Η απιστία θα λέγαμε πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους φόβους του ανθρώπου ή όπως λένε αρκετοί «η έσχατη προδοσία» μέσα σε μια σχέση.

Αν και είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο πως οι άντρες είναι περισσότερο… επιρρεπείς στην απιστία, μία νέα μελέτη καταπιάστηκε με τον λόγο που μπορεί να απιστήσουν οι γυναίκες.

Ερευνητές από το διάσημο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στην Αγγλία και το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης στην Αυστραλία διεξήγαγαν την έρευνα σε 254 άτομα από 19 χώρες, τα οποία έχουν απιστήσει έστω μία φορά στη ζωή τους.

Καθεμία από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα κλήθηκαν να προσδιορίσουν την έλξη προς τον σύντροφό τους λαμβάνοντας υπόψιν το πόσο καλός γονέας θα ήταν, πόσο τις ελκύει η προσωπικότητά του και πόσο ελκυστικός είναι σωματικά.

Η μέση βαθμολογία των εραστών ήταν 1,93 μονάδες υψηλότερη από εκείνη των συντρόφων

Στη συνέχεια τους ζητήθηκε να τους βαθμολογήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Το συμπέρασμα

Οι επικεφαλής της έρευνας Macken Murphy, Caroline A. Phillips και Khandis R. Blake έγραψαν: «Ενώ οι επιστήμονες σε μεγάλο βαθμό συμφωνούν ότι η απιστία των ανδρών εξελίχθηκε μέσα από την αύξηση των απογόνων τους, οι εξελικτικοί παράγοντες πίσω από την απιστία των γυναικών παραμένουν αντικείμενο διαμάχης.

»Η υπόθεση των ‘καλών γονιδίων’ (dual mating strategy) προτείνει ότι οι γυναίκες δείχνουν μεγαλύτερη προτίμηση στις παράνομες σχέσεις με άνδρες που εμφανίζουν υποθετικές ενδείξεις αναπαραγωγικής καταλληλότητας.

«Η υπόθεση της αλλαγής συντρόφου αντιθέτως υποστηρίζει ότι η απιστία βοηθά τις γυναίκες να αποκτήσουν έναν νέο σύντροφο χωρίς περίοδο στέρησης».

Με βάση τις απαντήσεις στο ερωτηματολόγιο πολλαπλής επιλογής, οι ερευνητές κατέληξαν πως ισχύει η υπόθεση των «καλών γονιδίων».

Η μέση βαθμολογία των εραστών ήταν 1,93 μονάδες υψηλότερη από εκείνη των συντρόφων, ενώ η βαθμολογία γονικής έλξης ήταν 3,33 μονάδες χαμηλότερη.