Επιστολή στον Υπουργό Περιβάλλοντος Θεόδωρο Σκυλακάκη, για την ανάγκη να ενταχθούν σε πρόγραμμα πυροπροστασίας οικισμών, όλοι οι Δήμοι της Θεσσαλίας, απέστειλε ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δήμαρχος Τρικκαίων, Νίκος Σακκάς. Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον ΓΓ του Υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιο Μπακογιάννη και στον πρόεδρο του «Πράσινου Ταμείου» κ. Γιάννη Ανδρουλάκη.

Αφορά, δε, σε πρόγραμμα δημιουργίας περιμετρικών ζωνών σε οικισμούς κοντά ή μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις, που είναι επικίνδυνες για να εκδηλωθούν δασικές πυρκαγιές. Η σχετική ενέργεια έγινε μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΕΔ ΘΕσσαλίας και η επιστολή είναι η ακόλουθη:

Τι αναφέρει η  επιστολή

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας συζητήθηκε το σοβαρό θέμα που έχει προκύψει σε συνέχεια της πρόσκλησης που εξέδωσε το Πράσινο Ταμείο, στον Άξονα Προτεραιότητας για τη «Χρηματοδότηση δημιουργίας περιμετρικών ζωνών 10 μέτρων πέριξ οικισμών εντός ή πλησίον δασών και δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας για την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών», του Χρηματοδοτικού Προγράμματος «Προστασία και αναβάθμιση δασών 2024».

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι δικαιούχοι του προγράμματος πυροπροστασίας για τη Θεσσαλία είναι τέσσερις (4) Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας (Βόλος, Νότιο Πήλιο, Ζαγορά-Μούρεσι, Ρήγα Φεραίου) και τρεις (3) Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Σποράδων (Αλόννησος, Σκόπελος, Σκιάθος). Ωστόσο οι ανάγκες πυροπροστασίας είναι έντονες και για τους υπόλοιπους δέκα οχτώ (18) Δήμους της Θεσσαλίας που επίσης διαθέτουν οικισμούς εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων υψηλής επικινδυνότητας με φυσικό κάλλος και πλούσια ιστορία.

Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοείτε πλήρως την αγωνία όλων μας και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε, προκειμένου να προστατεύσουμε τα δάση και τους οικισμούς μας εφαρμόζοντας τα απαραίτητα μέτρα πυροπροστασίας και παρακαλούμε όπως εξεταστεί το αίτημα συμμετοχής και των υπολοίπων Δήμων της Περιφέρειας Θεσσαλίας στην εν λόγω δράση.

Ευελπιστούμε στη θετική ανταπόκρισή σας».