Τι γνωρίζουμε για το σμήνος μικροδορυφόρων που θα παρακολουθεί την Ελλάδα
Θερμικοί και πολυφασματικοί δορυφόροι θα συμπληρώνουν τα δεδομένα που λαμβάνει η χώρα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Copernicus.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Συνολικά 15 δορυφόρους σε μέγεθος κουτιού παπουτσιών, οι οποίοι θα προσφέρουν εικόνες υψηλής ανάλυσης και θα επιτηρούν την επικράτεια για πυρκαγιές, πρόκειται να αποκτήσει έως το 2026 η Ελλάδα στο πλαίσιο εθνικού προγράμματος που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης με 200 εκατ. ευρώ.
Δορυφορικά δεδομένα για τη χώρα προσφέρει ήδη η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus, σύμφωνα όμως με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης το νέο πρόγραμμα μπορεί επιταχύνει την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, να μειώσει το κόστος προμήθειας δορυφορικών δεδομένων από φορείς του Δημοσίου και παράλληλα να προσφέρει τόνωση στη μικρή αλλά υπαρκτή εγχώρια διαστημική βιομηχανία.
Οι διαγωνισμοί πραγματοποιούνται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματο (ESA) και το έργο υλοποιείται σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, πανεπιστήμια και ελληνικές εταιρείες.
Η πρώτη από τις δύο συμφωνίες που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο αφορά τέσσερις δορυφόρους της εταιρείας OroraTech, τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μονάχου, οι οποίοι εντοπίζουν πηγές θερμότητας με υπέρυθρους αισθητήρες.
Το σχέδιο των 20 εκατ. ευρώ προβλέπει ακόμα τη δημιουργία επίγειου κέντρου λήψης και επεξεργασίας με αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης που θα κρίνουν αν πρέπει να σημάνουν συναγερμό.
Πολυφασματικοί δορυφόροι
Σχεδόν ταυτόχρονα, το υπουργείο ανακοίνωσε ξεχωριστή συμφωνία 60 εκατ. ευρώ με την εταιρεία Open Cosmos, η οποία ανέλαβε να εκτοξεύσει επτά μικροδορυφόρους με «πολυφασματικές» κάμερες υψηλής ανάλυσης, οι οποίες καταγράφουν φως σε πολλά μήκη κύματος.
Τα δεδομένα θα διατίθενται σε υπουργεία και φορείς του Δημοσίου και θα αξιοποιούνται σε μια γκάμα εφαρμογών, από τη διαχείριση φυσικών καταστροφών και την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης μέχρι εντοπισμό της θαλάσσιας ρύπανσης ή παράνομης αλιείας.
Σύμφωνα με το υπουργείο, οι μικροδορυφόροι θα προσφέρουν ανάλυση 1-3 μέτρων και θα λειτουργούν συμπληρωματικά με εικόνες του συστήματος Copernicus, οι οποίες περιορίζονται σε ανάλυση 10 μέτρων.
Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος υλοποιεί επίσης πρόγραμμα εικόνων υψηλότερης ανάλυσης, 30-50 εκατοστών, οι οποίες όμως μπορούν να λαμβάνονται μόνο όταν περνά πάνω από την Ελλάδα κατάλληλος δορυφόρος.
«Μέσω της ανάπτυξης σμήνους μικροδορυφόρων θα διαθέτουμε πολύτιμα δεδομένα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο τα οποία θα συμβάλλουν στην έγκαιρη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικών σε σημαντικούς τομείς όπως η πολιτική προστασία» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου.
«Με αυτόν τον τρόπο θα παρακολουθούμε τις διαχρονικές μεταβολές του περιβάλλοντος. Σε μια εποχή που συνεχώς βιώνουμε παγκοσμίως τα αποτελέσματα της κλιματικής κρίσης, αξιοποιούμε τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και επενδύουμε στο διάστημα αποκτώντας μια μοναδική “τεχνολογική εργαλειοθήκη”. Με τη βοήθεια της θα προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και τη φύση».
Εκτός από τους 11 δορυφόρους θερμικής και πολυφασματικής απεικόνισης, το εθνικό σχέδιο μικροδορυφόρων προβλέπει ακόμα την εκτόξευση δορυφορικών ραντάρ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις