Οι κάτοικοι της Βενεζουέλας βγήκαν στους δρόμους του Καράκας μετά την επίσημη ανακήρυξη του προέδρου Νικολάς Μαδούρο από την εκλογική αρχή ως νικητή των εκλογών, οι οποίες, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, σημαδεύτηκαν από νοθεία.

Τα πρακτορεία ειδήσεων Associated Press και AFP μετέδωσαν το απόγευμα της Δευτέρας ότι διαδηλώσεις ξέσπασαν κοντά στη μεγαλύτερη φτωχική συνοικία της πρωτεύουσας για να διαμαρτυρηθούν για τη νίκη του Μαδούρο στις εκλογές της Κυριακής.

Διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στην επανεκλογή Μαδούρο

Στην περιοχή Petare, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου και κάποιοι έσκισαν τις προεκλογικές του αφίσες.

«Θα πέσει. Θα πέσει. Αυτή η κυβέρνηση θα πέσει!» φώναζαν κάποιοι από τους διαδηλωτές

Η δημόσια οργή διογκώθηκε μετά την επίσημη επιβεβαίωση από το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο (CNE) τη Δευτέρα ότι ο Μαδούρο επανεξελέγη για άλλη μια εξαετή θητεία ως πρόεδρος «για την περίοδο 2025-2031».

Οργισμένοι οι πολίτες

Το BBC μίλησε με πολλούς ανθρώπους που συμμετείχαν σε μια διαμαρτυρία σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή γνωστή ως La Lucha, που σημαίνει «ο αγώνας».

Η Paola Sarzalejo, 41 ετών, δήλωσε ότι η ψηφοφορία ήταν «τρομερή, απάτη. Κερδίσαμε με 70%, αλλά μας έκαναν πάλι το ίδιο πράγμα. Μας πήραν πάλι τις εκλογές.

Διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στην επανεκλογή Μαδούρο

«Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τη νεολαία μας, για τη χώρα μας».

Ο πατέρας της Μιγκέλ, 64 ετών, συμφώνησε, λέγοντας: «Έχασε τις εκλογές, δεν έχει κανένα δικαίωμα να βρίσκεται εκεί αυτή τη στιγμή».

Πρόσθεσε: «Θέλουμε ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας, γιατί αν δεν το έχουμε, θα φύγουν από τη χώρα. Ένα μέλλον όπου θα μπορούν να εργάζονται. Έχουμε μια πλούσια χώρα και αυτός τα καταστρέφει όλα.

Διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στην επανεκλογή Μαδούρο

«Αν φύγουν όλοι οι νέοι, στη Βενεζουέλα θα μείνουν μόνο ηλικιωμένοι, μόνο υπερήλικες».

Ο Cristobal Martinez, τυλιγμένος με μια σημαία της Βενεζουέλας, δήλωσε ότι θεωρεί τις εκλογές «απάτη».

Είπε ότι οι περισσότεροι νέοι στη La Lucha και στις γύρω περιοχές ψήφισαν σε μια εκλογική αναμέτρηση που ήταν ιδιαίτερα σημαντική για τους νέους, καθώς «πολλοί από εμάς είναι άνεργοι» και «η πλειοψηφία δεν σπουδάζει».

«Ήταν η πρώτη φορά που ψήφισα στη ζωή μου. Ήμουν εκεί από τις έξι το πρωί μέχρι τις εννέα περίπου το πρωί και είδα πολύ κόσμο.

«Υπήρχε μεγάλη δυσαρέσκεια προς την κυβέρνηση. Η πλειοψηφία των ανθρώπων συμμετείχε για την αλλαγή».