Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Τουρκία: Ψηφίστηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα – Φόβοι για θανάτωση χιλιάδων ζώων

Τουρκία: Ψηφίστηκε το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο για τα αδέσποτα – Φόβοι για θανάτωση χιλιάδων ζώων

Εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι στην Τουρκία προβλέπεται να μεταφερθούν σε καταφύγια, πολλοί όμως ανησυχούν ότι ο νόμος ανοίγει τον δρόμο για τη θανάτωσή τους.

Το τουρκικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα νόμο που προβλέπει την συγκέντρωση εκατομμυρίων αδέσποτων σκύλων και την μεταφορά τους σε καταφύγια, παρά τις διαμαρτυρίες οργανώσεων και του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, το οποίο δεσμεύτηκε να προσβάλει την νομοθεσία στα δικαστήρια.

Ο νόμος, τον οποίο συνέταξε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του προέδρου Ερντογάν, έχει αγγίξει μια ευαίσθητη χορδή στην Τουρκία, με πολλούς να ανησυχούν για θανάτωση μεγάλου αριθμού σκύλων.

Περίπου 4 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι εκτιμάται ότι ζουν σήμερα στην Τουρκία και οι υποστηρικτές του νόμου επικαλέστηκαν ανησυχίες για το ενδεχόμενο επίθεσης, για τροχαία ατυχήματα και λύσσα.

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, όσοι σκύλοι έχουν επιθετική συμπεριφορά ή μη ιάσιμες ασθένειες θα θανατώνονται.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε με 275 ψήφους υπέρ και 224 κατά.

Φιλόζωπο διαδήλωσαν κατά του νόμου την Δευτέρα στην Άγκυρα (Reuters)

Φιλόζωπο διαδήλωσαν κατά του νόμου την Δευτέρα στην Άγκυρα (Reuters)

Ακτιβιστές των δικαιωμάτων των ζώων έχουν ζητήσει να εντατικοποιηθούν οι εκστρατείες στείρωσης, ενώ το αντιπολιτευόμενο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) δήλωσε ότι θα προσφύγει κατά του νόμου στο Συνταγματικό Δικαστήριο.

«Το σχέδιο νόμου είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και δεν υπερασπίζεται το δικαίωμα της ζωής» δήλωσε ο ηγέτης του CHP Οζγκούρ Οζέλ μετά την υπερψήφισή του. Πρόσθεσε ότι οι δήμοι έχουν περιορισμένα κονδύλια για να αντιμετωπίσουν το έργο της απομάκρυνσης από τους δρόμους τόσων πολλών σκύλων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η χώρα διαθέτει αυτή τη στιγμή 322 καταφύγια ζώων με δυνατότητα φιλοξενίας 105.000 σκύλων, αριθμός που δεν επαρκεί τη φιλοξενία τόσων αδέσποτων.

Ο νόμος απαιτεί όλοι οι δήμοι να δαπανήσουν τουλάχιστον 0,3% του ετήσιου προϋπολογισμού τους στις υπηρεσίες επανένταξης των ζώων και στην κατασκευή αναβαθμισμένων καταφυγίων, αν και θα λάβουν παράταση μέχρι το 2028 για να το πράξουν.

Χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες—και σε κάποιες περιπτώσεις συγκρούστηκαν με την αστυνομία– κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας σλόγκαν όπως «Δεν μπορείτε να τα σκοτώσετε» και «Πάρτε πίσω τον νόμο».

Κάτοικοι τουρκικών πόλεων και χωριών φροντίζουν συχνά τα αδέσποτα κατασκευάζοντας αυστοσχέδια καταφύγια και παρέχοντάς τους φαγητό και νερό.

Δημοσκόπηση έδειξε ότι ποσοστό μικρότερο του 3% τάσσεται υπέρ της θανάτωσής τους, ενώ σχεδόν 80% είναι υπέρ της μεταφοράς τους σε καταφύγια.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP

Sports in

O Xρήστου και η Γκουντούρα εκπροσωπούν την Ελλάδα της προσπάθειας και όχι των δικαιολογιών

Παρά την πίκρα της στιγμής και την απογοήτευση που έμειναν εκτός βάθρου και οι δύο δεν έψαξαν να βρουν δικαιολογίες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024