Είναι ξεκάθαρο: το μεσημέρι της Τρίτης μοιάζει να διεξάγεται ένα παιχνίδι- κλειδί για το μέλλον της Ελλάδας και της Ισπανίας σε αυτό το ολυμπιακό τουρνουά.

Υπάρχουν κοινά σημεία: πρώτον, έρχονται οι αντίπαλοι από ήττες και άρα θέλουν να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Η γαλανόλευκη έχασε στο τέλος από τους Καναδούς, η Φούρια Ρόχα δεν μπορούσε κάτι να κάνει απέναντι στους Αυστραλούς. Αρα, έχουμε ένα τετ-α-τετ που μοιάζει με «τελικό», ώστε να μην αρχίσουν πολλοί να σκέφτονται την επιστροφή. Άλλο κοινό σημείο; Το πόσο ποντάρουν στους γκαρντ τους. Τόσο ο Βασίλης Σπανούλης όσο και ο Σέρτζιο Σκαριόλο. Και ίσως εδώ αξίζει να δούμε ορισμένα πράγματα που σχετίζονται με την περιφέρεια των μονομάχων.

Ο Έλληνας προπονητής, θέλει να ταιριάξει στο βασικό σχήμα τους Γουόκαπ και Καλάθη. Με την πεποίθηση πως θα παίξουν καλή άμυνα, ασφαλώς θα πιέσουν τη μπάλα, μπορούν αμφότεροι οι παίκτες να μοιράσουν ασίστ αλλά και να ελέγξουν τον ρυθμό. Τι δεν έχουν; Σκορ. Σουτ από μέση και μακρινή απόσταση. Όταν σκοράρουν, ίσως να είναι η εξαίρεση.

Στο ματς με τον Καναδά ο Γουόκαπ είχε πέντε πόντους, ο δε Καλάθης έμεινε στους τρεις. Δεν είναι πολλοί για παίκτες που πάτησαν από 23’ στο παρκέ. Όταν μάλιστα αγωνίζονται αρκετά μαζί, τότε η αντίπαλη άμυνα «κλείνει» στους άλλους παίκτες. Εδώ, προφανώς και θα πρέπει να αναζητήσει λύσεις ο Σπανούλης.

Υπάρχει όμως και το απέναντι στρατόπεδο. Εκεί, ο Σκαριόλο, πολύπειρος σίγουρα, δυσκολεύεται να βρει αντικλείδι στα προβλήματα. Επίσης δεν βλέπει να έρχεται σκορ από τους περιφερειακούς του. Στα 39 του ο Ρούντι αλίμονο αν τα έβαζε όπως παλιά.

Ο Μπράουν, στην πρεμιέρα με τους Αυστραλούς σημείωσε επτά πόντους και δεν θύμισε έναν παίκτη που κάποτε έλαμψε σε Ευρωμπάσκετ. Όταν δε ποντάρεις στον ηλικίας 37 ετών Γιουλ και ο παίκτης βάζει 17(!) ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα, τότε αντιλαμβάνεσαι πως δεν μπορείς να στηρίζεσαι πάντα εκεί.

Συμπέρασμα: το κατά πόσο θα ανεβάσουν την απόδοσή τους οι «κοντοί», μοιάζει να είναι ένα από τα κλειδιά της αναμέτρησης. Από τον Γιάννη ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε. Πάρα πολλά. Όπως και από τον Σάντι Αλντάμα, που είχε 6/8 τρίποντα στην πρεμιέρα της Ισπανίας στο τουρνουά. Οι άλλοι όμως, πόσους πόντους θα προσφέρουν και τι θα δώσουν στο σύνολο;