Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ελληνοτουρκικά: Τρία ερωτήματα για τα τουρκικά πλοία στην Κάσο θέτει ο Κασσελάκης - Τι λέει ο Γεραπετρίτης

Ελληνοτουρκικά: Τρία ερωτήματα για τα τουρκικά πλοία στην Κάσο θέτει ο Κασσελάκης – Τι λέει ο Γεραπετρίτης

Ο Στέφανος Κασσελάκης επισημαίνει ότι ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει ξεκάθαρες απαντήσεις για ό,τι συνέβη νότια της Κάσου

Επαναφέρει ο Στέφανος Κασσελάκης, το θέμα της παρουσίας τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοιχτά της Κάσου με αφορμή τις έρευνες του ιταλικού πλοίου «Ievoli Relume».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του απευθύνει στην κυβέρνηση, «τρία ερωτήματα – «φωτιά» (όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κουμουνδούρου) για το επεισόδιο με την Τουρκία στην Κάσο».

«Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας;», ρωτά ο κ. Κασσελάκης

Συγκεκριμένα ο κ. Κασσελάκης αναφέρει:

«Ο ελληνικός λαός δικαιούται μια ξεκάθαρη απάντηση από την κυβέρνησή του:

  • Είχε συζήτηση ο ΥΠΕΞ Γεραπετρίτης με τον Τούρκο ομόλογό του για να δοθεί και από μεριάς τους άδεια έρευνας στο ιταλικό πλοίο;
  • Για ποιο λόγο η Τουρκία ευχαρίστησε την Ελλάδα -και την Ιταλία- για την συνεργασία;
  • Ισχύει ότι δεν έχει ακυρωθεί η NAVTEX της Τουρκίας, που ισχυρίζεται ότι η ΑΟΖ της Ελλάδας στην συγκεκριμένη περιοχή ανήκει στην αρμοδιότητα της Τουρκίας;».

Δείτε την ανάρτηση

Τι είπε ο Γεραπετρίτης

«Δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας στην περιοχή της Κάσου και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας».

Αυτό δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, κάνοντας λόγο για παραπληροφόρηση σχετικά με το επεισόδιο στη Κάσο, σημειώνοντας πως «το πρόγραμμα έρευνας του ιταλικού πλοίου ολοκληρώθηκε απολύτως, δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση».

«Για το ζήτημα των ερευνών που έγιναν για την πόντιση καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, ένα έργο το οποίο απολάβει της εμπιστοσύνης της ΕΕ και χρηματοδοτείται εν μέρει από αυτήν, θα ήθελα για μια ακόμα φορά να αποσαφηνίσω, διότι δυστυχώς αυτήν τη στιγμή υπάρχει σαφέστατη παραπληροφόρηση. Το ζήτημα είναι απλό. Υπήρξε ένας προγραμματισμός του ιταλικού πλοίου στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται όχι μόνο εντός χωρικών υδάτων αλλά και στην ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Το πρόγραμμα αυτό έρευνας ολοκληρώθηκε απολύτως, δεν υπήρξε καμία απολύτως υποχώρηση», τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης και πρόσθεσε:

«Το ιταλικό πλοίο διεξήγαγε την έρευνα του, και μάλιστα για πολύ περισσότερες ώρες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, σε θάλασσα Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Ελλάδος. Ουδέποτε ζητήθηκε άδεια, ουδέποτε θα ήταν δυνατόν να ζητηθεί άδεια, ουδέποτε υπήρξε καμία αναγνώριση κυριαρχικών δικαιωμάτων Τουρκίας στην εκεί περιοχή και ούτε θα ήταν ποτέ αυτό δυνατόν. Συνεχίζουμε σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας την ενεργειακή διασφάλιση και αυτονομία της χώρας. Συνεπώς, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το γεγονός ότι έχει επιλέξει η ελληνική κυβέρνηση να διατηρεί διαύλους επικοινωνίας έτσι ώστε να μην παράγονται οι εντάσεις του παρελθόντος και σε μία εξαιρετικά δύσκολη, σύνθετη εποχή για την παγκόσμια ασφάλεια η Ελλάδα να διατρέξει κινδύνους πολέμου, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει η οποιαδήποτε παραχώρηση και ούτε θα υπάρξει ποτέ».

Sports in

To συναρπαστικό Grand Palais κόβει την ανάσα στο Παρίσι (pics)

Το in.gr επισκέφτηκε το Grand Palais την ώρα του αγώνα της Δώρας Γκουντούρα και εντυπωσιάστηκε από το χώρο που γίνεται η ξιφασκία και το τάεκβοντο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024