Τρίτη 30 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά των προμηθευτών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά των προμηθευτών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στο Ιράν

Κυρώσεις κατά εταιρειών-βιτρίνα που προμηθεύουν το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη - drones ανακοίνωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομίας των ΗΠΑ, ενώ κλιμακώνεται η ένταση στη Μέση Ανατολή

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν σήμερα οικονομικές κυρώσεις σε βάρος πέντε προσώπων και επτά οντοτήτων που έχουν την έδρα τους στο Ιράν, την Κίνα και το Χονγκ Κονγκ, γιατί συμμετείχαν στην προμήθεια εξαρτημάτων που προορίζονται για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών για το Ιράν, σε μια συγκυρία κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή.

«Η απόκτηση από το Ιράν βασικών εξαρτημάτων πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών συνεχίζει να επιτρέπει τη διάδοση των οπλικών του συστημάτων στους εντολοδόχους του στη Μέση Ανατολή και τη Ρωσία», ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

«Η απερίσκεπτη διάδοση από το Ιράν των βαλλιστικών του πυραύλων και των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του κινδυνεύει να επιδεινώσει την  αστάθεια και την απειλή και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των πολιτών, τόσο στην περιοχή όσο και στον κόσμο», δήλωσε ο ο υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για θέματα τρομοκρατίας και οικονομικών πληροφοριών Μπράιαν Νέλσον.

Οι κυρώσεις θα συνεχιστούν

O ίδιος πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «θα συνεχίσουν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όσους διευκολύνουν την ικανότητα του Ιράν να παράγει αυτά τα θανατηφόρα όπλα».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών,  τα άτομα και οι εταιρείες που υπόκεινται σε κυρώσεις συμμετείχαν στην προμήθεια εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται για συστήματα καθοδήγησης, πλοήγησης και ελέγχου από τα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) του υπουργείου Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων του Ιράν.

Ο αξιωματούχος έκανε συνεπώς λόγο για «πρόσθετες εταιρίες-βιτρίνα και έμπιστους πράκτορες μέσω των οποίων το Ιράν προσπάθησε να αποκτήσει αυτά τα εξαρτήματα», συμπεριλαμβανομένων επιταχυνσιομέτρων και γυροσκoπίων.

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται μια εικονική εταιρεία με έδρα την Κίνα που ονομάζεται Beijing Shiny Nights Technology Development Company και μια άλλη στο Ιράν που ονομάζεται Electro Optic Sairan Industries.

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν την Τρίτη είναι οι τελευταίες σε μια σειρά μέτρων που έχουν λάβει το  Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με στόχο την τιμωρία φορέων που έχουν συμβάλει στα προγράμματα βαλλιστικών πυραύλων και με επανδρωμένων αεροσκαφών του Ιράν.

Χρήση drones από τη Χεζμπολάχ

Εδώ και μήνες η Χεζμπολάχ κάνει εντατική χρήση μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να επιτίθεται σε ισραηλινές στρατιωτικές θέσεις, γενικά κοντά στα σύνορα αλλά μερικές φορές και σε μεγαλύτερο βάθος στο εσωτερικό του Ισραήλ.

Ανακοίνωσε επίσης τρείς φορές ότι έστειλε μην επανδρωμένα αεροσκάφη παρακολούθησης για να βιντεοσκοπήσει ευαίσθητους ισραηλινούς στόχους, εκ των οποίων η αεροπορική βάση Ραμάτ Νταβίντ στο κεντρικό Ισραήλ την 23η Ιουλίου.

Sports in

Αθλήτρια ξιφασκίας αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς αγώνες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη

Οι φετινοί Ολυμπιακοί αγώνες είναι συμπεριληπτικοί, αλλά κανείς δεν γνώριζε ότι μία από τις αθλήτριες ξιφασκίας αγωνιζόταν ενώ ήταν στον 7ο μήνα της εγκυμοσυνης της.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 30 Ιουλίου 2024