Η θεσμική αναβάθμιση του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποτελεί το κυρίαρχο ζητούμενο, κάτι που η διοίκηση της ΚΕΔΕ και μεμονωμένα οι αιρετοί ζητούν μετά επί τάσεως.  

Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτή την αναβάθμιση αποτελεί η ενίσχυση της κατασταστικής θέσης των αιρετών, αφού ουκ ολίγες φορές έχει ειπωθεί από πολλά στελέχη της αυτοδιοίκησης, ότι σε λίγο κανείς πολίτης δεν θα θέλει να ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση από θέση ευθύνης καθώς κανείς δεν αντέχει να περπατάει ξυπόλυτος πάνω σε αγκάθια. Η ΚΕΔΕ επιχειρεί με κάθε τρόπο να το αλλάξει αυτό.

Τα αιτήματα

Τόσο η διοίκηση όσο και η επιτροπή θεσμών και διαφάνειας, όπως αποκαλύπτουν σήμερα ΤΑ ΝΕΑ και το Cityhub, έχει συγκεκριμένα αιτήματα που ακολουθούν: 

  • Κωδικοποίηση και οριστική επίλυση όλων των προβλημάτων της καταστατικής θέσης των  αιρετών (μισθολογικό καθεστώς, ειδικές άδειες για την άσκηση των αρμοδιοτήτων τους, θωράκιση έναντι υπηρεσιακών μεταβολών για πολιτικούς λόγους, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά και χορηγίες). 
  • Άμεση επαναφορά της καταργηθείσας με το νόμο 4093/2012 χορηγίας των νέων αιρετών. 
  • Επανεξέταση των ισχυουσών διατάξεων για τα κωλύματα και ασυμβίβαστα στη βάση της ισοτιμίας για όλους τους αιρετούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του Κοινοβουλίου σε συνδυασμό με την αποσαφήνιση της ειδικής άδειας των αιρετών, που θα ισχύουν για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος. 
  • Κατάργηση της διάταξης του άρθρου 20 του νόμου 4387/2016 αναφορικά με την περικοπή στο 100% της σύνταξης τω συνταξιούχων-αιρετών για όσο χρονικό διάστημα διατηρούν την ιδιότητα του αιρετού. 
  • Επαναφορά της διάταξης για την αναγνώριση στους Δημάρχους, που είναι δημόσιοι υπάλληλοι, των ετών θητείας στην Τ.Α. ως προϋπηρεσίας για την υπαλληλική εξέλιξή τους. 
  • Μη υπαγωγή των Δημάρχων στις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν.4387/2016 
  • Κατάργηση του στοιχείου β΄ της παρ.1 του άρθρου 6 του Ν.4387/2016 όπου αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις που έχει συνταξιοδοτική απόφαση σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις που ίσχυαν μέχρι 31/12/2014 αλλά δεν καταβλήθηκε η σύνταξη/χορηγία καθώς δεν έχει συμπληρωθεί το ισχύον κατά περίπτωση κατώτατο όριο ηλικίας, οι συντάξεις αυτεπάγγελτα ορίζονται εκ νέου με βάση τα οριζόμενα στο άρθρο 6 του Ν.4387/2016.» 

Ρεπορτάζ στο ένθετο cityhub της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ