Ξεκίνησε ο «πόλεμος» της ξαπλώστρας στην Ιταλία – Το ιστορικό του προβλήματος
Οι παράκτιες επιχειρήσεις στην Ιταλία απειλούν με απεργία εντός του Αυγούστου για να προστατεύσουν τις προσοδοφόρες παραχωρήσεις τους
- Ο Κηφισός δεν θα άντεχε το νερό του Ντάνιελ ή της Βαλένθια - Καθηγητής του ΕΜΠ εξηγεί τον λόγο
- Ανδρουλάκης: Να επενδύσουμε στη βιωσιμότητα, την αειφορία και στις συνέργειες μεταξύ του τουρισμού
- Ο Σπηλιωτόπουλος εξηγεί γιατί δεν υπέγραψε τη διακήρυξη του κόμματος Κασσελάκη
- Στοιχεία σοκ για την ενδοοικογενειακή βία: Πάνω από 15.000 γυναίκες έχουν πέσει θύματα σε δέκα μήνες
Οι Ιταλοί που θα κατευθύνονται προς τις παραλίες τις επόμενες εβδομάδες ενδέχεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα, καθώς οι επιχειρήσεις ενοικίασης ξαπλωστρών απειλούν να προχωρήσουν σε απεργία, αφού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις προσοδοφόρες παραχωρήσεις τους.
Δύο από τις επιχειρηματικές ενώσεις του κλάδου δήλωσαν ότι σκοπεύουν να κλείσουν τις εγκαταστάσεις τους και τις ενοικιαζόμενες ομπρέλες για 2 έως 4 ώρες σε αρκετές ημέρες τον Αύγουστο για να εντείνουν την πίεση προς την κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι.
«Θέλουμε να ακουστούν οι κραυγές πόνου που προέρχονται από τις ιταλικές παραλίες», δήλωσε στους Financial Times ο Αντόνιο Καπατσιόνε, πρόεδρος της Ιταλικής Ένωσης Επιχειρηματιών Παραλιών. «Οι άνθρωποι εμπιστεύτηκαν τους νόμους του κράτους που έλεγαν “επενδύστε όσο θέλετε” και τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με μια κυβέρνηση που υποσχέθηκε τα πάντα και δεν κάνει τίποτα».
Το ιστορικό του προβλήματος
Εδώ και χρόνια, οι πιέσεις των Βρυξελλών αυξάνονται προς την Ιταλία να ανακαλέσει τις 30.000 παραχωρήσεις διαχείρισης παραλιών -που έχουν χορηγηθεί πριν από δεκαετίες έναντι ευτελούς αμοιβής- και να τις επαναχορηγήσει μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας.
Ωστόσο, οι ιδιοκτήτες των παραχωρήσεων – οι οποίες κυμαίνονται από παράγκες με ξαπλώστρες και ομπρέλες μέχρι εστιατόρια και ξενοδοχεία υψηλών προδιαγραφών – αντιπροσωπεύουν μια σημαίνουσα πολιτική ομάδα που αντιστέκεται σθεναρά στον ανταγωνισμό.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ιταλίας το 2020, αφού η κυβέρνηση της οποίας ηγείτο τότε το λαϊκιστικό Κίνημα Πέντε Αστέρων ψήφισε νόμο για την παράταση των παραχωρήσεων μέχρι το 2033.
Σε μια προσπάθεια επίλυσης της διαμάχης, η επόμενη κυβέρνηση, υπό τον Μάριο Ντράγκι, συμφώνησε να τερματίσει όλες τις υφιστάμενες παραχωρήσεις και να πραγματοποιήσει δημοπρασίες για νέες στο τέλος του 2023. Αλλά η κυβέρνησή του κατέρρευσε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.
Τι άλλαξε όταν ανήλθε η Μελόνι στην εξουσία
Μόλις ανέλαβε την εξουσία, η Μελόνι παρέτεινε την ισχύ των υφιστάμενων παραχωρήσεων μέχρι το τέλος του 2024. Η κυβέρνησή της χαρτογράφησε επίσης τα 7.900 χιλιόμετρα ακτογραμμής της Ιταλίας σε μια προσπάθεια να αποδείξει στις Βρυξέλλες ότι υπάρχουν πολλές ελεύθερες παραλίες και ότι δεν ήταν απαραίτητο να ακυρωθούν οι υφιστάμενες παραχωρήσεις. Η Επιτροπή απέρριψε τον ισχυρισμό της Ρώμης και προέτρεψε την κυβέρνηση Μελόνι να προχωρήσει στην υποσχεθείσα μεταρρύθμιση.
Οι ιταλικοί δήμοι -που ιστορικά εξέδιδαν παραχωρήσεις- προετοιμάζουν ο καθένας τους νέους διαγωνισμούς, καθώς και την κατάρτιση πολιτικών αποζημίωσης για τους επιχειρηματίες που πρόκειται να χάσουν μακροχρόνιες παραχωρήσεις.
Όμως οι επιχειρηματίες της παραλίας απαιτούν από τη Μελόνι να υιοθετήσει μια εθνική πολιτική που να εγγυάται το ισοδύναμο τουλάχιστον δύο ετών του ετήσιου κύκλου εργασιών τους ως αποζημίωση για τις χαμένες επιχειρήσεις τους.
«Είναι η Άγρια Δύση στις ιταλικές παραλίες ελλείψει εθνικού κανόνα», δήλωσε ο Καπατσιόνε στους Financial Times. «Είναι το ελάχιστο δυνατό. Απαιτούμε δικαιοσύνη. Είναι ηθικά αποδεκτό για κάποιον να πάρει δωρεάν στην κατοχή του [μια επιχείρηση] που χτίστηκε με τις θυσίες ενός επιχειρηματία που δεν κοιμόταν τη νύχτα;»
Πηγή: ot.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις