Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Οι προτάσεις του Δημάρχου Η.Ν. Κάσου, στην Επιτροπή Μεταναστευτικού – Προσφυγικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ

Οι προτάσεις του Δημάρχου Η.Ν. Κάσου, στην Επιτροπή Μεταναστευτικού – Προσφυγικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ

Προτάσεις για τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών κατά την είσοδο, την υποδοχή και την ομαλή ένταξή τους στην κοινότητα.

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής Μεταναστευτικού, Προσφυγικού και Κρίσεων της ΚΕΔΕ υπό την προεδρία του Μιχάλη Ερωτόκριτου, Δημάρχου Ηρωικής Νήσου Κάσου.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής παρουσίασε στην εισήγησή του το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, αναφέρθηκε στην ενίσχυση που δέχονται οι δήμοι που έχουν δομές φιλοξενίας μεταναστών, στα Κέντρα Κοινότητας, στα Κέντρα Ένταξης Μεταναστών, στο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου και στη συνέχεια κατέθεσε προς συζήτηση τις ακόλουθες προτάσεις του:

α) Μεγαλύτερη εκχώρηση αρμοδιοτήτων και οικονομική υποστήριξη των Δήμων για την κοινωνική ένταξη προσφύγων και μεταναστών .

β) Εκπόνηση διακριτών σχεδίων δράσης για τη διαχείριση των μικτών μεταναστευτικών ροών κατά την είσοδο και πρώτη υποδοχή και την ένταξη με την ενεργό συμμετοχή των συναρμόδιων Υπουργείων (ΥΜΑΚ, Προστασίας του Πολίτη) και της Τ.Α. μετά από διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους .

γ) Αξιοποίηση των παραβόλων των μεταναστών για δράσεις ένταξης, μέσω των Δήμων και υποστήριξη της λειτουργίας των μεταναστευτικών  προσφυγικών κοινοτήτων (Κ.Κ)

δ) Αναβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων ένταξης Μεταναστών (Σ.Ε.Μ)

ε) Οικονομική και στελεχιακή ενίσχυση Δήμων που φιλοξενούν δομές υποδοχής και φιλοξενίας αιτούντων Άσυλο. Αναλογικός επιμερισμός των αιτούντων στην επικράτεια ανά Δήμο .

στ) Δημιουργία νέων Κέντρων Κοινότητας όπου υπάρχουν ανάγκες .

ζ) Θέσπιση εξαίρεσης στον Κώδικα Δημοτικών Υπάλληλων για την πρόσληψη συμβασιούχων ορισμένου χρόνου μέσω προγραμμάτων καταπολέμησης ανεργίας (Δ.Υ.Π.Α) εφόσον πληρούν τις λοιπές προϋποθέσεις των σχετικών διατάξεων .

η) Επαναφορά του δικαιώματος ψήφου στις τοπικές εκλογές πολιτών τρίτων χωρών που διαμένουν επί μακρού στην Ελλάδα.

θ) Η διδασκαλία της Ελληνικής γλώσσας πρέπει να γίνει βασική προτεραιότητα των εθνικών και των τοπικών πολιτικών ένταξης, με μέριμνα του Κράτους και ενίσχυση των Δήμων .

ι)  Εκπαίδευση Δημοτικών υπαλλήλων των τμημάτων κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να εξοικειωθούν σε θέματα σχετικά με τους μετανάστες .

Αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δήμων

Τα μέλη της Επιτροπής τοποθετήθηκαν σχετικά και διατύπωσαν τις προτάσεις τους σχετικά με την πρόσληψη συμβασιούχων μεταναστών και την επαναφορά δικαιώματος ψήφου, τονίζοντας πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στους Έλληνες ανέργους. Επίσης αναφέρθηκε ότι δεν έχουν συσταθεί Επιτροπές Μεταναστών στους περισσότερους δήμους. Όλοι συμφώνησαν στην αναγκαιότητα χρηματοδότησης των δήμων για τις υπηρεσίες υποδοχής των προσφύγων και για την ένταξη των μεταναστών, επίσης για την αναγκαιότητα ενίσχυσης του προσωπικού των Κέντρων Ένταξης Μεταναστών και των υπηρεσιών των δήμων που παρέχουν υπηρεσίες προς τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, καθώς και για την αναγκαιότητα παροχής διδασκαλίας της Ελληνικής γλώσσας.

Sports in

O Xρήστου και η Γκουντούρα εκπροσωπούν την Ελλάδα της προσπάθειας και όχι των δικαιολογιών

Παρά την πίκρα της στιγμής και την απογοήτευση που έμειναν εκτός βάθρου και οι δύο δεν έψαξαν να βρουν δικαιολογίες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024