Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ – Κίνα – Ευρώπη: Ο τριπλός εμπορικός πόλεμος που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

ΗΠΑ – Κίνα – Ευρώπη: Ο τριπλός εμπορικός πόλεμος που απειλεί την παγκόσμια οικονομία

Ανεβαίνει το θερμόμετρο μεταξύ Ουάσιγκτον, Πεκίνου και Βρυξελλών – Βαρόμετρο οι προεδρικές εκλογές ΗΠΑ το Νοέμβριο

Με τριπλή μετωπική για τους δασμούς κινδυνεύουν Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα την ώρα που ο προστατευτισμός αυξάνεται σε σειρά προϊόντων, από βασικά μέταλλα μέχρι μικροτσίπ, οχήματα, φωτοβολταϊκά πάνελ κι άλλες πράσινες τεχνολογίες, μέχρι τρόφιμα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ έχουν συμφωνήσει σε ανακωχή του μεταξύ τους εμπορικού πολέμου μέχρι να πραγματοποιηθούν οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές το Νοέμβριο. Οι ΗΠΑ επί προεδρίας του Ντόναλντ Τράμπ είχαν επιβάλλει δασμούς σε χάλυβα και ατσάλι με την ΕΕ να ανταποδίδει με σχέδιο για δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα όπως μοτοσυκλέτες, σκάφη και ουίσκι.

Με τις πιθανότητες να επανεκλεγεί τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ στις επερχόμενες εκλογές να δείχνουν αυξημένες, οι ευρωπαίοι φέρονται να εξετάζουν ήδη την απάντησή τους –εάν η Ουάσιγκτον επιδιώξει να επιστρέψει ξανά σε πιο σκληρή και επιθετική εμπορική πολιτική. Η απάντηση των Βρυξελλών φαίνεται να αφορά διπλωματική προσέγγιση αλλά και προετοιμασία για χειρότερα σενάρια με ανταποδοτικούς δασμούς από την ΕΕ, αναφέρουν νέες πληροφορίες των Financial Times.

Οι διαπραγματευτές της ΕΕ σχεδιάζουν να προσεγγίσουν την ομάδα Τραμπ εάν αυτός κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο και πριν ο ίδιος αναλάβει τα καθήκοντά του, ώστε να συζητήσουν ποια προϊόντα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αγοράσει η ΕΕ σε μεγαλύτερες ποσότητες τείνοντας χείρα συνεργασίας.

Σε περίπτωση όμως που αποτύχουν οι συνομιλίες για στενότερες εμπορικές σχέσεις ΕΕ και ΗΠΑ και ο Τραμπ εφαρμόσει ή επιβάλλει υψηλότερους δασμούς, το τμήμα Εμπορίου της Κομισιόν καταρτίζει ήδη λίστες με αμερικανικά προϊόντα που θα μπορούσε να πλήξει με δασμούς της τάξης του 50% ή και παραπάνω, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Κατά τον σχεδιασμό των μέτρων, οι Βρυξέλλες επέλεξαν να στοχοποιήσουν προληπτικά βασικούς ψηφοφόρους του Τραμπ με πιθανούς δασμούς στο ουίσκι, τις μοτοσικλέτες Harley-Davidson και ταχύπλοα σκάφη. Αυτοί οι δασμοί έχουν μπει στον πάγο μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο στα πλαίσια προσωρινής συμφωνίας με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, με αντάλλαγμα να μην επιβληθούν ούτε οι δασμοί των ΗΠΑ σε μέταλλα.

ΗΠΑ εναντίον Κίνας

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα για τεχνολογίες μικροτσίπ, ηλεκτρικά αυτοκίνητα και άλλες εισαγωγές. Το ίδιο έχει κάνει από την πλευρά της απέναντι στο Πεκίνο και η Ευρωπαϊκή Ένωση που κατηγορεί τις κινεζικές εταιρείες για πρακτικές ντάμπινγκ σε ηλεκτρικά οχήματα και ηλιακά πάνελ.

Μια επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ  πιθανότατα θα έκανε ακόμη πιο έντονο έναν εμπορικό πόλεμο και παγκόσμια οικονομική αποσύνδεση με άλλες χώρες, εκτιμούν οικονομολόγοι στο CNBC. Όσο ήταν πρόεδρος ο Τραμπ είχε επιβάλλει μεγάλους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων συνολικής αξίας άνω των 250 δις δολαρίων.

Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έχει φέρει στην πρώτη γραμμή της οικονομικής του πολιτικής τον περιορισμό της Κίνας στο εμπόριο, αλλά οικονομολόγοι αναμένουν τώρα ακόμη πιο σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο από τυχόν νέα προεδρία Τραμπ. Μια τέτοια πολιτική θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει ακόμη περισσότερο τις εμπορικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Μια εκλογή της Κάμαλα Χάρις θα οδηγούσε πιθανότατα σε συνέχιση των πολιτικών Μπάιντεν -που έχουν επίσης ανεβάσει το θερμόμετρο στις σχέσεις με την Κίνα. Ο Μπάιντεν αποφάσισε πρόσφατα να αυξήσει τους δασμούς στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων κατασκευής Κίνας ακόμη και στο 100% διατηρώντας ταυτόχρονα δασμούς που είχε επιβάλλει σε κινεζικά προϊόντα η προηγούμενη κυβέρνηση.

Κίνα και Ευρώπη

Μετά την πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλλουν νέους δασμούς σε κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα, σε ανάλογη κίνηση προχώρησε και η ΕΕ δημιουργώντας νέες προϋποθέσεις για μεγαλύτερη σύγκρουση με το Πεκίνο. ΕΕ και Κίνα βρίσκονται σε συνομιλίες για να αποφευχθεί μεγαλύτερη σύγκρουση και απάντηση του Πεκίνου με δασμούς σε ευρωπαϊκά προϊόντα όπως μπράντι και χοιρινό.

Η ΕΕ ανακοίνωσε πρόσφατα την επιβολή δασμών έως 38% σε εισαγόμενα, κινεζικής κατασκευής ηλεκτρικά οχήματα, την ώρα που οι Βρυξέλλες διεξάγουν έρευνα για αθέμιτες επιδοτήσεις από το Πεκίνο σε κινεζικές εταιρείες κατασκευής τέτοιων οχημάτων.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ελλαδάρα νίκησε στα πέναλτι το Μαυροβούνιο (16-17)

Σε ένα τρομερό παιχνίδι η Ελλάδα επικράτησε τους Μαυροβούνιου στα πέναλτι με 17-16 και έκανε το 2/2 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024