Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο

Ηλεκτρικό ρεύμα: Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία με την έκτακτη εισφορά στο φυσικό αέριο

Η έκτακτη εισφορά υπολογίζεται σε 10 ευρώ/MWh ανά παραγωγό και αφορά στον Αύγουστο – Επέκταση μέχρι τρεις μήνες

Κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή η τροπολογία για την επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ηλεκτροπαραγωγούς με φυσικό αέριο προκειμένου να επιδοτηθούν οι τιμές των νοικοκυριών στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Όλη η τροπολογία

Το σχέδιο των νομοθετικών διατάξεων που φέρει την υπογραφή του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το Υπερταμείο και προβλέπει την επιβολή έκτακτης εισφοράς 10 ευρώ ανά MWh επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα του ΟΤ.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Σύμφωνα με την τροπολογία: «Σε κάθε κατανεμόμενη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο φυσικό αέριο
επιβάλλεται ειδική εισφορά υπέρ του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης του άρθρου εξηκοστού πρώτου του ν. 4839/2021 (Α’ 181)». Η εισφορά όπως προκύπτει από τις διατάξεις «ανέρχεται σε ποσό 10 ευρώ ανά μεγαβατώρα Ανώτερης Θερμογόνου Δύναμης Φυσικού Αερίου και υπολογίζεται επί της ποσότητας Φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται από κάθε υπόχρεο παραγωγό ηλεκτρικής ενέργειας για την Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας».

Έκτακτη εισφορά

Η διάταξη ορίζει ότι η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται για τον μήνα Αύγουστο 2024.

Πέραν αυτού, υπάρχει η πρόβλεψη για την επέκταση του μέτρου. Μάλιστα όπως αναφέρει το κείμενο των διατάξεων: «Με κοινή απόφαση των Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δύναται να παρατείνεται η επιβολή της εισφοράς για συνολική χρονική περίοδο μέχρι τρεις μήνες».

Οι επιδοτήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

Στην εισηγητική έκθεση της τροπολογίας τονίζεται ότι με τις διατάξεις: «Αντιμετωπίζονται ζητήματα υπερβάλλουσας κερδοψορίας των κατόχων μονάδων Φυσικού αερίου, μέσω της συμμετοχής τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, που οδηγεί στην αύξηση της επιβάρυνσης των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας λόγω της αύξησης των τιμών του ρεύματος. Τα έσοδα που προκύπτουν από την επιβολή της έκτακτης εισψοράς που περιγράψεται στην προτεινόμενη ρύθμιση πιστώνονται στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης με σκοπό τη μετέπειτα ενίσχυση ομάδων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν
σημαντικό πρόβλημα από το κόστος προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας».

Και συνεχίζει η εισηγητική έκθεση: «Η αξιολογούμενη ρύθμιση είναι αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που εντοπίστηκε στα μέσα Ιουλίου, όταν οι τιμές πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας στην αγορά από τις μονάδες Φυσικού αερίου προσέγγισαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα από τα επίπεδα του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τις μονάδες αυτές και αυξήθηκε το κόστος ηλεκτρικού ρεύματος για τους καταναλωτές».

Πηγή: ΟΤ

Sports in

Ελλαδάρα νίκησε στα πέναλτι το Μαυροβούνιο (16-17)

Σε ένα τρομερό παιχνίδι η Ελλάδα επικράτησε τους Μαυροβούνιου στα πέναλτι με 17-16 και έκανε το 2/2 στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024