Ηταν το 1996 όταν ο R. Kelly βρέθηκε αντιμέτωπος με τις πρώτες εναντίον του κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου. Το θύμα, η -τότε- 20χρονη Tiffany Hawkins, κατήγγειλε ότι είχε σεξουαλικές σχέσεις με τον σταρ της μουσικής βιομηχανίας από τότε που ήταν 15 ετών, ενώ εκείνος πολλές φορές την προέτρεπε να προσκαλεί και ανήλικες φίλες της.

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι καταγγελίες εναντίον του πήραν μορφή χιονοστιβάδας, ωστόσο πότε εξωδικαστικά πότε επειδή οι αποδείξεις δεν ήταν αρκετές, ο R. Kelly κατάφερνε να τη γλιτώνει. Τουλάχιστον έως το 2021.

Περίπου 25 χρόνια μετά την πρώτη εναντίον του κατηγορία, κι αφού στο ενδιάμεσο είχαν ακολουθήσει και άλλες καταγγελίες από γυναίκες-θύματά του, ο «Βασιλιάς της R’n’B» όπως ήθελε να τον αποκαλούν, κρίθηκε ένοχος από δικαστήριο της Νέας Υόρκης για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων. Λίγους μήνες αργότερα, δικαστήριο του Σικάγο τον έκρινε ένοχο για παιδική πορνογραφία και αποπλάνηση ανηλίκου, στην υπόθεση που αφορούσε τη βαφτιστήρα του. Το αποτέλεσμα ήταν ο R. Kelly να καταδικαστεί συνολικά σε 31 χρόνια φυλάκισης.

Το Απρίλιο ο R. Kelly είχε προσπαθήσει ξανά να απαλλαγεί από τις κατηγορίες, ωστόσο ο δικαστής ξεκαθάρισε ότι «καμιά παραγραφή δεν τον σώζει»

Ωστόσο, ο -πλέον- 57χρονος πρώην αστέρας της μουσικής, αντί να ζητήσει ένα μεγάλο συγγνώμη από τα θύματά του, ζητάει από το δικαστήριο να αναιρέσει την καταδικαστική απόφαση, καθώς τα εγκλήματα για τα οποία έχει καταδικαστεί έγιναν τη δεκαετία του ’90 και πλέον έχουν παραγραφεί. Μάλιστα, την είδηση, επιβεβαίωσε την Τρίτη 30 Ιουλίου και η δικηγόρος του Τζένιφερ Μποντζιάν, η οποία είπε ότι υπέβαλαν αίτηση στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ώστε να επανεξεταστεί η υπόθεσή του.

Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που ο R. Kelly θα επιχειρήσει να απαλλαγεί από την καταδικαστική απόφαση, καθώς το ίδιο είχε επιχειρήσει και τον περασμένο Απρίλιο σε Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι τα εγκλήματά του έχουν παραγραφεί. Τότε το Δικαστήριο δεν έκανε αποδεκτό το αίτημά του.