Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πώς ο Κρουκς ήταν ένα βήμα μπροστά από τη Μυστική Υπηρεσία

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Πώς ο Κρουκς ήταν ένα βήμα μπροστά από τη Μυστική Υπηρεσία

Τα SMS που αποκαλύπτουν ότι ορισμένοι αστυνομικοί γνώριζαν για τον Τόμας Κρουκς

Περίπου 100 λεπτά πριν ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκινήσει την ομιλία του στον χώρο που έγινε η απόπειρα δολοφονίας, ένας σκοπευτής που άνηκε στην ευρύτερη ομάδα ασφαλείας ενημέρωσε τους συναδέλφους του, ότι η βάρδια του τελείωνε. «Παιδιά, τελείωσα. Να είστε ασφαλείς», ήταν το μήνυμα που έστειλε στους συναδέλφους του στις 4:19 μ.μ. της 13ης Ιουλίου. Βγήκε από τον δεύτερο όροφο μιας αποθήκης που έβλεπε στον χώρο της προεκλογικής συγκέντρωσης, αφήνοντας πίσω του άλλους δύο σκοπευτές.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times, ένας αξιωματικός παρατήρησε έναν νεαρό άνδρα με μακριά πιασμένα μαλλιά που καθόταν σε ένα τραπέζι πικνίκ κοντά στην αποθήκη. Έτσι, στις 4:26 μ.μ., έστειλε μήνυμα στους συναδέλφους του για τον άνδρα, ο οποίος βρισκόταν έξω από τον περιφραγμένο χώρο των εγκαταστάσεων του Butler Fair Show, όπου επρόκειτο να εμφανιστεί ο κ. Τραμπ. Είπε ότι το άτομο θα τον είχε δει να βγαίνει με την καραμπίνα του και «ξέρει ότι εσείς είστε εκεί πάνω».

Τα SMS μεταξύ των σκοπευτών

Τα μηνύματα που έστελναν οι σκοπευτές

Μέχρι τις 17:10, ο νεαρός άνδρας δεν βρισκόταν πλέον στο τραπέζι του πικνίκ. Βρισκόταν ακριβώς κάτω από τους αντίπαλους σκοπευτές, οι οποίοι βρίσκονταν επάνω σε μια αποθήκη που ανήκε στην AGR International. Ένας από τους σκοπευτές τον φωτογράφισε, σύμφωνα με την έκθεση των αρχών επιβολής του νόμου για τα μετά τη δράση, η οποία μαζί με τα κείμενα από τη μονάδα έκτακτης ανάγκης της κομητείας Μπίβερ παραχωρήθηκε στους Times από το γραφείο του γερουσιαστή Τσαρλς Ε. Γκράσλεϊ, Ρεπουμπλικάνου της Αϊόβα. Τα γραπτά μηνύματα επαληθεύτηκαν ανεξάρτητα από τους Times.

Στις 17.38 ., οι φωτογραφίες μοιράστηκαν σε ομαδική συνομιλία και ένα άλλο μήνυμα εστάλη μεταξύ των αστυνομικών, λέγοντας ότι θα πρέπει να ενημερώσουν τη Μυστική Υπηρεσία. «Παιδί που μαθαίνει γύρω από το κτίριο στο οποίο βρισκόμαστε. AGR νομίζω ότι είναι. Τον είδα με ένα σκοπευτικό να κοιτάζει προς τη σκηνή. ΓΙΑ ΝΑ ΞΈΡΕΙΣ. Αν θέλετε να ειδοποιήσετε τους ελεύθερους σκοπευτές των SS να προσέχουν. Τον έχασα από τα μάτια μου».

Στις 18.11., το «παιδί» θα ήταν νεκρό στην οροφή μιας αποθήκης που συνδεόταν με εκείνη στην οποία είχαν σταθμεύσει οι αντίπαλοι ελεύθεροι σκοπευτές, αφού είχε πυροβοληθεί από τη Μυστική Υπηρεσία επειδή προσπάθησε να σκοτώσει έναν πρώην πρόεδρο.

Στο σύνολό τους, τα γραπτά μηνύματα παρέχουν την πιο λεπτομερή εικόνα των ωρών πριν από την απόπειρα δολοφονίας. Αποκαλύπτουν ότι ο ένοπλος, που αργότερα ταυτοποιήθηκε ως ο Τόμας Κρουκς, 20 ετών, από το Μπέθελ Παρκ της Παναγίας, κίνησε τις υποψίες της αστυνομίας περισσότερα από 90 λεπτά πριν από τον πυροβολισμό, αντί για περίπου 60 λεπτά, όπως έχει συζητηθεί προηγουμένως σε ακροάσεις στο Κογκρέσο.

Το SMS με την φωτογραφία του δράστη

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Η προετοιμασία του δράστη

Ο κ. Crooks είχε εξετάσει τον χώρο της συγκέντρωσης μια ημέρα πριν από τη Μυστική Υπηρεσία. Χρησιμοποίησε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος για να ερευνήσει τον χώρο, ενώ η Μυστική Υπηρεσία δεν ζήτησε άδεια να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο αεροσκάφος για τη συγκέντρωση.

Ερεύνησε πόσο μακριά βρισκόταν ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ από τον Τζον Φ. Κένεντι όταν πυροβόλησε θανάσιμα τον πρόεδρο το 1963 -η απάντηση είναι περίπου 265 πόδια- και κατάφερε να σκαρφαλώσει σε μια στέγη που ήταν περίπου 400 πόδια από τον κ. Τραμπ στο κοντινότερο σημείο της. Η Μυστική Υπηρεσία άφησε αυτή την οροφή χωρίς προσωπικό.

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Άγνωστα τα κίνητρα του Κρουκς

Οι ερευνητές προσπαθούν ακόμη να προσδιορίσουν τα κίνητρα του κ. Crooks και τις ενέργειές του τις ημέρες πριν από τη συγκέντρωση, εν μέρει από όσα έχουν βρει στις προσωπικές του συσκευές. Αλλά τα κείμενα και το υλικό, σε συνδυασμό με συνεντεύξεις των Times και δημόσιες καταθέσεις των ερευνητών, έχουν συμπληρώσει κάποιες από τις απαντήσεις. Ο κ. Crooks είχε ήδη το ημιαυτόματο τουφέκι τύπου AR-15 που έφερε στη συγκέντρωση. Το αγόρασε τον Οκτώβριο από τον πατέρα του, ο οποίος το είχε αποκτήσει νόμιμα το 2013.

Άρχισε να δέχεται δέματα στο σπίτι του στα προάστια του Πίτσμπουργκ, μεταξύ των οποίων σφαιρίδια λιπάσματος και ραδιοσυσκευές. Αργότερα θα χρησιμοποιούσε κάποια από αυτά τα υλικά για να κατασκευάσει υποτυπώδεις βόμβες, δύο από τις οποίες βρέθηκαν στο όχημά του μετά τους πυροβολισμούς και άλλη μία στο σπίτι του.

Ο κ. Crooks είχε αρχίσει να ψάχνει στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με διάσημους ανθρώπους, όπως ο διευθυντής του FBI, Christopher A. Wray, ο υπουργός Δικαιοσύνης Merrick B. Garland, ο πρόεδρος Biden και ο κ. Trump. Έψαξε επίσης για τη «μείζονα καταθλιπτική διαταραχή».

Από καθαρή τύχη γλύτωσε ο Τραμπ

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Βοήθεια ζήταγε η Μυστική Υπηρεσία

Εξακολουθεί να υπάρχει σύγχυση σχετικά με το ποια υπηρεσία έπρεπε να επιβλέπει τη στέγη. Η Kimberly A. Cheatle, τότε διευθύντρια της Μυστικής Υπηρεσίας, δήλωσε σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων τη Δευτέρα ότι δεν γνώριζε ποιανού δουλειά ήταν αυτή. Παραιτήθηκε την επόμενη ημέρα.

Η Μυστική Υπηρεσία είχε ζητήσει από τις τοπικές υπηρεσίες να παράσχουν περισσότερη βοήθεια. Τα μηνύματα κειμένου δείχνουν ότι η κομητεία Μπίβερ αγωνίστηκε να βρει αρκετούς εθελοντές για να καλύψει τη 12ωρη βάρδια. Ένας επικεφαλής λέει ότι ένας από τους διαθέσιμους ελεύθερους σκοπευτές θα μπορούσε να φτάσει στις 8 το πρωί, αλλά θα έπρεπε να φύγει μέχρι τις 4 το απόγευμα.

Τελικά, ο κ. Τραμπ γλίτωσε όχι από το τεράστιο σώμα των δυνάμεων επιβολής του νόμου που τον προστάτευε, αλλά από τύχη. Γύρισε το κεφάλι του, και η πρώτη σφαίρα του κ. Crooks πέρασε αρκετά κοντά ώστε να ακουμπήσει το αυτί του. Ο πρώην πρόεδρος βούτηξε στο έδαφος και ο κ. Crooks έστειλε άλλη μια σφαίρα. Η δεύτερη ομάδα ελεύθερων σκοπευτών της Μυστικής Υπηρεσίας ανταπέδωσε τα πυρά και σκότωσε τον κ. Crooks.

Sports in

Ολυμπιακός: «Δύο μήνες πέρασαν από τότε που το όνειρο έγινε πραγματικότητα» (vid)

Η ΠΑΕ Ολυμπιακός με αφορμή τη συμπλήρωση δύο μηνών από την ιστορική κατάκτηση του Europa Conference League ανέβασε ένα υπέροχο βίντεο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024