Με συνδικαλιστικές οργανώσεις νοσοκομειακών γιατρών, σωματεία και φορείς να διαδηλώνουν έξω από τη Βουλή και τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για σύγκρουση μεταξύ του υπουργού Υγείας και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, οι αρχηγοί των κομμάτων εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής, ζητώντας να αποσύρει το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και καταγγέλλοντας ότι επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει την απεξάρτηση.

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε ένσταση αντισυνταγματικότητας επί του άρθρου 65 του νομοσχεδίου για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που προβλέπει τη δυνατότητα ενίσχυσης δημόσιων δομών του ΕΣΥ με ιδιώτες γιατρούς – μία ρύθμιση που προκάλεσε «βεντέτα» μεταξύ των γιατρών του ιδιωτικού τομέα και του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος, άλλωστε, τους απείλησε με επίταξη.

Να σημειωθεί πάντως ότι, πέρα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, περίπου 150 φορείς έχουν καταγγείλει πως το νομοσχέδιο θα καταστρέψει ό,τι έχει απομείνει στις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αρνείται τα πάντα και κάνει λόγο για «έξι αλήθειες» αναφορικά με το νομοσχέδιο, ενώ η γραμματέας της ΝΔ, Μαρία Συρεγγέλα, επιμένει ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται τις μεταρρυθμίσεις, δεν διστάζει μπροστά στην πρόοδο»…

Οι γιατροί ζητούν την απόσυρση του ν/σ – Στο πλευρό τους η ΑΔΕΔΥ

Παρ’ όλα αυτά, την απόσυρση του νομοσχεδίου ζητά η ΕΙΝΑΠ καθώς, όπως σημειώνει, ισοδυναμεί με διάλυση και κλείσιμο των δημόσιων υπηρεσιών στη ψυχική υγεία και την απεξάρτηση. «Η κυβέρνηση, με το κλείσιμο του ΨΝΑ και του ΨΝΘ σκοπεύει να δώσει ακόμα περισσότερο χώρο στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ. Δεν θα επιτρέψουμε κοινωνικοοικονομικά ασθενέστερα στρώματα, ανασφάλιστοι, να μην έχουν καμία πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας», υπογραμμίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί.

Η κυβέρνηση επιμένει στις δικές της «6 αλήθειες», την ώρα που ούτε ένας φορέας στο χώρο της ψυχικής υγείας δεν υποστηρίζει το νομοσχέδιο

Παράλληλα, και η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει το νομοσχέδιο «έκτρωμα», υποστηρίζοντας πως «ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί πλήρως τον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας και απεξάρτησης και πριμοδοτεί ακόμα περισσότερο τη δράση ΜΚΟ και επιχειρηματικών συμφερόντων».

Στο πλευρό των γιατρών είναι και η ΑΔΕΔΥ, η οποία τονίζει, σε ανακοίνωσή της, πως «το νομοσχέδιο αυτό έρχεται να ιδιωτικοποιήσει την ψυχική υγεία και τη δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση. Κλείνει τα δύο μεγάλα ψυχιατρεία, ΨΝΑ και ΨΝΘ, χωρίς να δημιουργεί εναλλακτικές δομές μέσα στην Κοινότητα. Ομογενοποιεί όλα τα δημόσια και δωρεάν θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης, εντάσσοντάς τα, μαζί με τα ιδιωτικά κάθε είδους, μέσα σε έναν υπερσυγκεντρωτικό, γραφειοκρατικό οργανισμό, ΝΠΙΔ, έξω από το ΕΣΥ».

Να σημειωθεί ότι κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες μεγάλεις πόλεις, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά και Καλαμάτα, ενώ αργά το απόγευμα έγινε νέα διαμαρτυρία στο Σύνταγμα, έξω από την Βουλή, την οποία διοργάνωσε η Ομοσπονδία Συλλόγων Οικογένειας ΚΕΘΕΑ.

Οι αλήθειες του Παύλου Μαρινάκη για το ν/σ για την ψυχική υγεία

Παραβλέποντας τις αντιδράσεις γιατρών, φορέων και των οικογενειών εξαρτημένων ατόμων, ο Παύλος Μαρινάκης κατηγορεί την αντιπολίτευση για «fake news», υποστηρίζοντας πως «το νομοσχέδιο περιλαμβάνει τις απαιτούμενες οργανωτικές αλλαγές για τη βελτίωση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, αλλαγές που θα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια», κάνοντας λόγο για «ανεύθυνες αντιπολιτευτικές κορώνες».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, έξι είναι οι «αλήθειες» για το επίμαχο νομοσχέδιο – με τη διαφορά που, πέρα από το Μαξίμου και τον Άδωνι Γεωργιάδη, δεν φαίνεται να τις… πιστεύει κανείς.

«Δεν καταργούνται τα Ψυχιατρικά Νοσοκομεία. Το νομοσχέδιο δεν φέρνει απολύσεις. Fake news τα λουκέτα σε φορείς αντιμετώπισης εξαρτήσεων. Η πρόληψη ισχυροποιείται. Στηρίζουμε τις οργανωτικές αλλαγές με σύμμαχο την τεχνολογία», υποστηρίζει ο Παύλος Μαρινάκης.

Φάμελλος: Ο Μητσοτάκης κατεδαφίζει τη δημόσια υγεία

«Έκτρωμα» χαρακτήρισε ο Σωκράτης Φάμελλος το νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία, ζητώντας την απόσυρσή του.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υποστήριξε ότι το «νομοσχέδιο αυτό αποδεικνύει πόσο κοινωνικά ανάλγητη είναι η Νέα Δημοκρατία και η ηγεσία του υπουργείου και ο πρωθυπουργός».

Χαρακτήρισε αντισυνταγματική τη διάταξη για την επίταξη των γιατρών και τον αποκλεισμό της πρόσβασης στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, σημειώνοντας ότι αυτό «το εκβιαστικό μέτρο» δεν είναι λύση, καθώς το πρόβλημα είναι «τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία ως αποτέλεσμα της διακυβέρνησης της ΝΔ και η υποβάθμιση του ΕΣΥ και των αμοιβών των υγειονομικών και των γιατρών», κάτι που «δεν λύνεται με επίταξη».

Ο κ. Φάμελλος υποστήριξε ότι «το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ο κύριος Γεωργιάδης, είναι ο κύριος Μητσοτάκης και η πολιτική της Νέα Δημοκρατίας, που κατεδαφίζει τη δημόσια υγεία και τη δημόσια παιδεία και την ευημερία των πολιτών».

«Έχουμε μπροστά μας ένα νομοσχέδιο που οι φορείς χαρακτήρισαν ως γραφειοκρατικό τερατούργημα, που προχωράει στη διάλυση της δημόσιας ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης και προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων της υγείας», τόνισε.

Ανδρουλάκης: Έχετε αποτύχει παταγωδώς κ. Γεωργιάδη

Εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Άδωνι Γεωργιάδη εξαπέλυσε ο Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για την «ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης».

«Αυτή τη φορά», σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «στο στόχαστρο έχει μπει ο τομέας της ψυχικής υγείας με μια σειρά αλλαγών, που έρχονται να προστεθούν στην επίθεση που έχετε εξαπολύσει στο δημόσιο σύστημα υγείας και ευρύτερα στο κοινωνικό κράτος», ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ένα ακόμα βήμα, που ξηλώνει σιγά-σιγά τα κοινωνικά δικαιώματα και την προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας με σκοπό τη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων αγαθών, όπως η υγεία».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ανέφερε πως η πολιτική για την ψυχική υγεία, «σύμφωνα με την Νέα Δημοκρατία, περιορίζεται αποκλειστικά στην ‘απεξάρτηση και αποτοξίνωση’ των ‘εξαρτημένων ατόμων’, δηλαδή στη διάγνωση και θεραπεία, χωρίς την παραμικρή αναφορά στους πυλώνες της πρόληψης, της αποκατάστασης και της κοινωνικής επανένταξης».

Και απευθυνόμενος στον Άδωνι Γεωργιάδη, είπε χαρακτηριστικά: «Εσείς, λοιπόν, σήμερα, εμφανίζεστε ως μεταρρυθμιστής υπουργός Υγείας. Αλλά κάθε πολίτης καταλαβαίνει – τόσο από τη δική του εμπειρία όσο και βάσει των ευρωπαϊκών στοιχείων – ότι έχετε αποτύχει παταγωδώς».

Κουτσούμπας: Επικίνδυνο και εγκληματικό νομοσχέδιο

«Η κυβέρνηση με το επικίνδυνο, εγκληματικό, αντιεπιστημονικό νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της ευρωενωσιακής κοπής ψυχιατρικής μεταρρύθμισης βάζει ταφόπλακα στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας και απεξάρτησης», τόνισε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Επισήμανε ότι στρατηγικός στόχος του νομοσχεδίου-«εκτρώματος», όπως το χαρακτήρισε και εκείνος, είναι να ξεφορτωθεί το κράτος την υποχρέωσή του να αναπτύσσει και να παρέχει άμεσες υπηρεσίες υγείας και να θέσει ένα πλαίσιο κανόνων, αλλά να παρέχονται υπηρεσίες από επιχειρηματίες υγείας, ΜΚΟ και «άλλους φιλάνθρωπους, που τείνουν να αποτελέσουν τον βασικό πάροχο ψυχικής υγείας», καθώς και να επισπευσθεί η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

«Με αυτό το κατάπτυστο νομοσχέδιο αλλάζει ο χάρτης στην πρόληψη των εξαρτήσεων στην Ελλάδα και γυρίζει πολλές δεκαετίες πίσω», υπογράμμισε ο γραμματέας του ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν έδωσαν ποτέ χρήματα για ουσιαστική επιστημονική έρευνα, αλλά για χώρους εποπτευόμενης χρήσης, «για να μη χαλάει ο χρήστης την τουριστική μόστρα της Αθήνας».

Χαρίτσης: Προπομπός της τελικής επίθεσης της δεξιάς στο ΕΣΥ

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ο προπομπός της τελικής επίθεσης της κυβέρνησης της δεξιάς στο ΕΣΥ. Καμία μεταρρύθμιση, μόνο κατεδάφιση», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης.

Μίλησε για διοικητική διευθέτηση προς όφελος συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων, υποστηρίζοντας ότι «όποιος έχει τα χρήματα, θα μπορεί να έχει και τις υπηρεσίες», ενώ προειδοποίησε πως «καμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει όταν το ΕΣΥ διαλύεται».

Ο κ. Χαρίτσης υποστήριξε ότι «το νομοσχέδιο αυτό είναι μία ακόμα ψηφίδα στο μωσαϊκό διάλυσης του ΕΣΥ» και προσέθεσε πως «έχουμε μία ακόμα πιλοτική εφαρμογή για το πώς θα καταργηθεί το ΕΣΥ τα επόμενα χρόνια». Έκανε λόγο για «προσχηματική διαβούλευση» και «άρον – άρον ψήφιση του νομοσχεδίου», που είναι «ενδεικτικές και αποκαλυπτικές της πολιτικής, αλλά και του τρόπου άσκησης πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ».

«Δεν πρόκειται για μια μεταρρύθμιση για την οποία μπορεί η κυβέρνηση να είναι περήφανη, αλλά είναι ένα ακόμα βήμα διάλυσης, ένα ακόμα βήμα στο βαθύ σκοτάδι των νεοφιλελεύθερων αναχρονισμών», υπογράμμισε και ρώτησε την κυβέρνηση πώς εξηγεί το γεγονός ότι «ούτε ένας φορέας δεν βρέθηκε από όλους αυτούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να υποστηρίξει το εν λόγω νομοσχέδιο».