Σηκουάνας, το σκοτεινό ποτάμι. Το πρόβλημα με την ποιότητα των νερών του ποταμού στο Παρίσι είναι αξεπέραστο.

Παρά την προσπάθεια καθαρισμού του με κόστος 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ, η πρόσφατη κακοκαιρία και οι έντονες βροχοπτώσεις έχουν υποβαθμίσει την ποιότητα του νερού, καθιστώντας το μη κατάλληλο για κολύμπι και τη διεξαγωγή του τριάθλου.

Ο τελευταίος έλεγχος από την υγειονομική επιτροπή αποφάσισε ότι η μόλυνση είναι τέτοια που το νερό είναι εκτός επιτρεπτών ορίων για κολύμβηση.

Αυτόματα, το Ολυμπιακό τρίαθλο ανδρών που είχε προγραμματιστεί για την Τρίτη αναβλήθηκε λόγω ανησυχιών για την ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα, όπου έπρεπε να διεξαχθεί το κολυμβητικό τμήμα του αγώνα.

Οι διοργανωτές είπαν ότι θα προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν το τρίαθλο ανδρών την Τετάρτη. Το αγώνισμα των γυναικών είναι επίσης προγραμματισμένο την Τετάρτη, αλλά και οι δύο υπόκεινται σε νέες δοκιμές του νερού. Ο κίνδυνος καταιγίδων για την Τετάρτη και την Πέμπτη το απόγευμα θα μπορούσε να περιπλέξει τον επαναπρογραμματισμό των αγωνισμάτων.

Οι έντονες βροχοπτώσεις προκαλούν γενικά αύξηση των επιπέδων E. coli και άλλων βακτηρίων στον Σηκουάνα.

Από τρίαθλο σε… δίαθλο!

Αν και την Τετάρτη δοθεί άκυρο τότε θα συμβεί το αδιανόητο: Οι αγώνες θα μετατραπούν από τρίαθλο σε διάθλο (τρέξιμο-ποδηλασία-τρέξιμο). Η άλλη επιλογή είναι η κολύμβηση του τριάθλου να γίνει στον χώρο της κωπηλασίας όταν αυτή ολοκληρωθεί.

Οι υπεύθυνοι των Ολυμπιακών Αγώνων συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση, ελπίζοντας σε βελτίωση της ποιότητας του νερού μέχρι τη νέα δοκιμή την Τετάρτη το πρωί.

Αρχικά, η ποιότητα του νερού στον ποταμό Σηκουάνα οδήγησε τους αξιωματούχους να ακυρώσουν την προπόνηση του ολυμπιακού τριάθλου -για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα- τη Δευτέρα.

Το διοικητικό όργανο του αθλήματος, το World Triathlon, η ιατρική του ομάδα και οι αξιωματούχοι της πόλης βασίζονται στον ηλιόλουστο καιρό και τις υψηλότερες θερμοκρασίες για να φέρουν τα επίπεδα του E. coli και άλλων βακτηρίων κάτω από τα απαραίτητα όρια για τη διοργάνωση του τμήματος κολύμβησης του αγώνα, το οποίο περιλαμβάνει επίσης ποδηλασία και τρέξιμο.

Η απόφαση για αναβολή του τριάθλου ανδρών ακολούθησε μια συνάντηση νωρίς το πρωί της Τρίτης, στην οποία συμμετείχαν το διοικητικό όργανο του αθλήματος, το World Triathlon, η ιατρική του ομάδα και παράγοντες της γαλλικής πρωτεύουσας.

Η εκδήλωση έχει προγραμματιστεί τώρα να ξεκινήσει στις 10:45 π.μ. της Τετάρτης, γεγονός που μπορεί να κάνει τη ζέστη βασικό παράγοντα. Η θερμοκρασία προβλέπεται να φτάσει τους 35 βαθμούς και η εκδήλωση μπορεί να τελειώσει στο πιο ζεστό μέρος της ημέρας.

Οι διοργανωτές και οι αξιωματούχοι της πόλης είχαν εκφράσει τη βεβαιότητα ότι τα επίπεδα των βακτηρίων θα βελτιωθούν καθώς ο ουρανός θα καθαρίσει και οι θερμοκρασίες θα ανέβουν τις επόμενες ημέρες, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να διασφαλίσει την ασφάλεια των αθλητών.

Οι καθημερινές δοκιμές ποιότητας νερού μετρούν τα επίπεδα των βακτηρίων στα λύματα γνωστά ως E. coli, με ένα ασφαλές όριο 900 μονάδων σχηματισμού αποικιών ανά 100 χιλιοστόλιτρα που καθορίζεται από τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Το World Triathlon πήρε την απόφαση να ακυρώσει την προπόνηση κολύμβησης νωρίς τη Δευτέρα μετά από μια συνάντηση για την ποιότητα του νερού στον Σηκουάνα, η οποία συνδέεται στενά με τον καιρό.

Για όλα φταίει η… βροχή!

Η βροχή κατέκλυσε την τελετή έναρξης της Παρασκευής και οι μπόρες συνεχίστηκαν το Σάββατο, αναγκάζοντας ορισμένους αγώνες τένις και τον αγώνα skateboarding να αναβληθούν.

Οι εκπρόσωποι του Παρισιού 2024 και της διεθνούς ομοσπονδίας του τριάθλου είπαν ότι οι δοκιμές που διεξήχθησαν στον Σηκουάνα την Κυριακή έδειξαν ότι τα επίπεδα ποιότητας του νερού που οδήγησαν σε ακύρωση της προπόνησης «δεν παρείχαν επαρκείς εγγυήσεις για να επιτρέψουν τη διεξαγωγή του αγώνα». Για όλους έφταιγε η βροχή.

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού Amélie Oudéa-Castéra είπε στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι CNEWS τη Δευτέρα ότι οι αξιωματούχοι είναι «απολύτως ήρεμοι για όλα αυτά». Τα σχέδια που έθεσαν σε εφαρμογή για τον έλεγχο των επιπέδων βακτηρίων στον ποταμό ήταν αποτελεσματικά, αλλά ο καιρός είναι πέρα από τον έλεγχό τους, είπε απογοητευμένη.

Η πρόσφατη βροχή συνέβαλε στις ανησυχίες για την ποιότητα του νερού, αλλά είπε ότι πιστεύει ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Δεν δικαιώθηκε.

«Είμαι σίγουρη για το γεγονός ότι θα μπορέσουμε να είμαστε εκεί αύριο Τρίτη για τον αγώνα τριάθλου ανδρών», είπε αλλά διαψεύσθηκε παταγωδώς.

Οι διοργανωτές λένε ότι το εφεδρικό σχέδιο είναι να αναβληθούν οι αγώνες και, εάν επιμείνουν τα αυξημένα επίπεδα βακτηρίων, το τμήμα κολύμβησης του αγώνα θα εγκαταλειφθεί και οι αθλητές θα αγωνιστούν σε δίαθλο.

Χωρίς αντίκρισμα τα έργα 1,4 δισ. ευρώ!

Η κολύμβηση στον Σηκουάνα έχει απαγορευτεί για πάνω από έναν αιώνα σε μεγάλο βαθμό λόγω της κακής ποιότητας του νερού. Οι διοργανωτές έχουν επενδύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ για την προετοιμασία του ποταμού ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Φαίνεται ότι πάνε πεταμένα στα σκουπίδια…

Εκτός από το κολυμβητικό μέρος του τριάθλου ανδρών, του τριάθλου γυναικών και της μικτής σκυταλοδρομίας τριάθλου, ο Σηκουάνας ήταν προγραμματισμένο να χρησιμοποιηθεί για τους αγώνες μαραθωνίου κολύμβησης στις 8 και 9 Αυγούστου.

Πλέον η ελπίδα χάνεται με το πρόβλημα που υπάρχει.

Οι καθημερινές δοκιμές ποιότητας του νερού στις αρχές Ιουνίου έδειξαν μη ασφαλή επίπεδα βακτηρίων E. coli, ακολουθούμενα από μικρές βελτιώσεις. Μερικά από τα μέτρα που ελήφθησαν για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού περιλαμβάνουν την κατασκευή μιας γιγαντιαίας λεκάνης για τη δέσμευση του υπερβολικού νερού της βροχής και την αποφυγή ροής λυμάτων στον ποταμό, την ανακαίνιση υποδομής αποχέτευσης και την αναβάθμιση σταθμών επεξεργασίας λυμάτων.

Τα υψηλά επίπεδα E. coli στο νερό μπορεί να υποδηλώνουν μόλυνση από λύματα. Τα περισσότερα στελέχη είναι αβλαβή και μερικά ζουν στα έντερα υγιών ανθρώπων και ζώων, μα άλλα μπορεί να είναι επικίνδυνα. Ακόμη και μια γουλιά μολυσμένου νερού μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και το μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει ασθένειες όπως λοιμώξεις στο ουροποιητικό σύστημα ή στα έντερα.

Η δήμαρχος του Παρισιού Anne Hidalgo έκανε δημοσίως μπάνιο στο ποτάμι περίπου δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών διοργανώσεων, ελπίζοντας να αμβλύνει τους φόβους ότι η μακροχρόνια μολυσμένη υδάτινη οδός είναι αρκετά καθαρή για να φιλοξενήσει αγώνες κολύμβησης. Δεν έπεισε κανέναν…

Διπλάσιες τιμές του επιτρεπτού στα βακτηρίδια!

Τα γαλλικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι δύο βακτήρια που υπάρχουν στα περιττώματα και υπάρχουν στο νερό του Σηκουάνα παρακολουθούνται στενά: η Escherichia coli και ο εντερόκοκκος.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της διεθνούς ομοσπονδίας, δεν πρέπει να υπερβαίνουν αντίστοιχα τις 1.000 μονάδες σχηματισμού αποικιών (CFU) και τις 600 CFU ανά 100 χιλιοστόλιτρα νερού. Οι διοργανωτές δεν διευκρίνισαν τα επίπεδα που μετρήθηκαν την Κυριακή, υπενθυμίζοντας απλώς ότι «Προτεραιότητα είναι η υγεία των αθλητών»,

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των γαλλικών μέσων, τα επίπεδα της Escherichia coli ήταν ακόμα κοντά στις 2.000 CFU την Κυριακή. Διπλάσια του επιτρεπτού.

Αυτή η αυξημένη παρουσία βακτηρίων συνδέεται άμεσα με τη συνεχή βροχή που έπεσε την Παρασκευή και το Σάββατο στην περιοχή Ile-de-France και στις λεκάνες απορροής του Σηκουάνα και των παραποτάμων του. Σε δύο ημέρες, «ισοδύναμο δύο εβδομάδων βροχής έπεσε στο Παρίσι. Χρειαζόμαστε μια γρήγορη και αποτελεσματική απάντηση στο πρόβλημα», δήλωσε ο νομάρχης Pierre-Antoine Molina το πρωί της Κυριακής, υπεύθυνος για τις δημόσιες πολιτικές στην περιφερειακή νομαρχία. κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου που αρχικά είχε σκοπό να υπενθυμίσει την κλίμακα των εργασιών υγιεινής που έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια και έναν προϋπολογισμό 1,4 δισ. ευρώ. Δεν δόθηκε καμία πραγματική λύση.

Το έργο με την κατασκευή μιας τεράστιας λεκάνης για τη δέσμευση των όμβριων υδάτων και την πρόληψη της μόλυνσης των λυμάτων του Σηκουάνα, μαζί με την αναβάθμιση των συστημάτων αποχέτευσης και των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων απέτυχε πλήρως…

Οι αθλητές και οι ομοσπονδίες αναμένουν με αγωνία τα αποτελέσματα της τελευταίας εξέτασης. Ψυχολογικά πάντως το παιχνίδι έχει χαθεί. Ακόμη κι αν το πρωί της Τετάρτης τα όρια είναι στο επιτρεπτό όριο κανείς δεν εξασφαλίζει ότι θα παραμείνουν σε αυτά όλες τις μέρες.

Ο κίνδυνος για την υγεία των αθλητών παραμένει τεράστιος.