Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γιατί ορισμένοι DJs κατηγορούνται ότι κανονικοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία;

Γιατί ορισμένοι DJs κατηγορούνται ότι κανονικοποιούν τον πόλεμο στην Ουκρανία;

«Βλέπω πλήρη έλλειψη ευαισθητοποίησης, άγνοια και απληστία μεταξύ ορισμένων στην ηλεκτρονική σκηνή», δηλώνει ουκρανή ακτιβίστρια

Χιλιάδες άτομα να χορεύουν εκστασιασμένα στο ηλιοβασίλεμα, σε ένα σκηνικό που φωτίζεται από δεκάδες προβολείς. Όλοι τους λικνίζονται υπό τους ήχους γερμανών, γάλλων και αμερικάνων DJs.

Διαβάζοντας την παραπάνω περιγραφή το μυαλό σας θα ταξιδέψει αυτόματα σε κάποια συναυλία ή μουσικό φεστιβάλ ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Κι όμως, η συγκεκριμένη εικόνα μάς έρχεται από ένα μέρος, τέσσερις ώρες μακριά από το Κρεμλίνο της Μόσχας.

Μεταξύ 18 και 24 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε στη Ρωσία ένα από τα κορυφαία φεστιβάλ techno μουσικής. Το Outline Festival προσέλκυσε χιλιάδες Ρώσους και περιελάμβανε τις εμφανίσεις πετυχημένων δυτικών DJs.

Οι τελευταίοι, όπως έγινε γνωστό, βρέθηκαν αντιμέτωποι με προσωπικές επιθέσεις και επικρίσεις, εξαιτίας του πολέμου που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία, από τον Φεβρουάριο του 2022. Τελικά μάλλον η τέχνη και η μουσική δεν ενώνει πάντα.

Από την ημέρα που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε σε ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία είδε την πλάτη της Δύσης, τόσο σε πολιτικό, όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Έτσι δεκάδες καλλιτέχνες ακύρωσαν τις εμφανίσεις τους στη χώρα ως ένδειξη διαμαρτυρίας.

«Κανονικοποιούν τον πόλεμο και το ρωσικό καθεστώς»

Ωστόσο, δύο χρόνια μετά, οι ξένοι καλλιτέχνες αρχίζουν να επιστρέφουν στη Ρωσία, με την techno σκηνή να πρωτοστατεί. Φυσικά αυτό έχει προκαλέσει αίσθηση στη βιομηχανία μουσικής.

«Όλοι οι δυτικοί καλλιτέχνες που εμφανίζονται εκεί κανονικοποιούν τον πόλεμο και το ρωσικό καθεστώς», δήλωσε η Μάγια Μπακλάνοβα, ουκρανή ακτιβίστρια που εργάστηκε για χρόνια στη μουσική σκηνή του Κιέβου.

«Για το Κρεμλίνο είναι σημαντικό να δείξει στο κοινό του ότι οι δυτικοί καλλιτέχνες είναι ακόμα έτοιμοι να ταξιδέψουν στη Μόσχα και να παίξουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα και η Ρωσία να μην είναι απομονωμένη», είπε, επισημαίνοντας την κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης της πρόσφατης επίσκεψης του αμερικάνου ράπερ Κάνιε Γουέστ στη Μόσχα.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να χαρακτηρίζεις ένα μέρος όπου ελεύθερες ψυχές μοιράζονται μουσική ως ολοκληρωτικό καθεστώς»

Ένα άλλο φεστιβάλ ηλεκτρονικής μουσικής, το Signal, θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 19 Αυγούστου νοτιοδυτικά της Μόσχας.

«Η ρωσική προπαγάνδα προσπαθεί να διαμορφώσει μια θετική εικόνα της χώρας στη διεθνή σκηνή αναδεικνύοντας τα πολιτιστικά επιτεύγματα και διαχωρίζοντάς τα από την πολιτική κατάσταση», επεσήμανε η Μπακλάνοβα, μιλώντας στον Guardian.

«Συμβάλλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό»

Είναι επικεφαλής μιας διαδικτυακής εκστρατείας που προτρέπει δυτικούς μουσικούς και DJs να αποφεύγουν τη ρωσική μουσική σκηνή, ενώ καλεί τα ευρωπαϊκά κλαμπ να ακυρώσουν συναυλίες στις οποίες συμμετέχουν ξένοι καλλιτέχνες που έπαιξαν στη Ρωσία.

«Με τη συμμετοχή τους, οι καλλιτέχνες αυτοί βοηθούν επίσης τη ρωσική οικονομία και συμβάλλουν στον στρατιωτικό προϋπολογισμό», δήλωσε.

Η Μπακλάνοβα έχει παρατηρήσει ότι όλο και περισσότεροι δυτικοί DJs, προσελκύονται από τις υψηλές αμοιβές και είναι πρόθυμοι να εμφανιστούν στη Ρωσία. «Βλέπω πλήρη έλλειψη ευαισθητοποίησης, άγνοια και απληστία μεταξύ ορισμένων στην ηλεκτρονική σκηνή», δήλωσε.

«Πέρασα καλά, ο κόσμος ήταν φοβερός και κατά του πολέμου»

Ορισμένοι από τους DJs με τους οποίους επικοινώνησε ο Guardian υπερασπίστηκαν τη συμμετοχή τους στο Outline, υποστηρίζοντας ότι η τέχνη και η μουσική πρέπει να υπερβαίνουν την πολιτική και να λειτουργούν ως γέφυρα μεταξύ των πολιτισμών, ακόμη και σε περιόδους συγκρούσεων.

«Δεν νομίζω ότι πρέπει να χαρακτηρίζεις ένα μέρος όπου ελεύθερες ψυχές μοιράζονται μουσική ως ολοκληρωτικό καθεστώς», λέει ο DJ Alexandre Guisson με έδρα τις Βρυξέλλες. «Πέρασα καλά, ο κόσμος ήταν φοβερός και κατά του πολέμου», συμπληρώνει.

Ο headliner του φετινού Outline, ο γερμανός DJ AtomTM, δήλωσε ότι η κριτική κατά της εμφάνισής του στη Ρωσία ήταν μια «εκστρατεία λάσπης». «Πριν από πολλά χρόνια, είχα αποφασίσει να ακολουθήσω τον δρόμο της δημιουργίας αληθινών ανθρώπινων σχέσεων μέσω της μουσικής. Σε αντίθεση με την πολιτική, η οποία είναι ο τρόπος του διαχωρισμού, είχα επιλέξει τη μουσική, η οποία είναι ο τρόπος της ενοποίησης», ανέφερε ο DJ σε δήλωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του.

Η Μάγια Μπακλάνοβα ωστόσο, απαντά στην επιχειρηματολογία του DJ χαρακτηρίζοντάς την «αφελή».

«Δεν μπορείς να διαχωρίσεις τον πολιτισμό από την πολιτική στη σημερινή Ρωσία», τονίζει η ίδια.

Sports in

Μάρκος: «Έχω παγώσει, δεν έχω συναισθήματα – Δεν μπορώ καν να σκεφτώ τι έχει γίνει…»

Σοκαρισμένος από τον αποκλεισμό του από τον τελικό των 800μ. ελεύθερο εμφανίστηκε με δηλώσεις του μετά το τέλος της προκριματικής φάσης ο Δημήτρης Μάρκος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024