Προ των πυλών βρίσκεται μια στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στον Λίβανο, απειλώντας να οδηγήσει σε ανάφλεξη ολόκληρη την περιοχή της Μέσης Ανατολής. Το Ισραήλ έσπευσε να χρεώσει στη Χεζμπολάχ, την επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν, που στοίχισε τη ζωή σε 12 παιδιά, παρά το γεγονός ότι η Χεζμπολάχ, αρνείται σθεναρά ότι φέρει την ευθύνη.

Χθες βομβάρδισε περιοχές βαθιά μέσα στον Λίβανο, ενώ σήμερα εξαπέλυσε επίθεση με drone στα περίχωρα της πόλης Σάκρα, στον νότιο Λίβανο, από την οποία δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων ένα παιδί, ανακοίνωσε η λιβανική υπηρεσία πολιτικής προστασίας.

Η επίθεση στα Υψίπεδα του Γκολάν «μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας , εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου

Πρόκειται για το πρώτο ισραηλινό πλήγμα με νεκρούς στον Λίβανο από την επίθεση του Σαββάτου με ρουκέτα στα Υψίπεδα του Γκολάν.

Το Ισραήλ «θα πλήξει σκληρά τη Χεζμπολάχ»

Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή κυβέρνηση διεμήνυσε χθες Κυριακή πως θα «πλήξει σκληρά τον εχθρό». Το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ  αποφάσισε μια «περιορισμένη αλλά σημαντική» στρατιωτική απάντηση στη σφαγή του Ματζτάλ Σαμς ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να εγκρίνει τα σχέδια κρούσης.

Επιπλέον εξουσιοδότησε τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιαβ Γκαλάντ και τον Μπενιαμίν Νετανιάχου να αποφασίσουν, για το χρονοδιάγραμμα των «αντιποίνων»  στη Χεζμπολάχ.

«Το Ισραήλ θέλει να βλάψει τη Χεζμπολάχ, αλλά δεν θέλει να σύρει την περιοχή σε έναν ολοκληρωτικό πόλεμο», υποστήριξε ανώτερος ισραηλινός αξιωματούχος άμυνας, ενώ δύο άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η χώρα προετοιμάζεται για την πιθανότητα ολιγοήμερων μαχών.

«Η απάντηση της Χεζμπολάχ στα ισραηλινά πλήγματα αντιποίνων θα καθοριστεί από το εύρος της επίθεσης», αναφέρουν τα λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης. Πηγές δήλωσαν στη λιβανέζικη εφημερίδα Al Akhbar ότι η Χεζμπολάχ δεν έχει ακόμη αποφασίσει πώς θα απαντήσει σε μια πιθανή ισραηλινή επίθεση. Σύμφωνα με τις πηγές, η απάντηση της Χεζμπολάχ θα αποφασιστεί ανάλογα με το εύρος της επίθεσης του Ισραήλ.

Κίνδυνος γενικευμένης ανάφλεξης

Το Ιράν προειδοποίησε το Ισραήλ εναντίον των «συνεπειών» που θα είχε ευρείας κλίμακας επίθεση αντιποίνων στον Λίβανο. Κάθε νέα «περιπέτεια» του Ισραήλ θα μπορούσε να «οδηγήσει σε επιδείνωση» του «πολέμου στην περιφέρεια», είπε ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Κανάνι.

Ο Λίβανος κάλεσε να διενεργηθεί «διεθνής έρευνα» και προειδοποίησε ότι επίθεση του Ισραήλ στην επικράτειά του μπορεί να προκαλέσει περιφερειακή ανάφλεξη.

Η Αίγυπτος, που μεσολαβεί μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ στις έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και της Χαμάς, προειδοποίησε εναντίον των «κινδύνων του ανοίγματος νέου μετώπου στον Λίβανο».

Η Συρία κατήγγειλε τις «ψευδείς κατηγορίες» του Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε πως «όπως εισήλθαμε στο Καραμπάχ και τη Λιβύη, έτσι θα κάνουμε και στο Ισραήλ», ενώ τα υπουργεία Εξωτερικών του Ισραήλ και της Τουρκίας αντάλλαξαν βαρείς χαρακτηρισμούς.

«Μπορεί να πρόκειται για αστοχία, ή για πύραυλο της ισραηλινής αντιαεροπορικής άμυνας που εκτοξεύθηκε για να αναχαιτιστεί στόχος στον αέρα», εκτίμησε ο Ριάντ Καουάτζι, διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατιωτικών Αναλύσεων της Εγγύς Ανατολής και του Κόλπου (INEGMA).

Χθες Κυριακή, η Χεζμπολάχ απομάκρυνε εσπευσμένα μέλη της από θέσεις στον νότιο Λίβανο, μετά τις ισραηλινές απειλές.