Η υπερθέρμανση του πλανήτη, επακόλουθο της κλιματικής κρίσης, εισάγει νέα δεδομένα στην καθημερινότητά μας αλλά περισσότερο στις καλοκαιρινές διακοπές.

Η συχνότητα και η ένταση της ζέστης, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Έτσι μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα ο μισός πληθυσμός της Ευρώπης, κυρίως στον νότο, θα αντιμετωπίζει πολύ υψηλό κίνδυνο θερμικού στρες το καλοκαίρι.

Όσο λοιπόν ο υδράργυρος ανεβαίνει αλλάζουν και οι τάσεις των διακοπών. Οι τουρίστες αντιτίθενται στις παραδοσιακές καλοκαιρινές νόρμες και κάνουν διακοπές σε πιο δροσερές χώρες, όπως οι Σκανδιναβικές, αφήνοντας σε δεύτερη μοίρα παραδοσιακούς προορισμούς στον ευρωπαϊκό νότο όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία που όμως εξακολουθούν να αποτελούν top προορισμούς.

Μια νέα τάση γεννιέται

Έχοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, κερδίζει συνεχώς έδαφος το «coolcation» (από το cool (=δροσιά), και το vacation (=διακοπές) όπου θέλει οι τουρίστες να αναζητούν πιο δροσερά κλίματα αποφεύγοντας θερμοκρασίες που ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου.

Τα παραπάνω δεδομένα τα επιβεβαιώνει και ο Νίκος Γκαρλής, κάτοικος του Όσλο τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια. Όπως λέει ο ίδιος, μιλώντας στο Mega, η θερμοκρασία σήμερα είναι στους 18 βαθμούς Κελσίου.

«Σίγουρα το καλοκαίρι ακούω περισσότερους Έλληνες τριγύρω. Θα πρότεινα σε κάποιον το Όσλο (για διακοπές), όπως και άλλα μέρη στη Νορβηγία», αναφέρει.

Επιπλέον επισημαίνει πως σχεδόν ποτέ η θερμοκρασία στην πόλη δεν ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου.

«Δεν χρησιμοποιούμε κλιματιστικό, απλά ανοίγουμε το παράθυρο», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Γερμανία: Δύο στους πέντε σκοπεύουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες

Μια έρευνα της VisitDenmark σε περισσότερους από 9.000 ανθρώπους σε επτά ευρωπαϊκές χώρες διαπίστωσε ότι σχεδόν οι μισοί είχαν βιώσει ακραία καιρικά φαινόμενα στις διακοπές τους πέρυσι, συμπεριλαμβανομένων των κυμάτων καύσωνα.

Τα δύο τρίτα δήλωσαν ότι θα αλλάξουν τη συμπεριφορά τους ως αποτέλεσμα. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι θα κλείσουν ταξίδια σε άλλες εποχές του έτους ή πιο κοντά στην αναχώρηση, καθώς και ότι θα επιλέξουν άλλους προορισμούς ή ακόμη και ότι θα περιορίσουν τα ταξίδια στο εξωτερικό.

Στη Γερμανία έρευνα που διενήργησε ο τουριστικός οργανισμός Visit Sweden διαπίστωσε ότι δύο στους πέντε σκοπεύουν να αλλάξουν τις ταξιδιωτικές τους συνήθειες εξαιτίας της ακραίας ζέστης στη νότια Ευρώπη επιλέγοντας είτε άλλη εποχή για διακοπές είτε προορισμούς με πιο ψυχρά κλίματα.