Ισραήλ – Επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν: Απόφαση για «περιορισμένα αλλά σημαντικά αντίποινα» στη Χεζμπολάχ
Ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή - Το πολεμικό συμβούλιο του Ισραήλ εξουσιοδότησε Νετανιάχου και Γκάλαντ να καθορίσουν τα «αντίποινα» - Η παρέμβαση του Ιράν
Εντείνονται οι ανησυχίες για ανάφλεξη όλης της περιοχής της Μέσης Ανατολής εν μέσω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, έπειτα από την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά.
Το Ισραήλ έσπευσε να χρεώσει την επίθεση στη Χεζμπολάχ, βομβαρδίζοντας χθες περιοχές βαθιά μέσα στον Λίβανο και απειλώντας με «σκληρά αντίποινα», παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ, αρνείται σθεναρά ότι φέρει ευθύνη για το πολύνεκρο χτύπημα.
Περιορισμένη αλλά σημαντική απάντηση
Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ (εικόνα πάνω από Haaretz) – το οποίο διήρκησε τουλάχιστον τέσσερεις ώρες – αποφάσισε μια «περιορισμένη αλλά σημαντική» στρατιωτική απάντηση στη σφαγή του Ματζτάλ Σαμς ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να εγκρίνει τα σχέδια κρούσης.
Επιπλέον εξουσιοδότησε τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιαβ Γκαλάντ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσουν, για το χρονοδιάγραμμα των «αντιποίνων» στη Χεζμπολάχ. Δεν έλειψαν ωστόσο οι εντάσεις καθώς πληροφορίες, αναφέρουν ότι πρωθυπουργός Νετανιάχου κατηγόρησε τον υπουργό Άμυνας ότι έλαβε πρωτοβουλίες και αποφάσεις, δίχως την άδειά του.
Από την ψηφοφορία απείχαν ο υπουργός Οικονομικών Μπέζαλελ Σμότριτς και ο υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν Γκβίρ.
Χθες βράδυ το συμβούλιο ασφαλείας της κυβέρνησής του εξουσιοδότησε τον ίδιο και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να «αποφασίσουν για τον τρόπο και τον χρόνο της ανταπόδοσης εναντίον της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολά», ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού, χωρίς καμιά άλλη λεπτομέρεια.
Προειδοποιήσεις στο Ισραήλ από την Τεχεράνη
Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.
Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε το λιβανικό ισλαμιστικό κίνημα, που υποστηρίζεται από το Ιράν, πως διέπραξε αυτή τη «φρικιαστική» επίθεση. «Επρόκειτο για δική του ρουκέτα, που εκτοξεύθηκε από περιοχή υπό τον έλεγχό του», τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που υπογράφεται από την εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Έιντριεν Γουότσον.
Αρνείται την ευθύνη η Χεζμπολάχ
Σύμφωνα με τις αρχές του Ισραήλ, το Σάββατο ρουκέτα που εκτοξεύθηκε από τον Λίβανο έπληξε γήπεδο ποδοσφαίρου στο χωριό Ματζντάλ Σαμς προκαλώντας τον θάνατο 12 αγοριών και κοριτσιών, ηλικίας μεταξύ δέκα και δεκαέξι ετών, και τραυματίζοντας άλλους περίπου τριάντα ανθρώπους.
Όλα επιβεβαιώνουν ωστόσο ότι η επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν είναι η αφορμή που ζητούσε το Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Παρόλα αυτά, οι Ισραηλινοί παρουσιάζουν στοιχεία και οι ΗΠΑ δηλώνουν κατηγορηματικά ότι η ρουκέτα εκτοξεύθηκε από την οργάνωση που εδρεύει στον Λίβανο και στηρίζεται ολοκληρωτικά από το Ιράν.
Χρησιμοποιήθηκε ιρανική ρουκέτα τύπου Φαλάκ, με κεφαλή που περιείχε γόμωση 53 κιλών εκρηκτικών, υποστηρίζουν οι αρχές του Ισραήλ.
«Η Χεζμπολάχ είναι η μόνη δύναμη στην περιοχή που έχει στο οπλοστάσιό της αυτόν τον τύπο ρουκέτας», ανέφερε το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών, κατηγορώντας το λιβανικό κίνημα πως «υπερέβη όλες τις κόκκινες γραμμές» ανοίγοντας πυρ «εναντίον αμάχων», και δη «εσκεμμένα».
Η Χεζμπολάχ θα το πληρώσει «ακριβά», απείλησε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επέστρεψε χθες Κυριακή από τις ΗΠΑ.
Η κοινότητα των Δρούζων
Η μικρή κοινότητα Δρούζων βρίσκεται στο υψίπεδο του Γκολάν, περιοχή στρατηγικής σημασίας στα τριεθνή σύνορα Συρίας, Λιβάνου και Ισραήλ. Το υψίπεδο καταλήφθηκε κατά τα δυο τρίτα από τον στρατό του Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1967, προτού προσαρτηθεί το 1981.
Η διεθνής κοινότητα ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση του κατεχόμενου συριακού εδάφους.
Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας πήγε χθες στο γήπεδο στη Ματζντάλ Σαμς, όπου «επέμεινε» στο ότι το Ισραήλ θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό», σύμφωνα με τις υπηρεσίες του.
Θρήνος στις κηδείες των παιδιών
Χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην κοινότητα για τις κηδείες των θυμάτων, ανάμεσά τους γυναίκες που φόραγαν μαύρα φορέματα του πένθους και λευκά μαντίλια στα κεφάλια μπροστά στα φέρετρα.
Πρόκειται για «την πιο πολύνεκρη επίθεση εναντίον ισραηλινών αμάχων από την 7η Οκτωβρίου», είπε ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, αναφερόμενος στην έφοδο της Χαμάς σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας που αποτέλεσε το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ο Αντόνιο Γκουτέρες, «καταδίκασε» την επίθεση και κάλεσε «όλα τα μέρη να ασκήσουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
«Να διενεργηθεί διεθνής έρευνα»
Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη. Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο».
Ο επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε να διενεργηθεί «ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», το Βερολίνο απηύθυνε έκκληση για «ψυχραιμία», το Λονδίνο εξέφρασε ανησυχία για την επαπειλούμενη «κλιμάκωση». Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τόνισε χθες στον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου πως η χώρα του είναι «πλήρως δεσμευμένη να κάνει το παν για την αποτροπή νέας κλιμάκωσης στην περιφέρεια», κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής τους.
Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.
«Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα», εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA).
Σε επιφυλακή η Χεζμπολάχ
Από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, η Χεζμπολάχ, σύμμαχος της Χαμάς, ανταλλάσσει στην πράξη καθημερινά πυρά με τον ισραηλινό στρατό στα σύνορα των δυο κρατών.
Χθες Κυριακή, το κίνημα απομάκρυνε εσπευσμένα μέλη του από θέσεις στον νότιο Λίβανο μετά τις ισραηλινές απειλές, δήλωσε πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ επικαλούμενο το AFP.
Συνεχίζονται οι φονικές επιδρομές του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο στο νότιο Ισραήλ, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 1.197 άνθρωποι, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 251 ανθρώπους που απήχθησαν εκείνη την ημέρα, 111 εξακολουθούν να κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, πλην όμως 39 πιστεύεται ότι είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.
Οι επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων έκτοτε έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 39.324 ανθρώπους στον παλαιστινιακό θύλακο, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς.
Ο ισραηλινός στρατός διέταξε τους κατοίκους των κοινοτήτων αλ Μπουρέιτζ και ας Σουχάντα, στο κεντρικό τμήμα του πολιορκημένου θυλάκου, να απομακρυνθούν εσπευσμένα, διαμηνύοντας πως θα διεξαγάγει επιχειρήσεις «με δύναμη» εκεί.
Ο γενικός επίτροπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες, ο Φιλίπ Λαζαρινί, επισήμανε μέσω X ότι «επί του παρόντος, μόλις το 14% του εδάφους της Γάζας δεν υπόκειται σε ‘διαταγές εσπευσμένης απομάκρυνσης’» των αμάχων, κατηγορώντας τον ισραηλινό στρατό ότι προκαλεί «ερήμωση και πανικό».
- Το χαρτόσημο φεύγει… το ψηφιακό τέλος έρχεται
- Απάτη με κλειδί τη χρησικτησία ακινήτων
- Γυάρος, μια ζωντανή μαρτυρία της Ιστορίας
- Ισραήλ: Στρατιωτικό υλικό αξίας 130 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ εξήγαγε η Γερμανία εντός του 2024
- Λίβανο: Θα χρειαστεί δουλειά για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τον ΟΗΕ
- Λίβανος: Τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός – Το Ισραήλ βομβάρδιζε μέχρι την τελευταία ώρα