Μετά τη σύλληψη και παράδοση αντίστοιχα, των εμπόρων ναρκωτικών Ισμαέλ – «Ελ Μάγιο» – Ζαμπάντα και Χοακίν Γκουζμάν Λόπεζ, γιου του Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουζμάν, περίπου 200 μέλη του μεξικανικού στρατού αναπτύχθηκαν την Κυριακή στο Κουλιακάν, στη βόρεια μεξικανική πολιτεία της Σιναλόα όπου δρα το ομώνυμο καρτέλ, για να ενισχύσουν την ασφάλεια στην περιοχή.

Το καρτέλ της Σιναλόα είχε αποφασίσει και γνωστοποιήσει πως σταματά την παραγωγή φαιντανύλης, η οποία ήταν και ο λόγος του άγριου κυνηγητού που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον τους.

«Στις 28 Ιουλίου 2024, 200 στρατιώτες του Σώματος Ειδικών Δυνάμεων και της Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών Τυφεκιοφόρων του Μεξικανικού Στρατού αναπτύχθηκαν στο Κουλιακάν, στη Σιναλόα, προκειμένου να ενισχύσουν την τρέχουσα επιχειρησιακή ανάπτυξη που διατηρείται στον εν λόγω δήμο», ανέφερε η Γραμματεία Εθνικής Άμυνας (SEDENA).

Ο στρατός προστίθεται σε άλλα 200 μέλη που στάλθηκαν την Παρασκευή στην εν λόγω περιοχή για να διασφαλίσουν τις συνθήκες ασφαλείας «για τη διατήρηση και την εγγύηση της ελευθερίας, της τάξης και της δημόσιας ειρήνης των κατοίκων αυτής της περιοχής της χώρας».

Culiacanazo γιατί η μνήμη είναι πρόσφατη

«Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης αναφέρουν την είσοδο αρμάτων μάχης της SEDENA στην Κουλιακάν της Σιναλόα για να αποφευχθεί ένα ακόμη «Culiacanazo» μετά τη σύλληψη των Mayo Zambada και Joaquín Guzmán López» αναφέρει η ανάρτηση. Culiacanazo έμεινε γνωστή η υποχώρηση της μεξικανικής κυβέρνησης κατά τη σύλληψη του Οβίντιο Γκουζμάν, γιου του Ελ Τσάπο, όταν εκατοντάδες στρατιώτες του καρτέλ βγήκαν με τα αυτόματα στο δρόμο, ζητώντας την άμεση απελευθέρωση του Οβίντιο.

Τον Οκτώβριο του 2019, ο στρατός του Μεξικού συνέλαβε τον Οβίντιο, αλλά αναγκάστηκε να τον απελευθερώσει αφού εκατοντάδες «πεζικάριοι» του καρτέλ Σιναλόα απέκλεισαν δρόμους και έδωσαν μάχες με αυτόματα όπλα με στρατιώτες, καθώς πολιορκούσαν την πόλη Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της Σιναλόα. Ο στρατός συνέλαβε ξανά τον Οβίντιο τον Ιανουάριο του 2023 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Τότε, ο πρόεδρος του Μεξικό ο Λόπες Ομπραντόρ κατηγορήθηκε πως ήταν ακόμα ένας «narcopresidente», «ναρκοπρόεδρος» δηλαδή, καθώς έδωσε εντολή να αφεθεί ο εκ των αρχηγών του καρτέλ ελεύθερος «για να αποφευχθεί η αιματοχυσία». Τα μεξικανικά καρτέλ είναι πασίγνωστα για τη βία τους, καθώς μετά από ενέργειες εναντίον τους, δεν δίσταζαν να κάνουν πειρατεία ακόμα και σε σχολικά με παιδιά και να τα σκοτώνουν ή να απαγάγουν και να αποκεφαλίζουν πολίτες.

Ο στρατιωτικός φορέας σημείωσε ότι οι μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων και των αλεξιπτωτιστών χαρακτηρίζονται από την ταχύτητα, την κινητικότητα, την ανάπτυξη και την ικανότητα αντίδρασης που τους επιτρέπει να παράγουν και να αξιοποιούν αποτελεσματικά προϊόντα πληροφοριών με ένα ευρύ φάσμα όπλων, εξοπλισμού, αεροσκαφών και εξειδικευμένης εκπαίδευσης.

Η SEDENA διαβεβαίωσε ότι το στρατιωτικό προσωπικό θα ενεργεί ανά πάσα στιγμή με αποφασιστικότητα, εκτελώντας καθήκοντα αποτροπής, πρόληψης, περιπολίας. Η δύναμη των καρτέλ και ο τρόπος με τον οποίο δρουν ως κράτος εν κράτει στο Μεξικό, είναι σχεδόν παροιμιώδης.

Πηγή: Telesur