Ισραήλ – Χεζμπολάχ: Θα μπορούσε να ξεκινήσει πόλεμος μεταξύ τους;
Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί ότι η επίθεση της Χεζμπολάχ θα προκαλέσει αντίποινα τέτοια που θα οδηγήσουν σε έναν ακόμη πόλεμο.
Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ χαρακτηρίζονταν πάντα από μεγάλη ένταση. Πολλές φορές η διεθνής κοινότητα προσπάθησε να αποκλιμακώσει την ένταση, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Μάλιστα, όλοι ανησυχούσαν ότι αν κάποτε γινόταν ένα ατύχημα, όπου το πολιτικό σύστημα σε οποιαδήποτε χώρα, έπρεπε να προβεί σε αντίποινα, αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και σε πόλεμο.
Τελικά, αυτό συνέβη. Μία ρουκέτα, η οποία σύμφωνα με το Ισραήλ εκτοξεύτηκε από τη Χεζμπολάχ μέσα από τη Σεμπάα στο νότιο Λίβανο, έπεσε σε γήπεδο ποδοσφαίρου στη πόλη των Δρούζων, Majda Shams. Από αυτή σκοτώθηκαν, δώδεκα παιδιά, ηλικίας από 10 έως 16 ετών την ώρα που έκαναν την προπόνηση τους. Η Χεζμπολάχ αρνήθηκε την ευθύνη για το χτύπημα. Αλλά η κατάσταση συνεχίζει να μυρίζει μπαρούτι.
Πώς αντέδρασε το Ισραήλ και οι ΗΠΑ
«Πλησιάζουμε στη στιγμή ενός ολοκληρωτικού πολέμου κατά της Χεζμπολάχ», δήλωσε σε συνέντευξη στην ισραηλινή τηλεόραση το βράδυ του Σαββάτου, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz και πρόσθεσε «Η απάντηση σε αυτό το γεγονός θα είναι ανάλογη».
Η αντίδραση, μέχρι στιγμής, ήταν σχετικά δειλή. Πιθανότατα θα ακολουθήσουν και άλλα χτυπήματα. «Βαρεθήκαμε την υψηλή ρητορική και τα κούφια λόγια που συνοδεύονται από αδύναμη δράση», δήλωσε στο CNN ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ.
«Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν όλα αυτά, ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε τους εχθρούς μας από το να μας χτυπήσουν… είναι να αντεπιτεθούμε και να τους χτυπήσουμε. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δώσει τις ευλογίες τους για τα αντίποινα, σε κάποιο βαθμό. «Υποστηρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τους πολίτες του από τρομοκρατικές επιθέσεις», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, πριν προσθέσει ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν “να δουν τη σύγκρουση να κλιμακώνεται”.
Τι λένε οι αναλυτές
Επιπλέον, όπως δήλωσε στο CNN ο Aaron David Miller, ανώτερος συνεργάτης του Carnegie Endowment for International Peace, «έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια κατάσταση που δεν έχουμε ξαναδεί σε αυτή την περιοχή: έναν μεγάλο περιφερειακό πόλεμο, ο οποίος θα μπορούσε να τραβήξει τον Κόλπο».
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε άμεση αντιπαράθεση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ιράν. Και όμως, κατά τους τελευταίους σχεδόν 10 μήνες μαχών, το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και το Ιράν πάντα αποσύρονταν από αυτό που φαινόταν να είναι στο χείλος του γκρεμού.
Μία προσωρινή λύση
Παρόμοια εικόνα διαδραματίζεται στο νότιο Λίβανο. Ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί ο ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, λέει ο Μπλίνκεν, είναι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Οι συνομιλίες με στόχο την επίτευξη αυτού του στόχου επαναλαμβάνονται την Κυριακή.
Αλλά αυτό θα ήταν μόνο μια βραχυπρόθεσμη λύση. Το Ισραήλ θέλει να εξαλείψει εντελώς την απειλή της Χεζμπολάχ, μετακινώντας την πίσω στον ποταμό Λιτάνι, σύμφωνα με το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που τερμάτισε τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο μεταξύ των δύο το 2006.
«Αν ο κόσμος δεν απομακρύνει τη Χεζμπολάχ από τα σύνορα, το Ισραήλ θα προβεί στις ανάλογες κινήσεις», δήλωσε σε ομιλία του, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Η στρατηγική σημασία των Υψίπεδων του Γκολάν
Tα Υψίπεδα του Γκολάν είναι ένα στρατηγικό οροπέδιο που το Ισραήλ κατέλαβε από τη Συρία κατά τη διάρκεια του πολέμου των έξι ημερών το 1967, πριν το προσαρτήσει επίσημα το 1981. Το λοφώδες τοπίο, το οποίο εκτείνεται σε περίπου 500 τετραγωνικά μίλια, συνορεύει επίσης με την Ιορδανία και τον Λίβανο. Η πρωτεύουσα της Συρίας, η Δαμασκός, είναι ορατή από την κορυφή του βραχώδους Γκολάν.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN, το κατεχόμενο από το Ισραήλ τμήμα της περιοχής χωρίζεται από τη Συρία, με μια νεκρή ζώνη που υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Τα Υψίπεδα του Γκολάν θεωρούνται κατεχόμενο έδαφος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ενώ η Συρία διεκδικεί την επιστροφή τους.
Επίσης, το Ισραήλ θεωρεί τα Υψίπεδα του Γκολάν ως κλειδί για τα συμφέροντα της εθνικής του ασφάλειας και λέει ότι πρέπει να ελέγξει την περιοχή για να αποκρούσει τις απειλές από τη Συρία και τις ομάδες αντιπροσώπων του Ιράν εκεί. Το χτύπημα του Σαββάτου δεν είναι το πρώτο στα Υψίπεδα του Γκολάν από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος του Ισραήλ κατά της Χαμάς στη Γάζα μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου.
Στις αρχές Ιουλίου, μια επίθεση με ρουκέτες της Χεζμπολάχ σκότωσε δύο ανθρώπους στην περιοχή, γεγονός που ώθησε τον επικεφαλής του Περιφερειακού Συμβουλίου του Γκολάν του Ισραήλ να ζητήσει αντίποινα «με δύναμη» κατά της λιβανέζικης ομάδας. Η Χεζμπολάχ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι εκτόξευσε δεκάδες ρουκέτες Κατιούσα στα Υψίπεδα του Γκολάν «ως απάντηση» σε μια φερόμενη ισραηλινή επίθεση στη Συρία με στόχο ένα βασικό μέλος της Χεζμπολάχ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις