«Όταν ο Νκούτι Γκάτουα έλαβε το τηλεφώνημα που θα του άλλαζε τη ζωή, έμπαινε σε ένα κουρείο στο Λονδίνο», διαβάζουμε στο αφιέρωμα του περιοδικού TIME για τον Νκούτι Γκάτουα ο οποίος πρόκειται να ενσαρκώσει τη νέα πρωταγωνιστική εξωγήινη μορφή στο «Doctor Who».

Ο γεννημένος στη Ρουάντα Σκωτσέζος ηθοποιός πάγωσε όταν ο ατζέντης του του ανακοίνωσε τα νέα: μόλις είχε πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγαπημένη βρετανική σειρά επιστημονικής φαντασίας «Doctor Who».

Σήμερα ο Γκάτουα είναι ο πρώτος μαύρος κουήρ που αναλαμβάνει επικεφαλής της μακροβιότερης σειράς επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο

Αυτή δεν ήταν απλώς μια ακόμη δουλειά – ήταν κάτι που θα εδραίωνε τη θέση του στη βρετανική πολιτιστική ιστορία. Είπε στον ατζέντη του ότι θα τηλεφωνούσε ξανά. «Έκλεισα το τηλέφωνο και δεν το σκέφτηκα για μια εβδομάδα(…) Ήμουν κάπως έτσι: Έχω να πλύνω ρούχα, έχω να πάω στο γυμναστήριο, δεν μπορώ να σκεφτώ αυτό το πράγμα που μόλις μου άλλαξε τη ζωή».

O Νκούτι Γκάτουα με Φέλιξ Μούφτι και Άντονι Λέξα | Sex Education | Netflix

«Αυτό είναι πραγματικά δυνατό»

Το Doctor Who, το οποίο παίζεται από το 1963, είναι κάτι σαν εθνικός θησαυρός στο Ηνωμένο Βασίλειο. Μερικοί από τους πιο διάσημους ηθοποιούς της Βρετανίας έχουν υποδυθεί τον Doctor, έναν εξωγήινο που ταξιδεύει στο χρόνο και εξερευνά το σύμπαν με ένα διαστημόπλοιο γνωστό ως TARDIS, το οποίο μοιάζει με ένα παλιό μπλε κουτί της βρετανικής αστυνομίας.

Ο Doctor νικάει μοχθηρά πλάσματα και διορθώνει τα λάθη στο χρόνο και το διάστημα – και μπορεί να «αναγεννηθεί» όταν τραυματιστεί θανάσιμα, επιτρέποντας σε έναν νέο ηθοποιό να αναλάβει το ρόλο.

Παρόλο που η ανάληψη ενός τόσο εμβληματικού ρόλου ήταν μια εύκολη υπόθεση για τον Γκάτουα, που είναι τώρα 31 ετών, ήταν επίσης συγκλονιστική. Περιγράφει τον εαυτό του ως «ένα αγχωμένο, ανήσυχο χάος» κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων: «Την πρώτη μέρα που μπήκα στο πλατό, είδα το TARDIS και απλά με συγκλόνισε» είπε σε συνέντευξη τους στο TIME.

Σήμερα ο Γκάτουα είναι ο πρώτος μαύρος κουήρ που αναλαμβάνει επικεφαλής της μακροβιότερης σειράς επιστημονικής φαντασίας στον κόσμο. Πρόκειται για μια νέα εποχή και από άλλες απόψεις: τον Μάιο, η σειρά έκανε πρεμιέρα σε περισσότερες από 150 αγορές -και σε 25 γλώσσες- στο πλαίσιο μιας νέας συνεργασίας μεταξύ του BBC και της Disney για τη μετατροπή της σειράς σε παγκόσμιο franchise.

«Αυτό είναι πραγματικά δυνατό», ανέφερε ο βετεράνος σεναριογράφος Ράσελ Τ. Ντέιβις, ο οποίος αναβίωσε τη σειρά με επιτυχία το 2005 και επέστρεψε ως showrunner το 2023 εν μέσω πτώσης της τηλεθέασης. Το Doctor Who έχει τώρα τη δυνατότητα να προσεγγίσει περισσότερους θεατές από ποτέ – και μαζί με αυτό να αυξήσει τις προσδοκίες του.

Για τον Ντέιβις, δεν υπήρξε ποτέ καμία αμφιβολία για το αν ο Γκάτουα θα ανταποκρινόταν στο έργο του. Λέει ότι χρειάστηκαν μόλις λίγα λεπτά παρακολούθησης της κασέτας της ακρόασης του Γκάτουα για να πεισθεί ο ίδιος, μαζί με τα στελέχη του BBC και της Disney, να επιλέξουν τον Γκάτουα.

«Ξαφνικά υπήρχε μπροστά μου ένας άνθρωπος που ήταν αστείος και φώτιζε το δωμάτιο όταν χαμογελούσε, και στη συνέχεια ήταν μοχθηρός σαν την κόλαση και κυριαρχούσε στο δωμάτιο», θυμάται ο Ντέιβις. «Ήταν εκπληκτικός. Σκεφτόμουν: Αυτό είναι, αυτό είναι, αυτό είναι».

«Το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπάει»

Στον κόσμο του Doctor Who, μια στιγμή μπορεί να αλλάξει την πορεία της ιστορίας. Ο Γκάτουα βίωσε κάτι παρόμοιο στη δική του ζωή, όταν, πριν από μερικά χρόνια, βρισκόταν στα πρόθυρα να εγκαταλείψει εντελώς την υποκριτική. Ο Γκάτουα, του οποίου η οικογένεια εγκατέλειψε τη Ρουάντα για τη Σκωτία όταν ήταν 2 ετών, λέει ότι από νεαρή ηλικία τον γοήτευσε το στοιχείο της μεταμόρφωσης στην υποκριτική.

Στα 18 του, πήγε να σπουδάσει υποκριτική στο Βασιλικό Ωδείο της Σκωτίας και ήταν ένας από τους μόλις δύο φοιτητές που έπρεπε να εργάζονται παράλληλα με τις σπουδές τους για να τα βγάλουν πέρα. Μοίραζε φυλλάδια για ένα LGBTQ+ κλαμπ στη Γλασκώβη, ενώ αργότερα εργάστηκε ως χορευτής go-go. Μετά την αποφοίτησή του, ο Γκάτουα άρχισε να δουλεύει στο θέατρο, παίζοντας μεταξύ άλλων στο «Όνειρο Θερινής Νυκτός» στο Shakespeare’s Globe στο Λονδίνο.

Το 2017, μετά από μια θεατρική περιοδεία στην Αμερική, βρέθηκε σε δεινή θέση. «Το τηλέφωνο σταμάτησε να χτυπάει», λέει. Έκανε περιστασιακές δουλειές, αλλά οι λογαριασμοί συσσωρεύονταν- πριν το καταλάβει, είχε χάσει το διαμέρισμά του.

Οι μήνες που μόλις και μετά βίας τα έβγαζε πέρα τον οδήγησαν να σκεφτεί σοβαρά να επιστρέψει στη γενέτειρά του, το Dunfermline, για να εργαστεί στο τοπικό σούπερ μάρκετ Tesco. «Πρέπει να το αφήσεις αυτό, δεν είναι βιώσιμο», θυμάται να λέει στον εαυτό του.

Εκεί που ήταν έτοιμος να εγκαταλείψει τα όνειρά του, τον κάλεσε το Netflix. «Πήρα το [ρόλο στο] Sex Education. Το ξέρω, το ξέρω», είπε στους TIME, αναφερόμενος στη μοίρα. Εκείνη την εποχή, δεν είχε ιδέα τι θα σήμαινε αυτό για την καριέρα του -και αντ’ αυτού επικεντρώθηκε στο να μπορέσει επιτέλους να ξεπληρώσει τους φίλους και την οικογένειά του.

Η εκπομπή σημείωσε τεράστια επιτυχία και ο Γκάτουα χρησιμοποίησε τον νέο του πλούτο για να αγοράσει ένα σπίτι στο Νότιο Λονδίνο- ελπίζει επίσης να χτίσει ένα σχολείο στη Ρουάντα. Αλλά ενώ η καριέρα του απογειώθηκε, ο ευρύτερος κλάδος βρίσκεται σε αναταραχή.

Με τις πλατφόρμες streaming να συρρικνώνονται και τις ποικίλες σειρές να πλήττονται ιδιαίτερα από ακυρώσεις, είναι εύκολο να φανταστεί κανείς ότι μια σειρά όπως το Sex Education μπορεί να μην έπαιρνε σήμερα το πράσινο φως.

Η Γκάτουα συμφωνεί.

«Υπάρχει μια αργή οπισθοχώρηση προς παλιές φόρμουλες που λειτουργούν, λιγότερη ποικιλομορφία, λιγότερη πίεση για να ειπωθούν διαφορετικές ιστορίες», λέει.

*Με πληροφορίες από: Time | Φωτογραφίες: Netflix | BBC