Μεγάλη είναι η συζήτηση για το λουκέτο που μπαίνει σε εποχικές επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά από παραβάσεις στις οποίες υποπίπτουν, κάτι που ισχύει και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις οι οποίες  δεν έχουν εποχικό χαρακτήρα.

«Υπάρχει πρόβλημα με αυτό το θέμα, υπάρχει μια διάταξη στον νόμο η οποία αναφέρει ότι αν ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως είναι τα εστιατόρια και οι καφετέριες, υποπέσει σε τρεις παραβάσεις μέσα σε έναν χρόνο, τότε έχουμε σφράγιση του καταστήματος για 10 ημέρες», είπε  μιλώντας στο MEGA, η δικηγόρος Αριάδνη Νούκα.

«Ο νομοθέτης δε διαχωρίζει τις επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα που δουλεύουν μόνο σεζόν, με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν έναν χρόνο»

«Εδώ υπάρχει μια τεράστια στρέβλωση γιατί ο νομοθέτης δε διαχωρίζει τις επιχειρήσεις εποχικού χαρακτήρα που δουλεύουν μόνο σεζόν, με τις επιχειρήσεις που λειτουργούν έναν χρόνο. Δημιουργείται το στρεβλό, ένα κατάστημα που έχει πέσει το 2023 σε δύο παραβάσεις και δεν έκανε τρίτη μέσα στη σεζόν για να σφραγιστεί, και κάνει την τρίτη τη σεζόν του ’24, να του κοινοποιείται έγγραφο για να κλείσει. Αυτό παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας γιατί εδώ αντιμετωπίζονται με όμοιο τρόπο ανόμοιες καταστάσεις».

Αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη

Όπως σημείωσε η ίδια, «υποβάλαμε σχετική αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη γιατί πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα. Δεν μπορεί μια επιχείρηση που λειτουργεί από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο και έχει υποπέσει σε 2 παραβάσεις το 2023, να έρχεται μια παράβαση του 2024 και να κλείνει η επιχείρηση».