Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Βενεζουέλα: Καθυστερούν τα πρώτα αποτελέσματα - Οπαδοί και των δύο ισχυρίζονται πως νίκησαν

Βενεζουέλα: Καθυστερούν τα πρώτα αποτελέσματα – Οπαδοί και των δύο ισχυρίζονται πως νίκησαν

Τόσο μέλη της αντιπολίτευσης όσο και της κυβέρνησης Μαδούρο ισχυρίζονται πως έχουν κερδίσει τις εκλογές, παρότι δεν έχουν βγει τα επίσημα αποτελέσματα.

Ο Χόρχε Ροντρίγκεζ, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του Μαδούρο και επικεφαλής της συντριπτικά φιλοκυβερνητικής Εθνοσυνέλευσης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκλογές θα είναι ευνοϊκές για το κυβερνών κόμμα. Την ίδια στιγμή η χώρα υποφέρει από βαρύτατες κυρώσεις από τις ΗΠΑ, οικονομικά προβλήματα και πολύ υψηλό πληθωρισμό. Ενώ εκατομμύρια έχουν μεταναστεύσει από το 2018-2019.

«Δεν μπορούμε να δώσουμε αποτελέσματα, αλλά μπορώ να δείξω πρόσωπο», δήλωσε ο Ροντρίγκες με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό του. «Η βία απέτυχε, το μίσος απέτυχε, η αγάπη κέρδισε, η ανεξαρτησία κέρδισε, η κυριαρχία της Βενεζουέλας κέρδισε και η ειρήνη κέρδισε», σε αναφορά στα κύρια συνθήματα της προεκλογικής εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Ο Ροντρίγκεζ απέφυγε να δώσει αριθμούς, διαβεβαιώνοντας ότι το φιλοκυβερνητικό κόμμα «σέβεται τους νόμους της χώρας μας και το σύνταγμα». Πρόσθεσε, «θα περιμένουμε», για το πρώτο προκαταρκτικό δελτίο του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου (CNE).

Γιατί καθυστερεί η καταμέτρηση

Η καταμέτρηση των ψήφων θα γίνει εξ ολοκλήρου με αυτόματο σύστημα. Τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα έχουν ήδη καθυστερήσει. Οι αρχές έχουν δηλώσει ότι τα αποτελέσματα αυτά θα εκδοθούν μόνο όταν διαπιστωθεί ότι είναι μη αναστρέψιμα. Η καθυστέρηση μπορεί να οφείλετει σε οριακή νίκη ενός εκ των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Το δίλημμα την δεδομένη στιγμή μπορεί να μπει ως σοσιαλισμός ή άρση των κυρώσεων.

Η νομοθεσία της Βενεζουέλας, εν τω μεταξύ, απαγορεύει τη διάδοση των exit polls πριν από το πρώτο επίσημο δελτίο. Οι εντάσεις αυξάνονται καθώς το CNE δεν έχει κλείσει επίσημα τα εκλογικά κέντρα, ούτε έχει ανακοινώσει παράταση της περιόδου ψηφοφορίας. Στην έδρα της επιτροπής υπάρχουν ξένοι και Βενεζουελάνοι παρατηρητές. Οι παρατηρητές είπαν στους δημοσιογράφους πως «η ηρεμία κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ήταν ο πρωταγωνιστής».

Μόνο το εκλογικό σώμα είναι εξουσιοδοτημένο να δώσει τα επίσημα αποτελέσματα της ημέρας των προεδρικών εκλογών. Κατά σειρά θα προκύψουν πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο συμμετοχής, τα πρώτα δεδομένα της νύχτας και, τελικά, ο νικητής. Δυστυχώς κανείς δεν δείχνει από τις μέχρι τώρα δηλώσεις διατεθειμένος να παραδεχθεί πιθανή ήττα.

Από την μεριά της και η αντιπολίτευση είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι, ενώ μάλιστα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βγαίνουν κάρτες που δείχνουν συντριβή του Μαδούρο υπέρ του Γκονζάλες, εκλεκτού της Μαρία Κορίνα Ματσάδο.

Sports in

Πότε έρχεται στην Ελλάδα ο Γιάρεμτσουκ για τον Ολυμπιακό (vids)

«Κλείδωσε» η άφιξη του Ουκρανού επιθετικού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 29 Ιουλίου 2024