Η Apple κυκλοφόρησε σήμερα την πρώτη έκδοση του Apple Intelligence, της σουίτας λειτουργιών τεχνητής νοημοσύνης που θα βελτιώσει τον ψηφιακό βοηθό Siri, θα επιτρέπει τη δημιουργία αυτοματοποιημένων email και εικόνων και θα ταξινομήσει ειδοποιήσεις.

Το λογισμικό Apple Intelligence κυκλοφόρησε με την έκδοση beta (δοκιμαστική δηλαδή) του λειτουργικού συστήματος iOS 18.1 για προγραμματιστές. Αντίστοιχες εκδόσεις είναι διαθέσιμες και για τα λειτουργικά συστήματα των συσκευών iPad και Mac.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το λογισμικό είναι διαθέσιμο μόνο σε εγγεγραμμένους προγραμματιστές της Apple, με το πρόγραμμα developers της Apple να κοστίζει 99 δολάρια το χρόνο.

Επιπλέον, οι χρήστες θα πρέπει να εγγραφούν σε μια λίστα αναμονής μέσα στην εφαρμογή ρυθμίσεων της Apple μετά την ενημέρωση για να αποκτήσουν πρόσβαση στην υπηρεσία, η οποία περιλαμβάνει το ping στους διακομιστές της Apple για πιο περίπλοκα αιτήματα.

Αργότερα, εντός του έτους, θα κυκλοφορήσει και η έκδοση του λογισμικού για το σύνολο του κοινού, όχι όμως μαζί με τη νέα σειρά iPhone.

Το Apple Intelligence είναι μια σημαντική προσπάθεια εκ μέρους της αμερικανικής εταιρείας ώστε να μπει και αυτή ενεργά στην αγορά της τεχνητής νοημοσύνης. Οι επενδυτές ελπίζουν ότι η στενή διασύνδεση της AI με το λειτουργικό σύστημα της Apple μπορεί να προκαλέσει ένα μεγάλο κύμα αναβαθμίσεων τα επόμενα χρόνια, ειδικά επειδή το σύστημα θα λειτουργεί μόνο στα iPhone 15 Pro και iPhone 15 Pro Max και νεότερα.

«Αναμένουμε ότι αυτός ο κύκλος iPhone θα παραμείνει ισχυρός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα καθώς τα σύνολα χαρακτηριστικών τεχνητής νοημοσύνης (λογισμικό και πιθανώς υλικό) βελτιώνονται στο iPhone του 2025», έγραψε σε ενημερωτικό σημείωμα τη Δευτέρα ο αναλυτής της Bank of America, Γουάμζι Μοχάν.

Τι είναι μέσα και τι όχι

Η έκδοση που κυκλοφόρησε σήμερα για τους προγραμματιστές της Apple δεν περιλαμβάνει όλα όσα θα διαθέτει τελικά το Apple Intelligence και παρουσίασε η εταιρεία στο ετήσιο συνέδριο προγραμματιστών της τον Ιούνιο.

Η προεπισκόπηση που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα περιλαμβάνει:

  • Νέα εμφάνιση για το Siri που κάνει την άκρη του τηλεφώνου να λάμπει
  • Άλλες βελτιώσεις στο Siri, όπως η ικανότητα κατανόησης εντολών όταν ο ομιλητής «μπερδεύει» τα λόγια του
  • Το Siri μπορεί πλέον να απαντά σε ερωτήσεις αντιμετώπισης προβλημάτων σχετικά με τα προϊόντα της Apple
  • Καλύτερη αναζήτηση φωτογραφιών και δημιουργία ταινιών
  • Συνόψεις που δημιουργούνται από AI για αλληλογραφία, μηνύματα, μεταγραφές τηλεφωνητή
  • Writing Tools, η υπηρεσία δημιουργίας κειμένου της Apple

Τα παρακάτω χαρακτηριστικά δεν βρίσκονται ακόμη στην προεπισκόπηση AI, αν και η Apple λέει ότι θα κυκλοφορήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο:

  • Δημιουργία εικόνας
  • Η νέα γενιά των emoji
  • Αυτόματη εκκαθάριση φωτογραφιών
  • Άλλες βελτιώσεις στο Siri, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς του να χρησιμοποιεί τα προσωπικά σας στοιχεία και της ικανότητας να αναλαμβάνει ενέργειες εντός των εφαρμογών
  • Ενσωμάτωση του ChatGPT της OpenAI