Χωρίς ενεργό μέτωπο είναι η φωτιά που ξέσπασε χθες Δευτέρα στην Εύβοια και συνέχισε και σήμερα το καταστροφικό της έργο, ωστόσο, υπάρχει μεγάλος φόβος για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, παραμένουν σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, ενώ τα εναέρια μέσα πραγματοποιούν ρίψεις νερού στη χαμηλή βλάστηση που δεν έχει καεί.

«Από τo σημείο της φωτιάς περνούσαμε τον αγωγό ύδρευσης και τώρα έχουμε μείνει χωρίς νερό», είπε ο δήμαρχος Κύμης Αλιβερίου

Στο σημείο παραμένουν 205 πυροσβέστες με 11 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 56 οχήματα, ενώ από αέρος συνδράμουν 19 εναέρια μέσα (13 αεροσκάφη και 6 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα για συντονισμό). Παράλληλα συνδράμουν, εθελοντές, υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μηχανήματα έργου.

Εν τω μεταξύ, ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε χθες και ένας σήμερα το πρωί, καθώς υπέστη εγκαύματα στο πρόσωπο και τα χέρια την ώρα που επιχειρούσε στο πύρινο μέτωπο στα Κριεζά και μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Αλιβερίου.

Υπενθυμίζεται πως το πρωί οι κάτοικοι των Κριεζών έλαβαν νέο μήνυμα από το 112 με οδηγίες να απομακρυνθούν  προς το Αλιβέρι. Νωρίτερα κάτοικοι των Πετριών έλαβαν επίσης μήνυμα από το 112 με οδηγίες να απομακρυνθούν λόγω πυρκαγιάς προς Αγίους Αποστόλους και Κάλαμο.

Ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές

Η φωτιά έκαψε δασική έκταση και προκάλεσε ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κύμης-Αλυβερίου, Ν. Μπαράκο που μίλησε στην ΕΡΤNews: «Υπάρχει καταστροφή και σε δασική έκταση, αλλά και σε καλλιέργειες, κυρίως ελαιόδενδρα και κάποια αμπέλια. Υπάρχουν βέβαια και καταστροφές σε υποδομές. Επίσης από τo σημείο της φωτιάς περνούσαμε τον αγωγό ύδρευσης και τώρα έχουμε μείνει χωρίς νερό.

Πρέπει να τα αποκαταστήσουμε όλα αυτά. Είναι μεγάλα τα κόστη και οι δαπάνες και χρειάζεται και πολύς χρόνος. Αλλά αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να διαφυλάξουμε τις ζωές των ανθρώπων και τις περιουσίες και από αύριο μπορούμε να τα δούμε με ησυχία αυτά, για να μπορέσουμε να τα βάλουμε σε μια σειρά».