Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Αμετάβλητα διατήρησε η FED τα επιτόκια για όγδοη συνεδρίαση

Αμετάβλητα διατήρησε η FED τα επιτόκια για όγδοη συνεδρίαση

Η απόφαση της FED ήταν ευρέως αναμενόμενη από αγορές και οικονομολόγους

Αμετάβλητα στο εύρος του 5,25%-5,5% για όγδοη συνεχόμενη συνεδρίαση διατήρησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγοράς (FOMC), στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον δεκαετιών. Η απόφαση ήταν ευρέως αναμενόμενη από αγορές και οικονομολόγους που θα εστιάσουν στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου του προέδρου της Federal Reserve, Tζερόμ Πάουελ, αναζητώντας ένα ξεκάθαρο σήμα ότι το πρώτο βήμα αποκλιμάκωσης του κόστους δανεισμού θα αποφασιστεί στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο πληθωρισμός πλησιάζει το στόχο, δίνοντας σήμα για μελλοντικές μειώσει επιτοκίων.

Η CME FedWatch, η οποία εκτιμά τις πιθανότητες μεταβολών των επιτοκίων με βάση τη δραστηριότητα της αγοράς, προέβλεπε περίπου 97% πιθανότητες ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια και 89,6% πιθανότητες να αποφασίσει τη μείωση τους κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνάντηση στις αρχές του φθινοπώρου. Μετά την ανακοίνωση οι πιθανότητες αυξήθηκαν στο 93%.

«Οι πρόσφατοι δείκτες» αναφέρει στην ανακοίνωση της  «υποδηλώνουν ότι η οικονομική δραστηριότητα συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό. Η αύξηση των θέσεων εργασίας μετριάστηκε και το ποσοστό ανεργίας κινήθηκε ανοδικά αλλά παραμένει χαμηλό. Ο πληθωρισμός υποχώρησε το τελευταίο έτος, αλλά παραμένει κάπως αυξημένος. Τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε κάποια περαιτέρω πρόοδος προς τον στόχο της Επιτροπής για τον πληθωρισμό του 2%.»

Οι αξιωματούχοι της Fed επισημαίνουν ότι οι κίνδυνοι για να επιτευχθούν οι δύο στόχοι που αφορούν τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας συνεχίζουν αν κινούνται με καλύτερη εξισορρόπηση, αλλάζοντας ελαφρώς την διατύπωση από την προηγούμενη ανακοίνωση.

Οι διαφορές στην διατύπωση των ανακοινώσεων

Διαφορά στη διατύπωση ανάμεσα στις ανακοινώσεις της σημερινής συνεδρίασης και της συνεδρίασης του Ιουνίου εντοπίζεται στο χαρακτηρισμό του πληθωρισμού. Η προηγούμενη δήλωση χαρακτήριζε  τον πληθωρισμό απλώς «αυξημένο» και όχι «κάπως αυξημένο».

Υπήρξαν και μερικές άλλες αλλαγές στην διατύπωση, καθώς η FOMC ψήφισε ομόφωνα να διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού μίας ημέρας αναφοράς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Μια αλλαγή είναι ότι τα μέλη της επιτροπής είναι «προσεκτικά» ως προς τους κινδύνους και στις δύο πλευρές της εντολής της για πλήρη απασχόληση και χαμηλό πληθωρισμό, αφαιρώντας τη λέξη «σε μεγάλο βαθμό» από τη δήλωση του Ιουνίου.

Ωστόσο, η δήλωση διατήρησε άθικτη μια φράση-κλειδί σχετικά με τις προθέσεις της Fed: «Η Επιτροπή δεν αναμένει ότι θα είναι σκόπιμο να μειώσει το εύρος στόχου έως ότου αποκτήσει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς το 2%».

Μέχρι στιγμής η οικονομία «συνέχισε να επεκτείνεται με σταθερό ρυθμό», ανέφερε η Fed, και ενώ «η αύξηση της απασχόλησης έχει μετριάσει», το ποσοστό ανεργίας «παραμένει χαμηλό».

Αλλά το ποσοστό ανεργίας αυξάνεται και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση τελευταία στην αποφυγή του είδους της απότομης αύξησης της ανεργίας που συχνά συνδέεται με υψηλά επιτόκια και επιβράδυνση του πληθωρισμού.

Οι αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι αμερικανικοί δείκτες μετά την ανακοίνωση της Fed, NASDAQ να καταγράφει άνοδο που ξεπερνά το 2,50% και ο S&P 500  ενισχύεται κατά 1,69%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αποκλιμακώθηκε κατά σχεδόν δύο μονάδες βάσης στο 4,121%

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,62% στο 2.467,73 δολάρια η ουγγιά.

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Τα 135 εκατ ευρώ της Παρί για το δίδυμο Ράμος/Νέβες και το «κοινό» με τους Κωστούλα και Μουζακίτη…

Στα 70 εκατ ευρώ η μεταγραφή του Ζοάο Νέβες από τη Μπενφίκα στην Παρί. Δηλαδή 5 εκατ ευρώ περισσότερα από εκείνα που της κόστισε η απόκτηση του Γκονζάλο Ράμος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024