Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Κουτσούμπας: Επικίνδυνο και εγκληματικό το ν/σ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης – Να αποσυρθεί τώρα

Κουτσούμπας: Επικίνδυνο και εγκληματικό το ν/σ της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης – Να αποσυρθεί τώρα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το «έκτρωμα», όπως είπε για το νομοσχέδιο, ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία»

«Η κυβέρνηση με το επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», τόνισε ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, παρά τους «τόνους λάσπης» που έχει δεχθεί από «διάφορους δήθεν προοδευτικούς», έχει ασκήσει σκληρή κριτική στην ψυχιατρική μεταρρύθμιση και την έχει αντιπαλέψει συστηματικά.

«Η κυβέρνηση να αποσύρει αυτό το έκτρωμα, ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία»

Επισήμανε ότι στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου-«εκτρώματος», όπως το χαρακτήρισε, είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει άμεσες υπηρεσίες υγείας και να θέσει ένα πλαίσιο κανόνων, αλλά να παρέχονται υπηρεσίες από επιχειρηματίες υγείας, ΜΚΟ και «άλλους φιλάνθρωπους, που τείνουν να αποτελέσουν τον βασικό πάροχο ψυχικής υγείας», καθώς και να επισπευσθεί η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

«Με το κατάπτυστο ν/σ ο χάρτης στην πρόληψη γυρίζει δεκαετίες πίσω»

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στάθηκε σε ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου, όπως στις αρμοδιότητες του ΕΟΠΑΕ, αλλά και στο γεγονός ότι παραβλέπεται η σημασία της σταθερότητας στα πρόσωπα στην ψυχική υγεία, καθώς προβλέπονται μετακινήσεις προσωπικού, αντί για προλήψεις, προσθέτοντας ότι, πέρα από το προσωπικό, προβλέπεται «να περιπλανώνται και οι ασθενείς» σε γειτονικούς δήμους, νομούς και Περιφέρειες.

«Με αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο αλλάζει ο χάρτης στην πρόληψη των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έδωσαν ποτέ χρήματα για ουσιαστική επιστημονική έρευνα, αλλά για χώρους εποπτευόμενης χρήσης, «για να μη χαλάει ο χρήστης την τουριστική μόστρα της Αθήνας».

Σε αυτό το σημείο κάλεσε την κυβέρνηση να αποσύρει «αυτό το έκτρωμα», ώστε να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση στη Βουλή και στην κοινωνία.

«Πώς αλλιώς θα κερδίζει ο ιδιώτης πελατεία;»

Παράλληλα, ο κ. Κουτσούμπας ανέδειξε το «διαχρονικά σταθερό ιδεολογικό, πολιτικό και επιστημονικό μέτωπο που έχουν ΚΚΕ και ΚΝΕ απέναντι σε όλα τα ναρκωτικά», επισημαίνοντας πως οι θέσεις του Κομμουνιστικού Κόμματος και της Νεολαίας του εδράζονται στον ίδιο τον χαρακτήρα της κοινωνίας, για την οποία παλεύουν, όπου ο άνθρωπος και οι ανάγκες του θα έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Και συμπλήρωσε ότι το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δεν στέκονται μοιρολατρικά απέναντι στο φαινόμενο των εξαρτήσεων, αλλά διεκδικούν πρόληψη, θεραπεία, κοινωνική επανένταξη, έρευνα στο πλαίσιο αντιναρκωτικής πολιτικής, με κρατική χρηματοδότηση, δημόσια-δωρεάν, με όλο το απαραίτητο προσωπικό, χωρίς να χάνεται η αυτοτέλεια των προγραμμάτων.

Τέλος, υποστήριξε πως όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις αγνόησαν για χρόνια τις εκκλήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των συνδικαλιστικών τους οργάνων, καθώς και του ΚΚΕ, για τις ελλείψεις στο ΕΣΥ και άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο απροχώρητο, γιατί «πώς αλλιώς θα κερδίζει ο ιδιώτης πελατεία», όπως είπε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Sports in

Αιχμές για τη διαιτησία από την Γκουντούρα – Έξαλλος ο προπονητής της: «Είναι σκάνδαλο» (vids)

Τόσο η Δώρα Γκουντούρα, όσο και ο προπονητής της, Θανάσης Δελενίκας, είχαν παράπονα από την αντιμετώπιση από τη διαιτησία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024