Σειρά εκλάμψεων που καταγράφηκαν στην επιφάνεια του Ήλιου τις προηγούμενες ημέρες εκτόξευσαν γιγάντια σύννεφα φορτισμένων σωματιδίων που αναμένεται να φτάσουν στη Γη μεταξύ Τρίτης και Πέμπτης και να προκαλέσουν γεωμαγνητική καταιγίδα που ίσως επηρεάσοει τις επικοινωνίες και τα δίκτυα ηλεκτροδότησης.

Η προειδοποίηση που εξέδωσε η Υπηρεσία Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αφορά τέσσερις «εκπομπές στεμματικής μάζας», ή CME, εκρήξεις στην επιφάνεια του Ήλιου που προκαλούνται από διαταραχές του ηλιακού μαγνητικού πεδίου.

Κάθε τέτοια έκρηξη μπορεί να εκτοξεύσει στο Διάστημα δισεκατομμύρια τόνους ηλεκτρονίων και πρωτονίων, φορτισμένων σωματιδίων που αλληλεπιδρούν με το γήινο μαγνητικό πεδίο.

Οι γεωμαγνηγικές καταιγίδες που μπορεί να εκδηλωθούν ως αποτέλεσμα αναμένεται να φτάσουν μέχρι την κατηγορία G3 σε μια πενταβάθμια κλίμακα.

Λόγω του βομβαρδισμού από σωματίδια, το βόρειο σέλας είναι πιθανό να φτάσει πολύ πιο νότια από ό,τι συνήθως.

Κορύφωση

Τον Μάιο, ο πλανήτης βίωσε τις ισχυρότερες γεωμαγνητικές καταιγίδες των τελευταίων 20 ετών, με το βόρειο σέλας να φωτίζει τον νυχτερινό ουρανό στις ΗΠΑ, την Ευρώπη, ακόμα και την Ελλάδα όπου το φαινόμενο είναι εξαιρετικά σπάνιο.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο SpaceWeatherLive, το επόμενο διήμερο το σέλας μπορεί «με λίγη τύχη» να εμφανιστεί στη Βόρεια Ευρώπη, στην Αγγλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο λόγος που το σέλας εμφανίζεται συνήθως γύρω από τον νότιο και βόρειο πόλο είναι ότι τα φορτισμένα ηλιακά σωματίδια παγιδεύονται στο μαγνητικό πεδίο της Γης και κατευθύνονται προς τους μαγνητικούς πόλους του πλανήτη, όπου συγκρούονται με άτομα της ατμόσφαιρας και εκπέμπουν λάμψεις.

Στη διάρκεια γεωμαγνητικών καταιγίδων, το σέλας επεκτείνεται νοτιότερα στο βόρειο ημισφαίριο και βορειότερα στο νότιο.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες μπορούν επίσης να καταστρέψουν τους μετασχηματιστές των δικτύων ηλεκτροδότησης και να προκαλέσουν μπλακάουτ λόγω της εμφάνισης επαγωγικών ρευμάτων.

Μπορούν επίσης να καταστρέψουν τα κυκλώματα δορυφόρων ή να απειλήσουν αστροναύτες σε τροχιά.

Πιο συχνά, δημιουργούν προβλήματα στις ραδιοεπικοινωνίες στην πλευρά της Γης που δέχεται το χτύπημα.

Η συχνότητα των ηλιακών εκλάμψων και στεμματικών εκρήξεων αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς το 2025 ο Ήλιος αναμένεται να φτάσει το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, το αποκορύφωμα στον 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητάς του.