Μέχρι τώρα μετράμε 22 κρούσματα από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών, όπως είναι το επίσημο όνομα της νόσου που πλήττει τα αιγοπρόβατα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία τα είκοσι από αυτά εντοπίζονται στη Θεσσαλία, ένα στην Κόρινθο και ένα στην Αττική.

Επίσης, έως τώρα έχουν γίνει σφαγές 10.768 ζώων και αναμένονται άλλες 2.000 άμεσα.

Έκτακτη σύσκεψη για την πανώλη των μικρών μυρηκαστικών στην Περιφέρεια Αττικής

Όπως τόνισε ο γ.γ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στρατάκος, ο οποίος συμμετείχε στην έκτακτη σύσκεψη της Περιφέρειας Αττικής «αυτή τη στιγμή είμαστε στη φάση της επιστημονικής διερεύνησης. Αναμένουμε τα αποτελέσματα που θα μας φέρουν οι κτηνίατροι που ασχολούνται με το συγκεκριμένο θέμα».

Συμπλήρωσε πως ιχνηλατούνται όλες οι πορείες των ζώων, σημειώνοντας ότι «όταν ήρθαμε να πάρουμε δείγμα στην Αττική, όπως κάναμε και στην Κόρινθο, αυτό δεν έγινε τυχαία. Έγινε ακολουθώντας συγκεκριμένες ροές των ζώων και βλέποντας από τις αρχικές μολυσμένες μονάδες ποια ζώα έχουν μπει και ποια ζώα έχουν βγει».

Επίσης επισήμανε πως «κάθε φορά που έχουμε ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα σε μια μονάδα, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρωτόκολλο, ακολουθεί η θανάτωση του συνόλου των ζώων ή υγειονομική ταφή και στη συνέχεια απολύμανση της μονάδας και η καραντίνα της».

Σημειώνεται ότι μόλις χθες, με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα απαγορεύτηκε η μετακίνηση αιγοπροβάτων για αναπαραγωγή, πάχυνση και σφαγή, σε όλη την Ελλάδα. Η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη για προληπτικούς λόγους, με στόχο τον περιορισμό εξάπλωσης και εκρίζωση της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών.

Θα σταθούμε στο πλευρό των αγροτών

Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ ότι «πρέπει  να κλείσει το κεφάλαιο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών για να εκτιμήσουμε το μέγεθος της ζημιάς στην κτηνοτροφία ώστε να υπάρξει η ανάλογη βοήθεια στους παραγωγούς». Παράλληλα διαβεβαίωσε τους πληγέντες κτηνοτρόφους ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα τους.

Ο Υπουργός χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι τόσο τα κρούσματα σε Φαλάνη και Μέσινο όσο και στον Ασπρόπυργο, εντοπίσθηκαν από την ιχνηλάτηση και τους προληπτικούς ελέγχους που κάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε όλες τις περιοχές της χώρας που έχουν μεταφερθεί ζώα από της πληγείσες μονάδες της Θεσσαλίας.

Όσον αφορά τη χώρα προέλευσης της νόσου, ο κ. Τσιάρας είπε ότι επιβάλλεται να αναμένουμε τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου. Σημείωσε δε, ότι με δεδομένο ότι ο χρόνος επώασης του ιού είναι 22 ημέρες, είναι πιθανόν να εισήχθησαν προσβεβλημένα ζώα χωρίς να έχει γίνει εντοπισμός της νόσου, καθώς τα ζώα πιστοποιήθηκαν ως υγιή.

Επανέλαβε ότι πρόκειται για μια νόσο που δεν προσβάλει τον άνθρωπο, αλλά συνέστησε να λαμβάνονται όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα, καθώς ο άνθρωπος μπορεί να τη μεταφέρει, χωρίς να νοσήσει.