Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ο τόπος ζεματάει και 'συ τρέμεις να ανοίξεις το κλιματιστικό, ο Μητσοτάκης κάνει τουρισμό και ο Κασσελάκης παίζει με τον αψύ τον Σφακιανό

Ο τόπος ζεματάει και ‘συ τρέμεις να ανοίξεις το κλιματιστικό, ο Μητσοτάκης κάνει τουρισμό και ο Κασσελάκης παίζει με τον αψύ τον Σφακιανό

Λίγο πριν τη θερμοπληξία ο πολίτης πατάει το «on» στο κλιματιστικό, πριν την καταστροφή ο Μητσοτάκης το «restart» στο κόμμα, πριν τη σύγκρουση ο Κασσελάκης ένα, δύο, τρία οπ το 'ριξα στο σορολόπ, πριν την πλήρη ανυποληψία της πολιτικής ο λαός σκέφτεται να πατήσει το «off»

Όταν ο Δίας κατέβηκε από τον Όλυμπο!

To τέχνασμα είναι παλιό. Εχει συμβεί κατ΄επανάληψη στο παρελθόν. Οταν ο ηγεμόνας αρχίζει και νιώθει ανασφαλής γιατί έχει χάσει μεγάλη μέρος από την υποστήριξη των υπηκόων του, τότε θυμάται ότι πρώτον, υπάρχει κι η κοινοβουλευτική ομάδα – και ιδιαίτερα την πολιτική ευαισθησία και τις ανησυχίες των βουλευτών – και δεύτερον, ότι υπάρχει και το κόμμα. Μέχρι να συμβεί αυτό και οι δύο πολιτικοί μηχανισμοί βρίσκονταν σε ύπνωση. Και οι οιμωγές διαφόρων δεν ακούγονταν στο νεοκλασικό κτίριο της Ηρώδου του Αττικού. Ομως ήρθε η στιγμή – του «μον΄ με λένε Σταύρο», όπως τραγουδούσε ο αοιδός κ. Διονύσης Σαββόπουλος – και … αίφνης ο ηγεμόνας ανακάλυψε ότι έχει την ανάγκη και του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας! Ετσι συμβαίνουν αυτά. Κι όπως λέει και μία παροιμία «αργά ξυπνάει η κουρεμένη να δει το πάπλωμα»!

Το κόμμα

Η «ανακάλυψη» του κόμματος σχετίζεται, απ΄ ότι μου λένε με τον περίφημο «ανασχηματισμό» γενικών γραμματέων. Εχει παραμένει ως εκκρεμότητα του υπουργικού ανασχηματισμού – ο Θεός να τον κάνει…. Λένε, λοιπόν, ότι οσονούπω, εντός των επόμενες ημερών θα γίνει. Και αρκετοί εκ των προτιμητέων για τις εν λόγω θέσεις θα είναι με … «χαρτάκια» από την Πειραιώς!

Οι γενικοί γραμματείς

Αρχικά το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε πως οι αλλαγές θα αφορούσαν καμιά 30ριά από τους συνολικά 63 γενικούς και ειδικούς γραμματείς. Τώρα βλέπω πως οι αλλαγές θα αφορούν περί τους 20 από αυτούς. Είναι ο ανασχηματισμός που ολοκληρώνει την αποδόμηση του «συστήματος Δημητριάδη». Του ανεψιού! Ηταν ο σκληρός πυρήνας του «επιτελικού κράτους» αν το θυμάστε. Που μας άφησε χρόνους κι αυτό. Την εποχή που οι γενικοί γραμματείς αναφέρονταν απευθείας στον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού, κι οι υπουργοί – η πλειονότητα τους – ήταν για το «θεαθήναι». Για να κάνουν βόλτα με τουπέ στις εκλογικές τους περιφέρειες!

Οι βουλευτές

Κι ενώ με τους υπό αλλαγή γενικούς και ειδικούς γραμματείς «χαιδεύει» ο ηγεμόνας την Πειραιώς, με τους βουλευτές το θέμα το έχει αναλάβει ο υφυπουργός Επικρατείας κ. Γιώργος Μυλωνάκης. Έχει «χαρτογραφήσει» τη κοινοβουλευτική ομάδα, τα προσόντα, τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες του καθενός. Αλλά και τους συσχετισμούς μεταξύ των διαφόρων ομάδων, που έχουν συγκροτηθεί τους τελευταίες – ή έχουν αρχίσει να φαίνονται… – και διαχειρίζεται εκ του παρασκηνίου τον καθένα….

Η κοινωνία βράζει

Όμως τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά – σας το έχω ξαναπεί! Ενώ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Τάκη Θεοδωρικάκο πιέζουν με κάθε τρόπο την αγορά, για να «ξορκίσουν» την ακρίβεια στα ράφια και στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ. Αλλά τα πράγματα έχουν ξεφύγει στις τουριστικές περιοχές που συντηρούνται κυρίως από τον εσωτερικό τουρισμό. Οι περιοχές αυτές υποφέρουν, διότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι αναιμικός. Χωρίς να ληφθεί υπόψη το πρόβλημα των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων. Κι ακους συνεχώς «ο κόσμος δεν έχει λεφτά»!

Στα πάνω του

Τώρα βέβαια υπάρχει και η εκκρεμότητα – τρόπος του λέγειςν, έτσι; – με το επίτροπο και το χαρτοφυλάκιο στην Ευρωπαική Επιτροπή. Με την φίλη του την Ούρσουλα τα έχει τακτοποιημένα τα θέματα. Και τα μεγάφωνα του συστήματος του Μεγάρου Μαξίμου παιανίζουν τον ίδιο σκοπό. Οτι δηλαδή ο δικός μας είναι αναβαθμισμένος πλέον στο σύστημα των Βρυξελλών. Μπορεί να σηκώσει το τηλέφωνο και να της πει της Ούρσουλας «το και το…». Τα έχει πια αυτά τα θάρρητα. Ε, δεν ήρθε έτσι θηριώδης ο λογαριασμός του τηλεφώνου. Ολόκληρο lobbying έκανε. Τους έπιασε όλους στο «πίτσι – πίτσι» και πολλούς τους έπεισε να την στηρίξουν την φίλη του. Να μην είναι στα μέσα και στα έξω των Βρυξελλών;

Έρχονται εξελίξεις

Όπως είδατε – σας είχα ενημερώσει εγκαίρως – ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις επέστρεψαν στα «ήρεμα νερά» μετά από το περιστατικό της Κάσου. Τόσο παρασκήνιο αναπτύχθηκε για πόσους μήνες δεν ξέρω, θα αφήσουν να πάει στράφι. Τώρα που κατεβάζουν από το «ράφι» από το Κυπριακό και ετοιμάζονται να το «λύσουν». Σου λέει «ο Τσίπρας την Βόρειο Μακεδονία, εγώ το Κυπριακό. Ε, δεν είναι και μικρή υπόθεση! Το ένα χρονολογείται από το 1991, το άλλο από το 1974. Γι΄ αυτό σας λέω και η Κάσος και οποιοδήποτε εμπόδιο προκύψει στο επόμενο διάστημα, θα τακτοποιηθεί πάραυτα!

Καλοπιάσματα

Κατά τα άλλα το πρόβλημα με τους ιδιώτες γιατρούς συνεχίζει να υπάρχει. Παρά τα καλοπιάσματα. Κι η σύγκρουση του υπουργού Υγείας κ. Αδωνι Γεωργιάδη μαζί τους δεν αφήνει αδιάφορους αρκετούς από την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Θα υπάρξουν εξελίξεις εντός των επόμενων ημερών. Κι οι ασθενείς;

Για μηχανισμό

Στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όλοι οι υποψήφιοι εκμεταλλεύτηκαν το διάστημα κυρίως του Ιουλίου – πριν έρθουν τα «μπάνια του λαού» τον Αύγουστο, που στην Χαριλάου Τρικούπη είναι κάτι σαν την … εκκλησία – για να μπορέσουν να συγκροτήσουν έναν στοιχειώδη μηχανισμό. Αυτό βέβαια ίσχυε για τους άλλους, κι όχι για πρόεδρο του κόμματος κ. Νίκο Ανδρουλάκη. Τον Αύγουστο οι ρυθμοί θα πέσουν δραματικά. Και θα αρχίσουν να ανεβαίνουν από τα τέλη του μήνα. Μαζί με τα μελτέμια του Αυγούστου….

Τους δουλεύουν

Πάντως μου λένε πως τα μέλη του κόμματος είναι πιο … έξυπνα από τους υποψήφιους προέδρους. Τι κάνουν; Πολλοί εξ αυτών πηγαίνουν σε τρεις – τέσσερις συγκεντρώσεις υποψηφίων για να φανούν. Αλλά έχουν καταλήξει ποιον θα ψηφίσουν. Απλώς το κάνουν για να πουλήσουν εκδούλευση. Ειδικά οι παλιοί πασόκοι δεν παίζονται σ΄αυτά!

Η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου

Επίσης η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου, μου λένε, πως αποφεύγει τις ανοιχτές συγκεντρώσεις όπως κάνουν οι άλλοι υποψήφιοι. Χρησιμοποιεί κατά κύριο λόγο το τηλέφωνο – έχει τον απαραίτητο μηχανισμό γι΄ αυτό – καθώς και τις μικρές συγκεντρώσεις των «opinion makers» του κομματικού συστήματος. Δηλαδή συγκεντρώσεις με μικρότερα ή μεγαλύτερα στελέχη, τοπικά ή ευρύτερα, που ασκούν μία ορισμένη επιρροή – πχ στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης – στο κομματικό σώμα!

Η κυρία Μιλένα Αποστολάκη

Και να σας ενημερώσω ότι στη διάρκεια των τελευταίων ημερών η κυρία Διαμαντοπούλου κέρδισε και ένα «πόντο». Η παραιτηθείσα κυρία Μιλένα Αποστολάκη θα την στηρίξει – έτσι μου είπαν. Αυτό είναι έκπληξη. Κι η απώλεια χρεώνεται στο σύστημα του κ. Ανδρουλάκη. Διότι ο πρόεδρος του κόμματος την έφερε εκ νέου στο προσκήνιο, την τοποθέτησε στον Βόρειο Τομέα της Αττικής, και την στήριξε για να εξουδετερώσει τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο. Και το πέτυχε. Για την απώλεια στην προκειμένη περίπτωση υπάρχει αρκετό παρασκήνιο, απ΄ ότι μου είπαν. Μόλις ενημερωθώ θα σας ενημερώσω!

Γεύμα στο Παρίσι

Επίσης όπως είναι γνωστό ο κ. Νίκος Παπανδρέου έχει στηρίξει ανοιχτά την υποψηφιότητα του κ. Παύλου Γερουλάνου. Και η διακριτική αφωνία του πρώην πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ερμηνεύτηκε από ορισμένους κύκλους ως έμμεση υποστήριξη του βουλευτή της Α΄Αθήνας. Ομως το γεύμα στο Παρίσι μεταξύ του Δημάρχου Αθηναίων κ. Χάρη Δούκα και του κ. Παπανδρέου – και επειδή οι μέρες είναι πονηρές… – φαίνεται πως ο δεύτερος κλείνει το μάτι στον πρώτο….

Ο κ. Παύλος Γερουλάνος

Ωστόσο τα μέχρι τώρα προγνωστικά φέρουν τον κ. Γερουλάνο με ένα αξιοπρεπές διψήφιο ποσοστό και για τον κ. Κατρίνη μου είπαν πως «θα είναι θαύμα αν πιάσει διψήφιο ποσοστό». Ομως μου λένε πως οι κκ Γερουλάνος και Δούκας «ψαρεύουν» από την ίδια «λίμνη» και δεν αποκλείεται η ωφελημένη να είναι η κυρία Διαμαντοπούλου στο τέλος. Εν πάσει περιπτώσει η «κουζίνα» στη Χαριλάου Τρικούπη θα συνεχίσει να λειτουργεί και στις επόμενες μέρες αν και με χαμηλότερες ταχύτητες, όπως σας είπα!

Υπέρ και κατά

Στην Κουμουνδούρου τα πράγματα πηγαίνουν από το καλό στο καλύτερο! Εκεί βρίσκονται στο κλίμα της «πολακιάδας». Και ήδη έχουν αρχίσει να συντάσσονται με τον βουλευτή Χανίων αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κόμματος. Οπως επίσης ήταν ενδιαφέρουσα και η παρέμβαση των «87» για τον πλήρη εξοστρακισμό του. Είναι πάντως πρωτοφανές πως καταφέρνουν να η πολιτική θερμοκρασία της Κουμουνδούρου να συναγωνίζεται την … θερμοκρασία του φυσικού περιβάλλοντος. Εντυπωσιακό! Στη διάρκεια των τελευταίων ημερών η αντιπαράθεση σχετικά με τον κ. Παύλο Πολάκη κλιμακώθηκε. Με ανάρτηση του ο κ. Στέφανος Κασσελάκης το υπερασπίστηκε, ενώ η κυρία Ολγα Γεροβασίλη – και διάφοροι άλλοι – ζήτησαν την «κεφαλή του επί πίνακι»! Εχω την υποψία ότι αυτή η σύγκρουση δεν είναι άσχετη με τους συσχετισμούς ενόψει του συνεδρίου του Οκτωβρίου….

Μαζί!

Κατά τα άλλα θα συνεχιστεί και αυτή την εβδομάδα η συνεδρίαση της γραμματείας της ΚΟΕΣ. Οριστικοποιήθηκε έτσι κι αλλιώς η ημερομηνία του συνεδρίου – θα γίνει από τις 3 ως τις 6 Οκτωβρίου! Μαζί με τις εκλογές στο ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ!

Sports in

To συναρπαστικό Grand Palais κόβει την ανάσα στο Παρίσι (pics)

Το in.gr επισκέφτηκε το Grand Palais την ώρα του αγώνα της Δώρας Γκουντούρα και εντυπωσιάστηκε από το χώρο που γίνεται η ξιφασκία και το τάεκβοντο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024