«Έχω σιχαθεί τον Έλον Μασκ και τα πλούσια φιλαράκια του, που προσπαθούν να εξαγοράσουν αυτές τις εκλογές» έγραψε ο Τζο Μπάιντεν στο Χ, τρεις ημέρες πριν ανακοινώσει ότι αποσύρεται από την διεκδίκηση της επανεκλογής του στην προεδρία των ΗΠΑ.

Η ανάρτηση παρέπεμπε στο τέλος της, μέσω link, σε ιστότοπο με τίτλο «Πρέπει να σταματήσουμε τον Ντόναλντ Τραμπ».

«Βασιζόμαστε σε αυτή την ομάδα να επενδύσει στους απαραίτητους πόρους για να τον σταματήσουμε. Δωρίστε τώρα», ανέφερε.

Πλέον υπάρχει η επισήμανση: «Δωρεά για την εκλογή της Κάμαλα Χάρις».

Κατά τραγική ειρωνεία, πάντως, ήταν το Χ του Έλον Μασκ που ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε στις 21 Ιουλίου να αναρτήσει πρώτα την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την κούρσα για τον Λευκό Οίκο, προτού αυτή δημοσιοποιηθεί δυο λεπτά αργότερα μέσω άλλων social media, που πλέον θεωρούνται συγκριτικά πιο ουδέτερα πολιτικά, όπως το Instagram και το Facebook.

«Όλοι το μαθαίνουμε με tweet», είπε χαρακτηριστικά εκείνο το βράδυ ένας αξιωματούχος των Δημοκρατικών στο Politico.

«Το Χ είναι εκεί όπου συμβαίνει η ιστορία», έσπευσε να πανηγυρίσει –αναπαράγοντας την ιστορική ανάρτηση Μπάιντεν– η διευθύνουσα σύμβουλος της πλατφόρμας, Λίντα Γιακαρίνο.

Μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ο Έλον Μασκ είχε ανακοινώσει, με ανάρτηση, πλήρη υποστήριξη του στην εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις κάλπες του Νοεμβρίου.

Το έκανε αμέσως μετά την απόπειρα δολοφονίας του πρώην και επίδοξου επόμενου προέδρου των ΗΠΑ, ευχόμενος μέσω του Χ «ταχεία ανάρρωση».

Πρόκειται για πλήρη πολιτική μεταστροφή του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο σε σχέση με το παρελθόν, πλην όμως όχι απότομη, δεδομένης της σταθερής εδώ και καιρό μετατόπισής του προς τα άκρα Δεξιά.

Έτσι, από πάλαι ποτέ υποστηρικτής των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, όπως του Μπαράκ Ομπάμα, τώρα ο Έλον Μασκ έχει μετατραπεί σε σκληροπυρηνικό σύμμαχο του Ντόναλντ Τραμπ και, μέσω του Χ,  σε συνδιαμορφωτή της προεκλογικής πολιτικής συζήτησης στις ΗΠΑ, ενόσω έχει παράλληλα απλώσει «δρασκελιά» μέχρι την Ευρώπη.

Ο Έλον Μασκ μαζί με τον Ντόναλντ Τραμπ, επί προεδρίας του τελευταίου, τον Μάιο του 2020, στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι της NASA, στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα (REUTERS/Jonathan Ernst/File Photo)

Έλον Μασκ, ο επιφανής υποστηρικτής του τραμπισμού

Ο Έλον Μασκ ήταν κάποτε βαθιά δύσπιστος απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ.

Στις προεδρικές εκλογές το 2020, λέει, ψήφισε τον Τζο Μπάιντεν.

«Ήμουν υπέρ του κόμματος της ελευθερίας της έκφρασης, αλλά πλέον δείχνει να είναι το κόμμα της λογοκρισίας», είπε για τους Δημοκρατικούς στη νέα, πολύκροτη πια συνέντευξή του στο κανάλι του Τζόρνταν Πίτερσον στο X.

Ενός συντηρητικού και αμφιλεγόμενου Καναδού καθηγητή Ψυχολογίας, YouTuber και συγγραφέα, που επέλεξε για την περίσταση ένα περίεργο σακάκι γεμάτο με τυπωμένες εικόνες του Ιησού.

«Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι ως επί το πλείστον, αλλά όχι εξ ολοκλήρου, με την πλευρά της αξιοκρατίας και της ελευθερίας», λέει τώρα ο Μασκ, παρά τους «πολιτιστικούς πολέμους», που έχουν κηρύξει το συντηρητικό κόμμα και Ρεπουμπλικανοί κυβερνήτες ανά τις ΗΠΑ.

Και δη στην πολιτεία της Φλόριντα του Ρον ΝτεΣάντις, τον οποίο ο Μασκ είχε στηρίξει ανοιχτά έναντι του «τυφώνα» Τραμπ, στην αρχή των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικανών.

Παρά πάντως την ανοιχτή πλέον υποστήριξή του στον κατάδικο και υπόδικο για κακουργήματα πρώην και επίδοξο επόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ, ο Νο1 κροίσος παγκοσμίως επιμένει να χαρακτηρίζει «γελοίες» τις προ ημερών αναφορές της Wall Street Journal ότι θα δωρίζει 45 εκατομμύρια δολάρια το μήνα στην προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ.

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι τα σχέδιά του περιλαμβάνουν «χαμηλότερου επιπέδου» δωρεές στο America PAC, που δημιούργησαν τον Ιούνιο δισεκατομμυριούχοι της τεχνολογίας για την υποστήριξη της εκστρατείας επανεκλογής του πρώην προέδρου με την άσκηση επιρροής και με μαζικές «ενέσεις» μετρητών.

Η στήριξη δείχνει να είναι αμοιβαία.

«Αγαπώ τον Έλον Μασκ», αναφώνησε ο Τραμπ σε προεκλογική συγκέντρωση στο Μίσιγκαν, μια από τις εκλογικά κρίσιμες πολιτείες στη βίαια αποβιομηχανοποιημένη «Ζώνη της Σκουριάς».

«Πρέπει να κάνουμε τη ζωή καλή για τους έξυπνους ανθρώπους μας, καταλαβαίνετε;» είπε ενώπιον υποστηρικτών του.

«Και αυτός», είπε για το ζάμπλουτο αφεντικό του Χ, του κολοσσού της ηλεκτροκίνησης Tesla και της διαστημικής εταιρείας SpaceX, «είναι πανέξυπνος».

Τοξική ρητορική

Σε αντίθεση με άλλους μεγιστάνες της τεχνολογίας, ο Έλον Μασκ δεν έχει έως τώρα ξοδέψει πολλά χρήματα σε πολιτικές δωρεές.

Στο παρελθόν έχει δώσει πάντως τον «οβολό» του σε Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους: από τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον, έως τον Τζορτζ Μπους.

Προς αντάλλαγμα ή μη, οι εταιρείες του Tesla και SpaceX έχουν επωφεληθεί από κρατικές επιδοτήσεις και συμβάσεις με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Ένα σημείο καμπής στις σχέσεις του με τους Δημοκρατικούς φαίνεται ότι ήταν ο αποκλεισμός της Tesla, το 2021, από μια σύνοδο κορυφής για τα ηλεκτρικά οχήματα.

Έκτοτε ο Μασκ άρχισε να κάνει εμφανώς όλο και μεγαλύτερη στροφή προς το αντίπαλο στρατόπεδο, φτάνοντας στο σημείο να παροτρύνει τα εκατομμύρια των Αμερικανών ακολούθων του στο X να ψηφίσουν Ρεπουμπλικανούς στις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Την χρονιά παρεμπιπτόντως που εξαγόρασε τη δημοφιλή πλατφόρμα, «ξεκλειδώνοντας» μαζικά λογαριασμούς που είχαν κλείσει λόγω παραπληροφόρησης και ρητορικής μίσους.

Σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται και ο λογαριασμός του Ντόναλντ Τραμπ, που είχε «κλειδώσει» στον απόηχο της εισβολής στο Καπιτώλιο, τον Ιανουάριο του 2021.

Συστηματικά πλέον ο Έλον Μασκ καταφέρεται με αναρτήσεις κατά των προοδευτικών-αριστερών δυνάμεων και της «woke» κουλτούρας.

Αναμασά την ακροδεξιά ρητορική και θεωρίες συνωμοσίας.

Πλέον ειρωνεύεται ανοιχτά, με απαξιωτικά σχόλια, την προαλειφόμενη -πρώτη στα χρονικά γυναίκα Αφροαμερικανή- νέα προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών, Κάμαλα Χάρις.

«Θέλω απλώς να ευχαριστήσω τον Αλεξάντερ Σόρος που δεν κρατάει τους πάντες στο σκοτάδι για το ποια θα είναι η επόμενη μαριονέτα», έγραψε τις προάλλες σε σχόλιο στο Χ, κάτω από μια ανάρτηση με τη φωτογραφία του γιου του Αμερικανο-εβραίου μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος αγκαλιά με την Χάρις.

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο εν τω μεταξύ είχε επισκεφθεί το Μνημείο του Ολοκαυτώματος στο Άουσβιτς, προσπαθώντας να απαλλαγεί από τις κατηγορίες περί αντισημιτισμού, εν μέσω σάλου από μισαλλόδοξες αναρτήσεις του, αλλά και μαζικών αποχωρήσεων μεγάλων διαφημιστικών εταιρειών από την πλατφόρμα Χ.

H περιουσία του Έλον Μασκ ξεπερνά τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ έχει περισσότερους από 190 εκατομμύρια ακολούθους στο X (REUTERS/Gonzalo Fuentes/File Photo)

Τα καλά και τα συμφέροντα

Η βιομηχανία τεχνολογίας της Σίλικον Βάλεϊ στην Καλιφόρνια, εκλογικό προπύργιο των Δημοκρατικών, υπήρξε ανέκαθεν μια φιλελεύθερη, προοδευτική περιοχή.

Όμως οι φόροι και οι ρυθμιστικοί κανόνες που επέβαλε η κυβέρνηση Μπάιντεν έστρεψε τους μεγιστάνες του κλάδου προς τα Δεξιά.

Ακούστηκε μέγας αχός τον περασμένο Μάρτιο, όταν έγινε γνωστό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε συνάντηση με τον Έλον Μασκ και άλλους πλούσιους δωρητές της τεχνολογίας.

Έγιναν «κάποιες συζητήσεις», αρκέστηκε να πει ο Μασκ, συμπληρώνοντας με νόημα ότι ο Τραμπ -ένας θιασώτης των ορυκτών καυσίμων και αρνητής της κλιματικής αλλαγής- είναι «μεγάλος θαυμαστής των Cybertrucks», των ηλεκτρικών ημιφορτηγών της Tesla.

«Είμαι μεγάλος οπαδός των ηλεκτρικών αυτοκινήτων», υποστήριξε τον περασμένο μήνα ο Τραμπ, επαναλαμβάνοντας παρ’ όλα αυτά τη δέσμευσή του να εγκαταλείψει πάραυτα την «εντολή» της κυβέρνησης Μπάιντεν για υποστήριξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων.

Κατά τα λοιπά διακήρυξε πως είναι «οπαδός του Έλον», που «κάνει απίστευτη δουλειά με την Tesla»…

Σύμφωνα με την Washington Post, ο Τραμπ έχει υποσχεθεί από τον Μάρτιο στους πλούσιους χρηματοδότες της προεκλογικής εκστρατείας του τη θέσπιση πολιτικών υπέρ τους.

Αφορούν σε μείωση των εταιρικών φόρων, έγκριση αδειών εξόρυξης ορυκτών καυσίμων, στήριξη των κρυπτονομισμάτων -τα οποία ο Τραμπ χαρακτήριζε στο πρόσφατο παρελθόν «απάτη».

Μέτρα όπως αυτά περιλαμβάνονται πλέον επισήμως στο πολιτικό πρόγραμμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, που εγκρίθηκε στο Εθνικό Συνέδριό τους στο Μιλγουόκι.

Κάπως έτσι λοιπόν, «θυμωμένος με τους φιλελεύθερους για τη μετανάστευση, τα δικαιώματα των τρανσέξουαλ και την αντιμετώπιση της Tesla από την κυβέρνηση Μπάιντεν», γράφουν οι New York Times, «ο ευμετάβλητος κ. Μασκ έχει υποστεί μια επανεφεύρεση της μέσης ηλικίας, που έχει κάνει πολλούς Ρεπουμπλικάνους να τον βλέπουν με σιελόρροια ως πηγή εισοδήματος για το κόμμα».

Ο Έλον Μασκ στο ετήσιο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος «Αδέλφια της Ιταλίας» της μεταφασίστριας πρωθυπουργού, Τζόρτζια Μελόνι, τον Δεκεμβρίου του 2023 (REUTERS/Guglielmo Mangiapane)

Ένας κροίσος ως πολιτικός διαμορφωτής

Η υποστήριξη του Έλον Μασκ στον Τραμπ εδραίωσε τη στροφή του προς την άκρα Δεξιά και τον ίδιο ως έναν υψηλού προφίλ παίκτη στην πολωμένη προεκλογική σκηνή των ΗΠΑ.

Προς επίρρωση του μηνύματός του, με χαρακτηριστικά ιδεολογικών «χαρακωμάτων», ανακοίνωσε πρόσφατα ότι μεταφέρει το αρχηγείο του X και της SpaceX, από την προοδευτική Καλιφόρνια, στο υπερσυντηρητικό Τέξας.

«Οι πιο έξυπνοι φίλοι μου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που ζουν στην περιοχή του Κόλπου του Σαν Φρανσίσκο και υπήρξαν ισόβια υποστηρικτές των Δημοκρατικών, είναι ενθουσιασμένοι με τους Τραμπ/Βανς», έγραψε στις 21 Ιουλίου στο Χ, επαινώντας την επιλογή του ακραίου γερουσιαστή του Οχάιο, Τζε Ντι Βανς, ως υποψήφιου αντιπροέδρου των Ρεπουμπλικανών.

Ο Μασκ ήταν από τους πρώιμους ένθερμους υποστηρικτές του Βανς: ενός πρώην επιχειρηματία, με επενδύσεις σε εταιρείες τεχνολογίας και κρυπτογράφησης, με ισχυρό έρεισμα από την λευκή εργατική τάξη των μεσοδυτικών πολιτειών, μέχρι την πλουτοκρατία της Σίλικον Βάλεϊ.

Δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο Μασκ έχει συζητήσει με τον Τραμπ ακόμη και την ανάληψη ρόλου προεδρικού συμβούλου στον Λευκό Οίκο.

Ο ίδιος το διαψεύδει.

Σε κάθε περίπτωση, έχει ήδη τεράστια δύναμη στα χέρια του.

Πέραν από την περιουσία του, που ξεπερνά τα 240 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει περισσότερους από 190 εκατομμύρια ακολούθους στο X.

Γεγονός που στην ψηφιακή εποχή τον καθιστά αυτόματα παίκτη άσκησης επιρροής, πολιτικής και μη, εντός και εκτός των ΗΠΑ.

Πρόσφατα ήρθε σε οξεία φραστική αντιπαράθεση με έναν Βραζιλιάνο ανώτατο δικαστή για θέματα λογοκρισίας.

Προ ημερών επέκρινε την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης για την απαγόρευση του ακροδεξιού περιοδικού Compact, κατηγορώντας το Βερολίνο για «παραβίαση της ελευθερίας του λόγου».

Μόλις στα τέλη του 2023 εν τω μεταξύ είχε ανταποκριθεί με περισή χαρά στην πρόσκληση της μεταφασίστριας πρωθυπουργού της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, δίνοντας το παρών στο ετήσιο συνέδριο του ακροδεξιού κόμματος της, «Αδέλφια της Ιταλίας».

* Κεντρική photo: @elonmusk