Κρυπτονομίσματα για διεθνείς συναλλαγές – Το νέο κόλπο της Ρωσίας κόντρα στις κυρώσεις
Νομοσχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση των κρυπτονομισμάτων για διεθνείς πληρωμές, μετά τις οικονομικές κυρώσεις που επέβαλε η Δύση.
Το ενδεχόμενο νομιμοποίησης της χρήσης crypto για τις διεθνείς συναλλαγές εξετάζει η Ρωσία καθώς η χώρα αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη οικονομική πίεση από τις δυτικές κυρώσεις, αναφέρει το CNBC.
Η Κρατική Δούμα, η οποία είναι η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, συζητάει τον νόμο που επιτρέπει την πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών μέσω κρυπτονομισμάτων, δήλωσε η Ελβίρα Ναμπιουλίνα, διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας.
«Σήμερα, η Κρατική Δούμα εξετάζει έναν νόμο που επιτρέπει διακανονισμούς σε κρυπτονομίσματα στο πλαίσιο ενός πειραματικού καθεστώτος», είπε ο Ναμπιουλίνα, μιλώντας στο Συμβούλιο της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti. .
Σύμφωνα με το Reuters η Δούμα αναμένεται να εγκρίνει τον νόμο.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας επιδιώκει επίσης να διακινήσει χρήματα πέρα από τα σύνορα χρησιμοποιώντας κρυπτονομίσματα, με την επικεφαλής της να λέει ότι οι πληρωμές που βασίζονται σε κρυπτογράφηση θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του 2024.
«Ήδη συζητάμε τους όρους του πειράματος με υπουργεία και υπηρεσίες, με επιχειρήσεις και αναμένουμε ότι οι πρώτες τέτοιες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους», είπε.
Η αλλαγή στάσης
Η δέσμευση της κεντρικής τράπεζας να χρησιμοποιεί τα crypto ως μέθοδο διασυνοριακής πληρωμής σηματοδοτεί μια αντιστροφή από την προηγούμενη στάση της ρυθμιστικής αρχής για την τεχνολογία.
Τον Ιανουάριο του 2022, η ρωσική κεντρική τράπεζα πρότεινε την απαγόρευση της χρήσης crypto για συναλλαγές, καθώς και την εξόρυξη ψηφιακών νομισμάτων, επικαλούμενη απειλές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, την ευημερία των πολιτών και την κυριαρχία της νομισματικής πολιτικής.
Υπό την πίεση των κυρώσεων
Έρχεται καθώς οι αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ και των συμμάχων τους έχουν οδηγήσει σε αναρίθμητες κυρώσεις στη Ρωσία ως αντίποινα για την επίθεσή της στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022. Συνεχίζουν να πιέζουν την χώρα, στοχεύοντας τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον χρηματοπιστωτικό τομέα της Ρωσίας και αμέτρητους ολιγάρχες.
Ξεχωριστά, η Ρωσία διερευνά επίσης την εφαρμογή της ψηφιακής έκδοσης του ρουβλίου.
Τα ψηφιακά νομίσματα της κεντρικής τράπεζας, ή CBDC, είναι διαφορετικά από τα κρυπτονομίσματα. Σε αντίθεση με το bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, τα οποία δεν έχουν κεντρική αρχή που να τα διέπει, τα CBDC εκδίδονται απευθείας από μια κυβέρνηση και έχουν σχεδιαστεί για να αναπαράγουν νομίσματα fiat με τη μορφή ψηφιακού διακριτικού.
Η διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας εξήγησε ότι η ρυθμιστική αρχή θα προσπαθήσει να απομακρυνθεί από την πιλοτική φάση και να προχωρήσει προς τη μαζική εφαρμογή του ψηφιακού ρουβλίου από τον Ιούλιο του 2025, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.
Μπορούν τα κρυπτονομίσματα να αποφύγουν τις κυρώσεις;
Η Ρωσία δεν είναι η μόνη χώρα που προσπαθεί να παρακάμψει τους οικονομικούς περιορισμούς μέσω των κρυπτονομισμάτων.
Η Βόρεια Κορέα έχει κατηγορηθεί σε πολλές περιπτώσεις ότι συγκέντρωσε εκατομμύρια δολάρια σε crypto για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση διαφόρων κρατικών προγραμμάτων και να αποφύγει τις ξένες κυρώσεις.
Οι υποστηρικτές των κρυπτονομισμάτων, από την άλλη πλευρά, ισχυρίζονται επίσης ότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση παράνομων δραστηριοτήτων. Αυτό συμβαίνει επειδή τα δίκτυα που τα στηρίζουν, τα λεγόμενα blockchains, είναι δημόσια και εμφανίζουν ένα ιστορικό αρχείο συναλλαγών που είναι κρυπτογραφικά ασφαλές και δεν μπορεί να αλλοιωθεί.
Πηγή: OT.gr
- Ιταλία: Ενέκρινε τη συνέχιση της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία μέχρι το τέλος του 2025
- ΗΠΑ: Η μεταβατική ομάδα του Τραμπ σχεδιάζει την άμεση απόσυρση από τον ΠΟΥ
- Καναδάς: Σχεδόν 50.000 νεκροί λόγω υπερβολικής δόσης οπιοειδών από το 2016
- Ισραήλ: Σειρήνες συναγερμού πέταξαν τους Ισραηλινούς από τα σπίτια τους – Νέο χτύπημα των Χούθι
- Γάζα: 3 ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από ισχυρή έκρηξη στην Μπέιτ Χανούν
- Γιατί ο Τραμπ απείλησε να καταλάβει την Διώρυγα του Παναμά – Τα συμφέροντα που διακυβεύονται