Από ότι όλα δείχνουν, Κάμαλα Χάρις και Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να διεκδικήσουν τον προεδρικό θώκο στις εκλογές του Νοεμβρίου. Το ερώτημα βέβαια εδώ είναι ποιος από τους δύο θα βοηθήσει περισσότερο την Ελλάδα στα εθνικά ζητήματα της.

Στην πραγματικότητα, κανένας από τους δύο δεν έχει τα εθνικά θέματα μέσα στην ατζέντα του, αλλά αυτό που συνήθως γίνεται είναι ότι η εκάστοτε κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει μία επαφή μέσα από τους Ελληνοαμερικανούς που βρίσκονται στο στενό τους περιβάλλον.

Σημειώνεται ότι η ελληνική εξωτερική πολιτική προσπαθεί τα τελευταία χρόνια να πετύχει τη συμπερίληψη της Ελλάδας στον γενικότερο γεωστρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ για την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, αλλά και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Άμεσο αντίκτυπο

Όποιος και αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ, λόγω της ιδιαίτερα δύσκολης περιόδου που βρισκόμαστε, με δύο πολέμους, ενεργειακή κρίση και πολλών ακόμα προβλημάτων, θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην χώρα.

Είναι η πρώτη φορά που δεν υπάρχει πρόσβαση της Ελλάδος στο στενό πυρήνα των επιτελείων των δύο υποψήφιων προέδρων παρά μόνο σε ορισμένες προσωπικές σχέσεις των Ελληνοαμερικανών με αυτούς.

Η Κάμαλα Χάρις έχει αναπτύξει μία καλή σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό

Οι διαφορές των υποψηφίων στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής

Αν και ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα σχετικά με ποιον προορίζουν, η Κάμαλα Χάρις και ο Ντόναλντ Τραμπ, για υπουργό Εξωτερικών και Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, είναι πρόωρη η εκτίμηση για το εάν θα υπάρχει μία ορθή προσέγγιση στις υποθέσεις που αφορούν τη χώρα.

Αυτό που τελικά θα καθορίσει την πολιτική τους εξαρτάται από τις επιλογές των υποψηφίων προέδρων σε ότι αφορά τη σχέση με την Ευρώπη, τον ρόλο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία.

Οι σχέσεις της Κάμαλα Χάρις με την Ελλάδα

Μέσα στον στενό κύκλο της αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις, βρίσκεται η Ελληνοαμερικανίδα, Ελένη Κουναλάκη, κόρη του επιχειρηματία Άντζελο Τσακόπουλος, η οποία έχει εκλεγεί αντικυβερνήτης της Καλιφόρνια και αναμένεται να θέσει υποψηφιότητα για Κυβερνήτης στις εκλογές του 2026.

Πολύ κοντά στην υποψήφια των Δημοκρατικών βρίσκεται ο ομογενής δισεκατομμυριούχος Τζορτζ Μάρκους, ο οποίος έφτασε στις ΗΠΑ το 1945 από την Εύβοια, και έχτισε έναν πραγματικό κολοσσό, τη Marcus & Millichap Company.

Πέραν τούτων, η Κάμαλα Χάρις είχε γνωρίσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο Κογκρέσο και έκτοτε έχουν συναντηθεί πολλές φορές στο περιθώριο διεθνών συνεδρίων, καλλιεργώντας μία πολύ θετική σχέση συνεργασίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Η σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με την Ελλάδα

Ο πρώην πρόεδρος έχει αρκετούς Έλληνες γνωστούς και συνεργάτες. Ένας από αυτούς είναι ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο οποίος ευλόγησε το συνέδριο τω Ρεπουμπλικανών. Μία ακόμα από τους συνεργάτες του Τραμπ, είναι η Νικόλ Μαλλιωτάκη, η οποία είναι η μοναδική Ρεπουμπλικανή εκπρόσωπος στην περιοχή της Νέας Υόρκης.
Σύμφωνα με ανάλυση του Economist Intelligence Unit, η Ελλάδα είναι ένας από τους εταίρους που θα επηρεαστούν λιγότερο αν εκλεγεί ο πρώην πρόεδρος.

Ο αντίκτυπος ανά τομέα

Σύμφωνα με τις μετρήσεις στους κλάδους εμπορίου, μετανάστευσης και ασφάλειας, ο ερευνητικός βραχίωνας εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει την πέμπτη χαμηλότερη έκθεση στην αλλαγή της αμερικανικής προεδρίας ανάμεσα στους 70 μεγαλύτερους εταίρους των ΗΠΑ.

Σε μία κλίμακα από το 0 (ελάχιστη επιρροή) έως το 100 (μέγιστη επιρροή), η βαθμολογία της συνολικής έκθεσης της χώρας σε μία κυβέρνηση Trump διαμορφώνεται στις 13,1 μονάδες, μαζί με το Ομάν (επίσης 13,1) και μετά το Μαρόκο (10,8), την Πολωνία (10), την Αυστραλία (9,4) και τη Σαουδική Αραβία (9,4).

Στο μεταναστευτικό

Στις επιμέρους μετρήσεις, η Ελλάδα εκτιμάται πως θα επηρεαστεί λιγότερο από τις στρατηγικές μιας νέας κυβέρνησης Trump στο μεταναστευτικό (8,7 μονάδες), ενώ ελαφρώς μεγαλύτερη έκθεση θα έχει στο πεδίο του εμπορίου (13,4 μονάδες) και της ασφάλειας (15 μονάδες).

Στον τομέα της ασφάλειας

Μάλιστα, το EIU επισημαίνει ότι στον τομέα της ασφάλειας οι χώρες με υψηλές δαπάνες άμυνας εκτίθενται λιγότερο στις αλλαγές πολιτικής που πρόκειται να φέρει μια κυβέρνηση υπό τον πρώην πρόεδρο Τραμπ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα, εξαιτίας των υψηλότατων αμυντικών δαπανών, που υπερβαίνουν σημαντικά τον στόχο του NATO για 2% του ΑΕΠ, καθώς και λόγω των μεγάλων αγορών αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού, θα επηρεαστεί λιγότερο από τυχόν μεταρρυθμίσεις στην ασφάλεια.

Πόσο σημαντικές είναι οι εκλογές για την Ελλάδα

Οι αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου θα είναι καθοριστικό γεγονός για την παγκόσμια οικονομία και τη γεωπολιτική σκηνή. Σε αυτή τη φάση, το EIU εκτιμά πως το εκλογικό αποτέλεσμα θα είναι οριακό και στην περίπτωση ανάδειξης του Donald Trump θα επιβληθούν σαρωτικές αλλαγές από την εμπορική πολιτική μέχρι και τον τομέα της εθνικής ασφάλειας, οι οποίες θα προκαλέσουν διεθνείς τριγμούς.

Οι δέκα χώρες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την ανάδειξη του Donald Trump ως προέδρου των ΗΠΑ είναι το Μεξικό (71,4), η Κόστα Ρίκα (59,1), η Γερμανία (52,9), η Δομινικανή Δημοκρατία (52,6), ο Παναμάς (50,8), η Κίνα (50,4), η Ιαπωνία (49,2), το Ελ Σαλβαδόρ (48,1), το Βιετνάμ (47,1) και η Ονδούρα (45,8).

Ο αντίκτυπος της εκλογής του για την Ελλάδα

Οι λόγοι που οι Τούρκοι επιλέγουν τον Τραμπ

Βασικό ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ αποτελεί η επιθυμία της γείτονα χώρας να αποκτήσει τα νέα μαχητικά F-16, αλλά και άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που θα βοηθήσει να καλυφθούν τα κενά από τα F-35.

Σε ότι αφορά την Τουρκία, ο Τραμπ είναι προβλέψιμος, καθώς η τουρκική διπλωματία μπορεί να προβλέψει τα όποια λάθη σε περίπτωση που εκλεγεί. Άλλωστε ο Τραμπ ήταν αυτός που αφάιρεσε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35.

Στη συνέχεια, δικαιολόγησε την αγορά των Ρωσικών S-400 από την Τουρκία λέγοντας ότι το έκαναν «Επειδή δεν πουλάμε Patriots». Αυτή τη στιγμή, αν ο Τραμπ εκλεγεί πρόεδρος, το μόνο πράγμα που θα κάνει είναι να αλλάξει την πολιτική του Μπάιντεν στην Ουκρανία.

Πέραν τούτου, ο πρόεδρος της Τουρκίας έχει επενδύσει στην πιθανότητα να κερδίσει ο Τραμπ, όταν του έκανε το τηλεφώνημα μετά την απόπειρα δολοφονίας του. Υπήρχαν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο ηγετών. Ο Τραμπ τον καλούσε στον Λευκό Οίκο, ενώ ο Μπάιντεν καθυστέρησε αρκετά να τον καλέσει.

Από την άλλη πλευρά, αν η Κάμαλα Χάρις κερδίσει, ο ίδιος δεν αναμένει καμία θετική εξέλιξη για την Τουρκία. Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ έχει ταχθεί υπέρ του Ισραήλ και είναι ανοιχτή στην επιρροή των στρατιωτικών-βιομηχανικών λόμπι στο ζήτημα της Ουκρανίας και στην επιρροή των αντιτουρκικών εθνοτικών λόμπι στο Κογκρέσο.