Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Μεγάλη φωτιά στο Πευκοδάσος στο Κιλκίς – Ήχησε το 112, προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί ή το στρατόπεδο

Μεγάλη φωτιά στο Πευκοδάσος στο Κιλκίς – Ήχησε το 112, προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί ή το στρατόπεδο

Για τη φωτιά στο Πευκόδασος έχουν κινητοποιηθεί 40 πυροσβέστες με με 1 ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ και 12 οχήματα, ενώ οι δυνάμεις ενισχύονται όσο περνά η ώρα

Νέα μεγάλη φωτιά το βράδυ της Τρίτης (30/7) στο Πευκόδασος του Κιλκίς. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προς το παρόν δεν απειλούνται οικισμοί ή το στρατόπεδο.

Το Πυροσβεστικό Σώμα αναφέρει επιπλέον ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται διαρκώς, αλλά και ότι στην περιοχή πνέουν άνεμοι που δυσκολεύουν το έργο της κατάσβεσης.

Πρόκειται για την τρίτη φωτιά μέσα σε μία μέρα που έχει ξεσπάσει στον νομό Κιλκίς, καθώς υπάρχει ακόμη ένα ενεργό μέτωπο στο Σταυροχώρι, ενώ από το πρωί βρίσκεται σε εξέλιξη η φωτιά που έκαιγε στις Μουριές και πλέον έχει οριοθετηθεί.

Για τη φωτιά στο Πευκόδασος έχουν κινητοποιηθεί 40 πυροσβέστες με με 1 ομάδα πεζοπόρου της 2ης ΕΜΟΔΕ και 12 οχήματα. Η αρχική ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας:

Ήχησε το 112

Από το «112» της Πολιτικής Προστασίας απεστάλη μήνυμα μέσω του οποίου οι άνθρωποι που βρίσκονται στην περιοχή καλούνται να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών

Διαδοχικά τρεις πυρκαγιές ξέσπασαν στον δήμο Παιονίας Κιλκίς, σε λιγότερο από μία ώρα και με απόσταση 1,5 με 2 χλμ. μεταξύ τους, αναφέρει σε ανάρτηση του στο «Χ» ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ενώ προσθέτει ότι η σοβαρότερη είναι αυτή στο Πευκόδασος Κιλκίς.

Ολόκληρη η ανάρτηση του κ. Κικίλια:

«Μέσα στη νύχτα, σε λιγότερο από μία ώρα και με απόσταση 1,5 – 2 χλμ. μεταξύ τους, ξέσπασαν διαδοχικά στον δήμο Παιονίας Κιλκίς 3 πυρκαγιές.

Η σοβαρότερη είναι στο Πευκόδασος όπου επιχειρούν 16 οχήματα, 50 πυροσβέστες και μια ομάδα δασοκομάντος της 2ης ΕΜΟΔΕ. Η ΕΛΑΣ και το τοπικό ανακριτικό ήδη ερευνούν το τι συνέβη».

Οδηγίες προστασίας από την εισπνοή καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς

Κατά τη διάρκεια μίας πυρκαγιάς, ο καπνός που παράγεται αποτελείται από πληθώρα αιωρούμενων σωματιδίων, η σύσταση των οποίων εξαρτάται από το είδος του καύσιμου υλικού. Οι επιπτώσεις στην υγεία από την εισπνοή αυτών των σωματιδίων, ποικίλλουν ανάλογα με τα χαρακτηριστικά της σύστασης τους, τη διάμετρο τους, το βαθμό και τη διάρκεια έκθεσης, τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, το επίπεδο της υγείας του κάθε ατόμου, καθώς και την αντίδραση του κάθε οργανισμού.

Σε γενικές γραμμές, η έκθεση στον καπνό μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό των ματιών και του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και επιδείνωση τυχόν αναπνευστικών και καρδιολογικών νοσημάτων. Άτομα με χρόνια αναπνευστικά, καρδιολογικά ή άλλα νοσήματα, έγκυες, ηλικιωμένοι και παιδιά βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο από τις επιπτώσεις του καπνού.

O ΕΟΔΥ στο πλαίσιο της προστασίας της δημόσιας υγείας, συστήνει τη λήψη των παρακάτω μέτρων για την αποφυγή εισπνοής καπνού σε περίπτωση πυρκαγιάς:

1) Σε περίπτωση συνθηκών που ευνοούν την έντονη έκθεση σε καπνό, συστήνεται η απομάκρυνση από την περιοχή, εφόσον είναι εφικτό, για όσο διάστημα το φαινόμενο παραμένει έντονο.

2) Σε περίπτωση που δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση από την περιοχή, παραμείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε κλειστούς χώρους και διατηρείστε τον εσωτερικό αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο καθαρό ακολουθώντας τις παρακάτω συστάσεις:

  • Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά, και χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.
  • Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.
  • Αποφύγετε τη χρήση σκούπας (ηλεκτρικής ή συμβατικής).
  • Σε περίπτωση απουσίας καπνού εξωτερικά αερίζουμε τους εσωτερικούς χώρους για ανανέωση του αέρα ανοίγοντας τα παράθυρα.
  • Αποφύγετε τις εξωτερικές δραστηριότητες για όσο διάστημα υπάρχει καπνός.

3) Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση.

4) Καταναλώστε άφθονες ποσότητες πόσιμου νερού και υγρών, ειδικά κατά τα διαστήματα έντονης παρουσίας καπνού.

5) Σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων από το αναπνευστικό ή καρδιαγγειακό σύστημα που μπορεί να σχετίζονται με υπερβολική έκθεση σε καπνό, όπως επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Πολύ υψηλός κίνδυνος για φωτιά την Τετάρτη

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr), για την Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)
  • Περιφέρεια Κρήτης
  • Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

Sports in

Ελλαδάρα νίκησε στα πέναλτι το Μαυροβούνιο (16-17)

Σε ένα τρομερό παιχνίδι η Ελλάδα επικράτησε τους Μαυροβούνιου στα πέναλτι με 17-16 και έκανε το 2/2 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024