιχεία του/της συντρόφου σου

Μια έρευνα που εξέτασε 470 μελέτες σχετικά με τη συμβατότητα των ζευγαριών διαπίστωσε ότι ένας βασικός παράγοντας που εξασφάλιζε τη διαρκή αγάπη ήταν τα κοπλιμέντα. Συχνά στις σχέσεις πέρνουμε σαν δεδομένο τα στοιχεία που μας αρέσουν στο άτομο που έχουμε δίπλα μας και ξεχνάμε να του επισημάνουμε πόσο μας αρέσουν και τα εκτιμάμε.

Όμως είναι όμορφο να έχεις δίπλα σου ένα άτομο που μπορεί να εκτιμήσει την αξία σου και τα καλά σου χαρακτηριστικά και μάλιστα να στα επισημαίνει συχνά! Ειδικά όταν ο άνθρωπος σου περνάει μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία δεν μπορεί να είναι κοντά σου στο 100%, δείξε πως για εσένα σημασία έχουν τα θετικά του χαρακτηριστικά και όλα όσα κάνει για εσένα μέσα στα χρόνια και ότι η σχέση σας δεν κρίνεται από μια δύσκολη φάση.

Πηγή: VITA