Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Εκλογές ΗΠΑ:  Τι λέει ο ιστορικός που δεν έχει χάσει πρόβλεψη από την δεκαετία του ’80 για το νικητή

Εκλογές ΗΠΑ: Τι λέει ο ιστορικός που δεν έχει χάσει πρόβλεψη από την δεκαετία του ’80 για το νικητή

Το σύστημα με το οποίο ο ιστορικός Άλαν Λίχτμαν κάνεις τις προβλέψεις του, είναι αδιάσειστο, αφού ποτέ δεν διαψεύστηκε για το αποτέλεσμα μιας προεδρικής εκλογής στις ΗΠΑ, εδώ και σαράντα χρόνια.

Είναι ιστορικός, αναλυτής και δεν του έχει βγει τυχαία το παρατσούκλι… Νοστράδαμος.

Από τη δεκαετία του 1980, ο Άλαν Λίχτμαν κατορθώνει να προβλέπει το εκλογικό αποτέλεσμα στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, μήνες πριν αυτές γίνουν.

Ο Λίχτμαν είναι ιστορικός και ήταν από τους ελάχιστους αναλυτές που προέβλεψε την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ το 2016.

Το μοντέλο υπολογισμού του Λίχτμαν

Ο τρόπος του Λίχτμαν μετρά τους παράγοντες σε σχέση με το ποιοι βρίσκονται σήμερα στον Λευκό Οίκο, οι οποίοι αυτή την στιγμή είναι οι Δημοκρατικοί.

Είπε ότι θα κάνει την επίσημη πρόβλεψή του για τις εκλογές τον επόμενο μήνα, αλλά η Χάρις έχει την πλειοψηφία των «κλειδιών του» που τείνουν υπέρ της για να κερδίσει.

«Σκοπεύω να κάνω την επίσημη πρόβλεψή μου τον Αύγουστο μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών», έγραψε ο Λιχτμαν στο X. «Δείτε την εκτίμησή μου παρακάτω στο 13 Keys Tracker για το πού βρίσκονται τα Keys ΤΩΡΑ».

Την μέθοδο του την  αποκαλεί «τα 13 κλειδιά του Λευκού Οίκου». Είναι 13 παράμετροι που επιτρέπουν να δημιουργήσει κάποιος το προφίλ του υποψηφίου προέδρου των ΗΠΑ, με βάση την οικονομία, το κοινωνικό κλίμα, τα σκάνδαλα ή το επικοινωνιακό χάρισμα.

Ο Άλαν Λίχτμαν μελετά αυτά τα κριτήρια σε όλη τη διάρκεια της προεδρικής θητείας ενός υποψηφίου.

«Μελετούμε τα αποτελέσματα των εκλογών στο μέσον της θητείας, την οικονομική κατάσταση, τις αποτυχίες ή τις επιτυχίες στην εξωτερική πολιτική», εξήγησε πρόσφατα σε συνέντευξη στο Radio-Canada. Για να καθορίσει τα κριτήρια, ο ιστορικός εξέτασε και μελέτησε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις στις ΗΠΑ, από το 1860.

Aν οι 6 απαντήσεις στα 13 αυτά «κλειδιά του Λευκού Οίκου» είναι αρνητικές, τότε ο υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ θα χάσει τις εκλογές.

Και αυτή είναι η πρόγνωση για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου 2020, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα χάσει. Ακόμη και η πρόσφατη ασθένεια του Τραμπ από κορωνοϊό ή ο διορισμός της Amy Coney Barrett στο Ανώτατο Δικαστήριο, δεν θα μπορέσουν να αλλάξουν τα δεδομένα για εκείνον, όπως πιστεύει.

Τα «κλειδιά» που δείχνουν την Κάμαλα Χάρις να προηγείται

Οι παράγοντες που δίνουν το πλεονέκτημα στην Κάμαλα Χάρις περιλαμβάνουν το γεγονός ότι δεν αντιμετώπισε κάποιον αντίπαλο στις προκριματικές εκλογές, δεν υπήρξε μέχρι στιγμής μεγάλη απειλή από υποψηφίους τρίτων κομμάτων και η οικονομία είναι ισχυρή βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Με τη στροφή στη Χάρις, ο Λευκός Οίκος δεν έχει επίσης προβεί σε κάποια σημαντική αλλαγή πολιτικής και ο αντιπρόεδρος δεν αντιμετωπίζει κάποιο σκάνδαλο ή μεγάλη κοινωνική αναταραχή.

Ο Λίχτμαν σημείωσε ότι με τη μετάβαση από τον Μπάιντεν στη Χάρις ως τον πιθανό υποψήφιο την περασμένη εβδομάδα, οι Δημοκρατικοί έχασαν ένα πλεονέκτημα: τον παράγοντα του κατεστημένου.

Με τη Χάρις και τον Τραμπ να αναμετρώνται, ο καθηγητής βλέπει ότι η κούρσα αυτή είναι ουσιαστικά ανοιχτή πλέον.

Σημείωσε όμως ότι οι Δημοκρατικοί κατάφεραν να αποτρέψουν κάποιες περαιτέρω επιπτώσεις με τον ανασχηματισμό της, με το κόμμα να συσπειρώνεται κατά συντριπτική πλειοψηφία πίσω από τη Χάρις, αντί να ξεκινήσει μια χαοτική ανοιχτή προκριματική διαδικασία ή να έχει άλλους υποψήφιους για την προεδρία να μπαίνουν στην κούρσα σε αυτό το προχωρημένο στάδιο.

«Θα πρέπει να πάνε πολλά στραβά για να χάσουν οι Δημοκρατικοί»

«Δεν έχω κάνει τελική πρόβλεψη. Έχω πει ότι θα την κάνω μετά το συνέδριο των Δημοκρατικών» δήλωσε ο Lichtman στο C-SPAN.

«Αλλά έχω πει εδώ και μήνες και συνεχίζω να λέω ότι θα πρέπει να πάνε πολλά στραβά για να χάσουν οι Δημοκρατικοί», πρόσθεσε. «Αυτό θα μπορούσε να συμβεί, αλλά θα πρέπει να αλλάξουν πολλά».

Η πρόβλεψη του Λίχτμαν έρχεται καθώς οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η προεδρική κούρσα παραμένει εξαιρετικά στενή με την Κάμαλα Χάρις στην κορυφή του ψηφοδελτίου.

Ο μέσος όρος των τελευταίων δημοσκοπήσεων δείχνει τον Τραμπ να προηγείται λιγότερο από δύο μονάδες, σύμφωνα με την Real Clear Politics.

Όσον αφορά τις δημοσκοπήσεις από τις βασικές πολιτείες μάχης, υπάρχει επίσης μια στενή κούρσα μεταξύ του Τραμπ και της Χάρις τώρα που ο Μπάιντεν βγήκε από το ψηφοδέλτιο των Δημοκρατικών.

Όμως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι υπήρξε ένα άλμα στον ενθουσιασμό μεταξύ των Δημοκρατικών, όπως σημείωσε ο Λίχτμαν. Η αποδοχή της Χάρις από τότε που έγινε η πιθανή υποψήφια για την προεδρία έχει επίσης κάνει άλμα τις τελευταίες ημέρες.

Sports in

Πρόβλημα με τον Καλάθη στην Εθνική!

Με τη λήξη του αγώνα κόντρα στην Ισπανία ο Νικ Καλάθης πήγε στο νοσοκομείο λόγω έντονου πόνου στα δεξιά πλευρά.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024