Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

Ανδρουλάκης: Βαφτίζετε «μεταρρυθμίσεις» τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα του ΕΣΥ κάτω από το χαλί

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επιτέθηκε στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη μιλώντας για το νομοσχέδιο της «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»

Εφ’ όλης επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ για να συζητήσουμε ένα νομοσχέδιο, που η κυβέρνηση διατείνεται ότι ολοκληρώνει την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνει τίποτα άλλο από το να αποκαλύπτει ότι για άλλη μια φορά αντιμετωπίζετε ένα κορυφαίο ζήτημα της ελληνικής κοινωνίας με έναν τρόπο προκλητικά ανεύθυνο», τόνισε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Ανδρουλάκης, κατηγορώντας τη Νέα Δημοκρατία ότι βάζει «ξανά το κέρδος πάνω από τα δημόσια αγαθά».

«Αυτή τη φορά», προσέθεσε, «στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος, ενώ σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, που ξηλώνει σιγά σιγά τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με σκοπό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία».

«Εσείς, λοιπόν, σήμερα, εμφανίζεστε ως μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας. Αλλά κάθε πολίτης καταλαβαίνει – τόσο από τη δική του εμπειρία όσο και βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων – ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η πολιτική για την ψυχική υγεία, «σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, περιορίζεται αποκλειστικά στην ‘απεξάρτηση και αποτοξίνωση’ των ‘εξαρτημένων ατόμων’, δηλαδή στη διάγνωση και θεραπεία, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους πυλώνες της πρόληψης, της αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης».

Και τόνισε πως σήμερα λειτουργούν 75 κέντρα πρόληψης σε όλους τους νομούς της χώρας, «τα οποία έχουν αναγνωριστεί από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και έχουν αξιολογηθεί ως η αποτελεσματικότερη προσέγγιση προληπτικών παρεμβάσεων, σε σημείο που έχουν προταθεί ως μοντέλο και σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρήθηκαν μάλιστα καινοτόμα και βρήκαν μιμητές».

Όπως είπε, «πρόκειται για μία υπερκομματική κατάκτηση με υπερκομματικά διοικητικά συμβούλια, που ενώνονται κατά των εξαρτήσεων», αλλά παρόλα αυτά, «το παρόν σχέδιο νόμου αναγνωρίζει τη βιωσιμότητα των εν λόγω κέντρων πρόληψης μόνο έως το 2027, που λήγει η ισχύουσα προγραμματική σύμβαση».

«Δομές του ΕΣΥ αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία»

«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο καταργείται επίσης ένας σημαντικός θεσμός που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό, εκείνος του Εθνικού Συντονιστή για τα Ναρκωτικά, με τις αρμοδιότητες για προγραμματισμό, συντονισμό και παρακολούθηση της υλοποίησης της Εθνικής Πολιτικής για την αντιμετώπιση των εξαρτήσεων να εκχωρείται στον υπό σύσταση θεσμό του προέδρου του Ε.Ο.Π.Α.Ε, ο οποίος έχει τη δυνατότητα βάσει των αρμοδιοτήτων του να ιδρύει ή και να καταργεί μονάδες, προγράμματα, φορείς, δομές», προσέθεσε ο κ. Ανδρουλάκης.

«Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη μεταφορά των καταργούμενων οργανισμών των δύο εκ των εναπομείναντων ψυχιατρείων, του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, στο Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, χωρίς κανένα σχεδιασμό και εξασφάλιση για το μέλλον τους. Οι υπόλοιπες δομές του ΕΣΥ, τέλος, αποσυνδέονται πλήρως από την ψυχική υγεία», ανέφερε, για να υπογραμμίσει πως «καθίσταται βέβαιο ότι οι ασθενείς στο μέλλον θα στρέφονται προς τον ιδιωτικό τομέα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, γιατί το παρόν νομοσχέδιο ανοίγει τον δρόμο στην εμπορευματοποίηση της ψυχικής υγείας».

«Εκβιάζετε τους γιατρούς και την πληρώνει ο λαός»

«Στο ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πιστεύουμε ότι η απεξάρτηση και η ψυχική υγεία δεν είναι ατομικές υποθέσεις, αλλά είναι κοινωνικά δικαιώματα, τα οποία θα πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν με επίκεντρο τις εξατομικευμένες ανάγκες του καθενός», επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος στο κλείσιμο της ομιλίας του θεώρησε «χρέος» του, όπως είπε, να μιλήσει για τη «δεινή κατάσταση» στην οποία έχει περιέλθει το σύνολο του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Οφείλω να σταθώ στη σύγκρουση που έχει ανοίξει τις τελευταίες μέρες μεταξύ της κυβέρνησης και των ιδιωτών γιατρών, η οποία ξεκίνησε με αφορμή την επίταξη των ιδιωτών γιατρών ώστε να καλύψουν ορισμένες εφημερίες το μήνα σε δημόσια νοσοκομεία», σημείωσε, τονίζοντας πως «η απειλή στους ιδιώτες γιατρούς ότι θα κοπεί η πρόσβασή τους στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν αρνηθούν την επίταξή τους και αντίστροφα» αποβαίνει, τελικά, εις βάρος των ασθενών και «η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας», καθώς οι πολιτικές της «υποτιμούν και εγκαταλείπουν το δημόσιο σύστημα υγείας, αφήνοντας το ΕΣΥ να καταρρεύσει».

«Έχετε αποτύχει παταγωδώς κ. Γεωργιάδη»

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως ο εκσυγχρονισμός και η ανασύνταξη του ΕΣΥ θα λυθεί «μόνο με συντονισμένες πολιτικές, που θα στοχεύουν στην αναστύλωση και την ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, που σταδιακά ξηλώνεται προς χάριν της εξυπηρέτησης ισχυρών οικονομικών συμφερόντων».

«Εσείς, λοιπόν, σήμερα, εμφανίζεστε ως μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας. Αλλά κάθε πολίτης καταλαβαίνει – τόσο από τη δική του εμπειρία όσο και βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων – ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς», υπογράμμισε απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη.

«Έχει πετύχει ο υπουργός Υγείας, όταν έχει καταφέρει η Ελλάδα να είναι ‘πρωταθλήτρια Ευρώπης’ με τις υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες υγείας; Νομίζω πως όχι. Όσο, κ. Γεωργιάδη, βαφτίζετε ‘μεταρρυθμίσεις’ τα μπαλώματα, βάζοντας τα προβλήματα κάτω από το χαλί, θα κάνετε μία τρύπα στο νερό», είπε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Sports in

Αιχμές για τη διαιτησία από την Γκουντούρα – Έξαλλος ο προπονητής της: «Είναι σκάνδαλο» (vids)

Τόσο η Δώρα Γκουντούρα, όσο και ο προπονητής της, Θανάσης Δελενίκας, είχαν παράπονα από την αντιμετώπιση από τη διαιτησία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024