Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Συγκλονισμένη η Μπέλα Χαντίντ με την καμπάνια της Adidas – «Είναι κάτι που πληγώνει την καρδιά μου»

Συγκλονισμένη η Μπέλα Χαντίντ με την καμπάνια της Adidas – «Είναι κάτι που πληγώνει την καρδιά μου»

Η διαφημιστική καμπάνια της Adidas για τα ρετρό παπούτσια SL72s αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όπου 11 Ισραηλινοί αθλητές και ένας Γερμανός αστυνομικός σκοτώθηκαν.

H Μπέλα Χαντίντ με καταγωγή από την Παλαιστίνη και την Ολλανδία πήρε θέση για την αμφιλεγόμενη καμπάνια της Adidas η οποία επικρίθηκε για τις «χωρίς δόλο», όπως τις χαρακτήρισε η μάρκα, συνδέσεις με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972.

«Είμαι συγκλονισμένη, είμαι αναστατωμένη και είμαι απογοητευμένη από την έλλειψη ενσυναίσθησης που υπήρξε σε αυτή την καμπάνια».

Η διαφημιστική καμπάνια για τα ρετρό αθλητικά παπούτσια – τα SL72s – αναφερόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου το 1972, όπου 11 Ισραηλινοί αθλητές και ένας Γερμανός αστυνομικός σκοτώθηκαν κατά την επίθεση μιας παλαιστινιακής ομάδας με την ονομασία Μαύρος Σεπτέμβρης.

«Ενώ οι προθέσεις όλων ήταν να δημιουργήσουν κάτι θετικό και να φέρουν τους ανθρώπους κοντά μέσω της τέχνης, η συλλογική έλλειψη ενσυναίσθησης από όλες τις πλευρές υπονόμευσε τη διαδικασία»

Η Adidas ζήτησε στη συνέχεια συγγνώμη και δήλωσε ότι θα «αναθεωρήσει» την καμπάνια της, επιβεβαιώνοντας στο AFP ότι η Χαντίντ απομακρύνθηκε από αυτήν.

Η Χαντίντ, 27 ετών, έχει υπάρξει ένθερμη υποστηρίκτρια των Παλαιστινίων και νωρίτερα φέτος δώρισε χρήματα για να στηρίξει τις προσπάθειες παροχής βοήθειας για τον πολύπαθο λαό της.

«Ποτέ δεν θα συμμετείχα εν γνώσει μου σε οποιαδήποτε τέχνη ή έργο που συνδέεται με μια φρικτή τραγωδία κάθε είδους», ανέφερε η Χαντίντ σε μια δήλωση που μοιράστηκε σε μια ιστορία στο Instagram το βράδυ της Δευτέρας.

«Πριν από την κυκλοφορία της καμπάνιας, δεν γνώριζα την ιστορική σύνδεση με τα φρικτά γεγονότα του 1972».

«Δεν πιστεύω στο μίσος»

Πιο συγκεκριμένα, η Μπέλα Χαντίντ, μεταξύ άλλων, ανέφερε «Είμαι σοκαρισμένη, αναστατωμένη και απογοητευμένη από την έλλειψη ευαισθησίας που υπήρξε σε αυτή την εκστρατεία. Αν είχα ενημερωθεί, από τα βάθη της καρδιάς μου, δεν θα συμμετείχα ποτέ».

»Η ομάδα μου θα έπρεπε να το γνωρίζει, η Adidas θα έπρεπε να το γνωρίζει και εγώ θα έπρεπε να είχα κάνει περισσότερη έρευνα ώστε να το γνωρίζω και να το κατανοήσω και να μιλήσω κι εγώ».
Στην καμπάνια που κυκλοφόρησε νωρίτερα αυτό το μήνα, η Χαντίντ κρατούσε ένα μπουκέτο λουλουδιών για την επανακυκλοφορία του αθλητικού παπουτσιού, το οποίο έκανε αρχικά το ντεμπούτο του το 1972, την ίδια χρονιά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μονάχου».

Μια προηγούμενη δήλωση της Adidas Originals που κοινοποιήθηκε στο Instagram ανέφερε ότι οι συνδέσεις με την επίθεση του 1972 «δεν ήταν σκόπιμες». Η γερμανική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη «για οποιαδήποτε αναστάτωση ή δυσφορία προκλήθηκε σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο»

Η Χαντίντ συνέχισε: «Ενώ οι προθέσεις όλων ήταν να δημιουργήσουν κάτι θετικό και να φέρουν τους ανθρώπους κοντά μέσω της τέχνης, η συλλογική έλλειψη ενσυναίσθησης από όλες τις πλευρές υπονόμευσε τη διαδικασία».

»Δεν πιστεύω στο μίσος σε καμία μορφή, συμπεριλαμβανομένου του αντισημιτισμού. Αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, και υποστηρίζω αυτή τη δήλωση στο ακέραιο».

»Η σύνδεση της απελευθέρωσης του παλαιστινιακού λαού με μια τόσο τραγική επίθεση, είναι κάτι που πληγώνει την καρδιά μου».

«Η Παλαιστίνη δεν είναι συνώνυμο της τρομοκρατίας και αυτή η εκστρατεία ανέδειξε χωρίς να το επιθυμεί ένα συμβάν που δεν αντιπροσωπεύει αυτό που είμαστε».

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στην απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού»

Η Χαντίντ περιέγραψε τον εαυτό της ως «περήφανη Παλαιστίνια».

«Θα στέκομαι για πάντα στο πλευρό του λαού μου της Παλαιστίνης, ενώ θα συνεχίσω να υποστηρίζω έναν κόσμο χωρίς αντισημιτισμό», συνέχισε.

«Ο αντισημιτισμός δεν έχει καμία θέση στην απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού. Θα υποστηρίζω πάντα την ειρήνη έναντι της βίας, κάθε μέρα. Το μίσος δεν έχει θέση εδώ και θα υπερασπίζομαι για πάντα όχι μόνο τον λαό μου, αλλά κάθε άνθρωπο παγκοσμίως».

Μια προηγούμενη δήλωση της Adidas Originals που κοινοποιήθηκε στο Instagram ανέφερε ότι οι συνδέσεις με την επίθεση του 1972 «δεν ήταν σκόπιμες». Η γερμανική εταιρεία ζήτησε συγγνώμη «για οποιαδήποτε αναστάτωση ή δυσφορία προκλήθηκε σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο».

*Με πληροφορίες από: BBC

Sports in

Σαρώνει η κωπηλασία με 3/3: Στο τελικό του διπλού σκιφ και οι Φίτσιου-Κοντού

Απίστευτο 3/3 για τα ελληνικά πληρώματα, με τις Φίτσιου και Κοντού να προκρίνονται και αυτές στον μεγάλο τελικό του διπλού σκιφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024