Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν κι εκατοντάδες καταπλακώθηκαν, ή παρασύρθηκαν σε ποταμό, όταν κατολισθήσεις έπληξαν λόφους στην πολιτεία Κεράλα της Ινδίας (νότια), μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα τις τοπικές αρχές, ενώ τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης δυσχεραίνει κατάρρευση γέφυρας στην περιοχή.

Η υπουργός Υγείας της πολιτειακής κυβέρνησης Βίνα Τζορτζ έκανε λόγο για τουλάχιστον 70 νεκρούς, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Η εφημερίδα Indian Express ανέφερε πως ισάριθμοι κάτοικοι εκφράζονται φόβοι πως παρασύρθηκαν στον ποταμό Τσαλιγιάρ.

Στην περιοχή αναμενόταν να συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, προειδοποίησαν μετεωρολόγοι.

Τα φράγματα, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα θεωρούνται παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση κι αυξάνουν τον απολογισμό των θυμάτων

Ο στρατός ανέπτυξε πάνω από 200 μέλη του για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις έρευνας, διάσωσης και αρωγής, ανάμεσά τους μέλη του Μηχανικού για να στήσουν προσωρινή γέφυρα, καθώς σημαντική για την περιοχή γέφυρα καταστράφηκε.

«Εκατοντάδες άνθρωποι πιθανόν παγιδεύτηκαν», τόνισαν οι ένοπλες δυνάμεις.

 Συγκλονιστικά βίντεο

Δηλώσεις Μόντι

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι ανέφερε μέσω X πως «σκέφτεται» τους πολίτες που έχασαν οικείους τους και «προσεύχεται» για αυτούς που τραυματίστηκαν.

Ο κ. Μόντι διαβεβαίωσε ακόμη τον πολιτειακό πρωθυπουργό στην Κεράλα πως θα διατεθεί «κάθε δυνατή βοήθεια» από πλευράς ομοσπονδιακού κράτους.

Οι μουσώνες είναι πλέον επικίνδυνοι

Ο μουσώνας που εκδηλώνεται τη νότια Ασία από τον Ιούνιο ως τον Σεπτέμβριο προσφέρει ανάσα, εν μέσω καλοκαιρινής ζέστης, κι οι βροχές που φέρνει χαρακτηρίζονται απαραίτητες για να αναπληρώνονται τα αποθέματα νερού, όμως συχνά προκαλεί επίσης πλημμύρες και κατολισθήσεις, με εκτεταμένες ζημιές και βαρείς απολογισμούς θυμάτων. Η ένταση του φαινομένου κλιμακώθηκε πολύ τα τελευταία χρόνια, κάτι που ειδικοί αποδίδουν στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Τα αναπτυξιακά έργα και ο ρόλος τους στην καταστροφή της φύσης

Τα φράγματα, η αποψίλωση των δασών και διάφορα αναπτυξιακά έργα, εξάλλου, θεωρούνται επίσης παράγοντες που χειροτερεύουν την κατάσταση κι αυξάνουν τον απολογισμό των θυμάτων.

Σφοδρές καταιγίδες έπληξαν τη Μουμπάι —παλαιότερα γνωστή με την ονομασία Βομβάη— στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν τομείς της, ενώ κεραυνοί σκότωσαν τουλάχιστον 10 ανθρώπους στην πολιτεία Μπιχάρ (βορειοανατολικά).

Στην Κεράλα, τουλάχιστον 25 άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας πλημμυρών και κατολισθήσεων το 2021.

Ενώ το 2018, είχαν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 500 άνθρωποι στις χειρότερες πλημμύρες του τελευταίου αιώνα στη συγκεκριμένη πολιτεία.