Διευρύνονται και εκτός Θεσσαλίας, οι περιοχές όπου εντοπίζονται κρούσματα της πανώλης των αιγοπροβάτων. Μετά τον εντοπισμό κρούσματος στην Κόρινθο τις προηγούμενες ημέρες, χθες παρουσιάστηκε κρούσμα και σε κτηνοτροφική μονάδα στον Ασπρόπυργο της Αττικής, η οποία φέρεται να είχε υποδεχθεί ζώα από τη Ρουμανία.

Η συνεπακόλουθη  θανάτωση ζώων, η «καραντίνα» στα κοπάδια και άλλα μέτρα που αποφασίστηκαν, ώστε να αποφευχθεί η εξάπλωση της νόσου, αν και αναγκαία, προκαλούν έντονη ανησυχία για ανησυχία για τις οικονομικές συνέπειες στον κλάδο των κτηνοτρόφων.

Σημειώνεται πως οι αποζημιώσεις που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2021, ανά ζώο που θανατώνεται είναι μόλις 150 ευρώ, ενώ άγνωστο είναι πως θα αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα όσων υποχρεωθούν να θέσουν τα κοπάδια τους σε καραντίνα.

Μέχρι στιγμής «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου»

Οι κτηνοτρόφοι αγωνιούν

Πανελλαδικά μέτρα

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, αποφάσισε την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Η απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους έχοντας ως στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, οι αρμόδιες υπηρεσίες, σε συνεργασία με τις Περιφέρειες συνεχίζουν την επιδημιολογική έρευνα σχετικά με την προέλευση των κρουσμάτων, αλλά και με την διαδρομή πιθανόν υπόπτων εισαγωγών.

Μιλώντας στην ERTnews, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας, τόνισε πως μέχρι στιγμής «έχουν θανατωθεί περίπου 9 με 10 χιλιάδες αμνοερίφια για τον περιορισμό της νόσου». «Εύχομαι και ελπίζω να σταματήσει εδώ» είπε σημειώνοντας πως «η κατάσταση παραμένει ανησυχητική».

Ο έλεγχος της πανώλης απαιτεί την παρακολούθηση για 30 ημέρες μετά την καταγραφή του τελευταίου κρούσματος, ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η περιοχή είναι απαλλαγμένη από τη νόσο. «Αυτό το οποίο προέχει αυτή τη στιγμή είναι ο περιορισμός της επέκτασης της νόσου σε άλλες περιοχές και σε άλλα εκτροφεία. Αυτό είναι ο στόχος του υπουργείου και φυσικά η εκρίζωση της νόσου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Χρήστος Κέλλας.