Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Έκλεισαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα – Σοσιαλισμός ή άρση των κυρώσεων το δίλημμα

Έκλεισαν οι κάλπες στη Βενεζουέλα – Σοσιαλισμός ή άρση των κυρώσεων το δίλημμα

Εικοσιπέντε χρόνια «Τσαβισμού», ίσως να αποδειχθούν πολλά για την Βενεζουέλα στην πιο αμφίρροπη αναμέτρηση των τελευταίων 25 ετών.

Οι κάλπες έκλεισαν στη Βενεζουέλα, όπου οι πολίτες ψήφισαν στις προεδρικές εκλογές, το αποτέλεσμα των οποίων είτε θα οδηγήσει σε μια σεισμική αλλαγή στην πολιτική, είτε θα αποτελέσει το φιλί της ζωής για τον σοσιαλισμό στην χώρα. Η Βενεζουέλα από το 2018 και τις αμερικανικές κυρώσεις ζει τη χειρότερη οικονομική κατάρρευση σε καιρό ειρήνης στον κόσμο. Οι εκλογές θα έχουν επιπτώσεις σε ολόκληρη την Αμερική είτε επανεκλεγεί ο Νικολάς Μαδούρο είτε ο Εντμούντο Γκονζάλες.

Ο αριθμός των εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου εκτιμάται ότι είναι περίπου 17 εκατομμύρια. Οι αρχές όρισαν τις εκλογές της Κυριακής να συμπέσουν με τα 70ά γενέθλια του πρώην προέδρου Ούγκο Τσάβες, του αριστερού ηγέτη που πέθανε πρόωρα από καρκίνο το 2013 σε ηλικία 59 ετών, αφήνοντας την μπολιβαριανή επανάστασή στα χέρια του Μαδούρο.

Το Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας και ο ίδιος ο Μαδούρο είναι πιο αντιδημοφιλείς από ποτέ μεταξύ πολλών ψηφοφόρων που κατηγορούν τις πολιτικές του για τη συντριβή των μισθών, την υποκίνηση της πείνας, την ακρωτηρίαση της πετρελαϊκής βιομηχανίας και της μαζικής μετανάστευσης εκατομμυρίων κατοίκων (σε 7,7 εκατ. υπολογίζονται συνολικά οι Βενεζουελάνοι μετανάστες).

Η αντιπολίτευση συντάχθηκε πίσω από έναν και μόνο υποψήφιο με τον Εντμούντο Γκονζάλες να εκπροσωπεί τον συνασπισμό αντί της Μαρία Κορίνα Ματσάδο η οποία έχασε το δικαίωμα του εκλέγεσθαι από το Ανώτατο Δικαστήριο της Δικαιοσύνης για 15 χρόνια.

Η Ματσάδο πήρε το 90% των ψήφων της αντιπολίτευσης αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της αφαίρεσε το δικαίωμα δημόσιου αξιώματος

Η Ματσάδο, πρώην βουλευτής, έλαβε ποσοστό άνω του 90% των ψήφων στις προκριματικές εκλογές της αντιπολίτευσης τον Οκτώβριο. Αφού της απαγορεύτηκε να συμμετάσχει στην προεδρική κούρσα, επέλεξε επέλεξε ως δεύτερη επιλογή τον πρώην διπλωμάτη Εντμούντο Γκονζάλες. Η πρώτη κατηγορία ήταν «η προσπάθεια αρπαγής ενός φορτηγού του στρατού με όπλα από τρεις συνεργάτες της που στρατολόγησαν 11 μέλη, για να χρησιμοποιηθούν εναντίον κυβερνήτη φιλικού προς τους σοσιαλιστές».

Η κυβέρνηση Μαδούρο και η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ αντιπολίτευση καθιέρωσαν τη διαδικασία επανεξέτασης των αποκλεισμών ως παράταση της Συμφωνίας των Μπαρμπάντος του Οκτωβρίου 2023 που καθόρισε τους όρους για την επικείμενη προεδρική ψηφοφορία.

Στις 30 Νοεμβρίου, οι δύο πλευρές ανακοίνωσαν ότι οι πολιτικοί που αποκλείστηκαν μπορούσαν να καταθέσουν προσφυγές ενώπιον του Ανώτατου Δικαστηρίου μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου. Παρ’ όλα αυτά, το έγγραφο καθόριζε όρους για τους υποψηφίους, όπως η δέσμευση να υπερασπιστούν την κυριαρχία της Βενεζουέλας και να απορρίψουν βίαιες ενέργειες. Εκεί ακριβώς είναι που η Μαρία Κορίνα Ματσάδο ήταν έκθετη.

Η στήριξη στον Γκουαϊδό και η στήριξη των κυρώσεων λειτούργησε εναντίον της Ματσάδο

Το δικαστήριο δήλωσε ότι επικύρωσε τα ευρήματα ότι «η Ματσάδο υποστήριξε τις αμερικανικές κυρώσεις, είχε εμπλακεί σε διαφθορά σε συνεργασία με τον «μεταβατικό πρόεδρο» Χουάν Γκουαϊδό και είχε χάσει χρήματα για τα ξένα περιουσιακά στοιχεία της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης της εταιρείας διύλισης πετρελαίου Citgo με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες και της εταιρείας χημικών προϊόντων Monomeros, η οποία δραστηριοποιείται στην Κολομβία».

Οι δραστηριότητες του «μεταβατικού προέδρου» χρηματοδοτήθηκαν εξ ολοκλήρου για δύο χρόνια και από το πάγωμα στο εξωτερικό όλων των περιουσιακών στοιχείων της κρατικής επιχείρησης πετρελαίου PDVSA της Βενεζουέλας, συμπεριλαμβανομένης και της θυγατρικής της στις ΗΠΑ Citgo Petroleum. Δηλαδή η κατηγορία δεν ήταν μετέωρη. Ενώ η Ματσάδο όντως υποστήριξε τις αμερικανικές κυρώσεις.

Η Βενεζουέλα «κάθεται» πάνω στα μεγαλύτερα αποδεδειγμένα αποθέματα πετρελαίου στον κόσμο. Όμως με τις κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ, την αναγνώριση του Γκουαϊδό από 50 χώρες – ανάμεσά τους και την Ελλάδα – την έλλειψη φαρμάκων που οδήγησαν σε χιλιάδες θανάτους, τις εκτεταμένες ελλείψεις και τον υπερπληθωρισμό που ξεπέρασε το 130.000% δημιουργήθηκε ένα μείγμα που οδήγησε σε μαζική μετανάστευση των πολιτών.

Οι κυρώσεις από τον Τραμπ του 2018 απλά χειροτέρεψαν τα πράγματα

Οι κυρώσεις από την κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ που επιδίωξε να αναγκάσει τον Μαδούρο να εγκαταλείψει την εξουσία μετά την επανεκλογή του το 2018 -την οποία οι ΗΠΑ και δεκάδες άλλες χώρες καταδίκασαν ως παράνομη- απλώς βάθυναν την κρίση.

Τις τελευταίες ημέρες, ο Μαδούρο διέσχισε τη Βενεζουέλα, εγκαινιάζοντας νοσοκομειακούς θαλάμους και αυτοκινητοδρόμους και επισκεπτόμενος αγροτικές περιοχές. Το επιχείρημά του προς τους ψηφοφόρους είναι αυτό της οικονομικής ασφάλειας, το οποίο υπογραμμίζει με ιστορίες επιχειρηματικότητας και αναφορές σε ένα σταθερό νόμισμα και χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού.

Η σχέση της Βενεζουέλας με τις ΗΠΑ, παραμένει μέχρι και σήμερα ταραχώδης.

Μετά την πανδημία τα πράγματα έδειξαν να κινούνται ανοδικά

Η πρωτεύουσα, το Καράκας, είδε αύξηση της εμπορικής δραστηριότητας μετά την πανδημία, ενισχύοντας μια οικονομία που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι θα αναπτυχθεί κατά 4% φέτος -μια από τις ταχύτερες στη Λατινική Αμερική- μετά τη συρρίκνωσή της κατά 71% από το 2012 έως το 2020.

Όμως οι περισσότεροι κάτοικοι της Βενεζουέλας δεν έχουν δει καμία βελτίωση στην ποιότητα ζωής τους. Πολλοί κερδίζουν κάτω από 200 δολάρια το μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι οι οικογένειες δυσκολεύονται να αγοράσουν βασικά είδη διατροφής. Ένα καλάθι με βασικά βασικά είδη διατροφής – που αρκεί για να θρέψει μια τετραμελή οικογένεια για ένα μήνα κοστίζει περίπου 385 δολάρια.

Μπορεί να ειπωθεί με σχετική ασφάλεια, πως η παγκόσμια Δύση χτύπησε την Βενεζουέλα υπέρ των νεοφιλελεύθερων υποψηφίων, όπως του Γκουαϊδό που μάλιστα είχε επιχειρήσει στρατιωτικό πραξικόπημα και διέφυγε στις ΗΠΑ, όμως είναι βέβαιο πως η κυβέρνηση Μαδούρο υπέπεσε σε μια σειρά από λάθη. Κυρίως υπερτιμώντας την δύναμη της μπολιβαριανής επανάστασης, έναντι της πολύχρονης εξαθλίωσης και τους θανάτους από έλλειψη φαρμάκων που έφεραν οι δυτικές κυρώσεις. Ενώ και οι αντικυρώσεις της είναι άγνωστο τι αποτέλεσμα έφεραν.

Παρότι τα Exit Poll απαγορεύονται, αντιπολιτευόμενα μέσα παρουσιάζουν μια συντριπτική νίκη 64% έναντι 31%. Όμως καθώς απαγορεύονταν η διενέργεια αυτών των μετρήσεων, κρίνεται πιο ασφαλές να περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση.

Πηγές: Euronews, Telesur

Must in

Ευάγγελος Αποστολάκης: Μένει στον ΣΥΡΙΖΑ και στέλνει μήνυμα στον Τσίπρα

Με ανάρτησή του ο Ευάγγελος Αποστολάκης, αφού εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στον ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνει ότι πριν πάρει τις προσωπικές του αποφάσεις, περιμένω να ακούσει τον Αλέξη Τσίπρα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024