Κατά 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα επεκτείνεται κάθε ώρα η τεράστια φωτιά που μαίνεται στη βόρεια Καλιφόρνια από την Τετάρτη. Οι φλόγες μέχρι στιγμής έχουν κάψει περισσότερα από 1.400.000 στρέμματα γης και μέχρι το πρωί της Κυριακής (28/7) είχαν περιοριστεί μόλις κατά 10%, όπως ανακοίνωσε η Πυροσβεστική.

Περίπου 3.700 πυροσβέστες δίνουν μάχη με τη φωτιά, η οποία τροφοδοτήθηκε από το απόκρημνο έδαφος και τις ριπές του ανέμου. Ένας 42χρονος συνελήφθη την Πέμπτη ως ύποπτος για εμπρησμό, καθώς έριξε ένα φλεγόμενο αυτοκίνητο σε μια ρεματιά κοντά στο Alligator Hole στην κομητεία Butte.

Είναι πλέον η μεγαλύτερη πυρκαγιά στην πολιτεία φέτος και η έβδομη μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Καλιφόρνια.

«Πρόκειται ήδη για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας και συνεχίζουμε να βλέπουμε επικίνδυνες συνθήκες»

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής Robert Foxworthy δήλωσε ότι το απόκρημνο έδαφος και οι πολύ λίγοι δρόμοι έχουν καταστήσει πρόκληση τη μάχη με τη φωτιά.

Είπε ότι το τεράστιο μέγεθός της επιδεινώθηκε από τα κάρβουνα που εκτοξεύτηκαν σε «μεγάλη απόσταση» μπροστά από την κύρια πυρκαγιά, πυροδοτώντας μεγάλο αριθμό τοπικών πυρκαγιών.

Ο διοικητής της Πυροσβεστικής Billy See, δήλωσε ότι η φωτιά εξαπλώθηκε με ρυθμό 20.000 στρεμμάτων ανά μία ώρα.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις κομητείες Butte και Tehama λόγω της φωτιάς.

Το Σάββατο, ανακοίνωσε νέα ομοσπονδιακή βοήθεια για την κομητεία Tehama. Η ομοσπονδιακή βοήθεια για την κομητεία Butte ανακοινώθηκε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

«Πρόκειται ήδη για μία από τις μεγαλύτερες πυρκαγιές στην ιστορία της Καλιφόρνιας και συνεχίζουμε να βλέπουμε επικίνδυνες συνθήκες – οι πυροσβέστες μας και οι υπηρεσίες αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών εργάζονται μέρα και νύχτα για να προστατεύσουν τις κοινότητές μας. Οι Καλιφορνέζοι πρέπει να λάβουν υπόψη τους την προειδοποίηση των τοπικών αρχών και να λάβουν μέτρα για να παραμείνουν ασφαλείς».

Τουλάχιστον 16 ελικόπτερα δίνουν μάχη με τη φωτιά, καθώς και πολλαπλά αεροσκάφη που ρίχνουν νερό από αέρος όταν οι συνθήκες το επιτρέπουν.

Η πυρκαγιά έχει επιβάλει υποχρεωτικές εκκενώσεις στο Butte, όπου η φονικότερη πυρκαγιά της Καλιφόρνιας, σκότωσε περισσότερους από 80 ανθρώπους το 2018.

Ο πληθυσμός των 400 κατοίκων του Cohasset έχει ήδη μετακινηθεί, καθώς η πυρκαγιά καίει ανεξέλεγκτα.