Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
«Όταν μου έδειξε το ρούχο, νόμιζα ότι αστειευόταν»: Μισούσε η Κάρι Φίσερ το μπικίνι της πριγκίπισσας Λέια;

«Όταν μου έδειξε το ρούχο, νόμιζα ότι αστειευόταν»: Μισούσε η Κάρι Φίσερ το μπικίνι της πριγκίπισσας Λέια;

Μια εκδοχή του συνόλου που ρόκαρε η Κάρι Φίσερ στα γυρίσματα της ταινίας «Επιστροφή των Τζεντάι» έπιασε 175.000 δολάρια σε δημοπρασία.

Ένα χρυσό μπικίνι που φορούσε η ηθοποιός Κάρι Φίσερ κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας «Επιστροφή των Τζεντάι», του τρίτου μέρους της αρχικής τριλογίας του Star Wars, πωλήθηκε έναντι 175.000 δολαρίων.

Το μπικίνι έχει επίσης προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια – θετικές και αρνητικές – οδηγώντας τη Λόρα Μπράντλεϊ του Slate να καταλήξει το 2015 στο συμπέρασμα ότι «ίσως κανένα κοστούμι επιστημονικής φαντασίας δεν έχει αντιγραφεί, αποδοκιμαστεί και προσκυνηθεί τόσο πολύ»

Το αμφιλεγόμενο σύνολο, το οποίο η Φίσερ φορούσε ως πριγκίπισσα Λέια στα γυρίσματα της ταινίας του 1983, πουλήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά τη διάρκεια μιας δημοπρασίας χολιγουντιανών κειμηλίων που διοργάνωσε ο οίκος Heritage Auctions με έδρα το Ντάλας.

«Κάτι σαν μίνι θέμα στη λαϊκή κουλτούρα»

Το σύνολο, το οποίο αποτελείται από επτά κομμάτια και αξεσουάρ, -το οποίο είναι «από τα πιο αξιομνημόνευτα στο franchise του Star Wars», σύμφωνα με τον κατάλογο της κλήρωσης- περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ένα βραχιόλι, δύο δαχτυλίδια για τους γοφούς και ένα στηθόδεσμο.

Η Λέια φορούσε το θρυλικό μπικίνι στην αρχή της ταινίας, αφού αναγκάζεται να γίνει σκλάβα από τον άρχοντα του εγκλήματος Τζάμπα τον Χατ. Η εκδοχή που πωλήθηκε την προηγούμενη Παρασκευή (26/07/2024) δεν ήταν αυτή που είδαμε στην τελική εκδοχή της ταινίας, αλλά μια προγενέστερη, απευθείας από τα γυρίσματα.

«Το έχω πει επανειλημμένα: Η επιθυμία των συλλεκτών να αποκτήσουν ένα κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ παραμένει έντονη και ακόρεστη, και είμαστε πολύ περήφανοι»

Από τότε που η «Επιστροφή των Τζεντάι» έκανε το ντεμπούτο της πριν από τέσσερις και πλέον δεκαετίες, το κοστούμι της Λέια έχει αποκτήσει τη δική του «προσωπικότητα» και έχει γίνει «κάτι σαν μίνι θέμα στη λαϊκή κουλτούρα», έγραψε η Alyssa Rosenberg της Washington Post το 2015. Έχει αναφερθεί στα «Φιλαράκια», στο «Family Guy» και σε πολλές άλλες τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες.

Το μπικίνι έχει επίσης προκαλέσει έντονες αντιδράσεις όλα αυτά τα χρόνια – θετικές και αρνητικές – οδηγώντας τη Λόρα Μπράντλεϊ του Slate να καταλήξει το 2015 στο συμπέρασμα ότι «ίσως κανένα κοστούμι επιστημονικής φαντασίας δεν έχει αντιγραφεί, αποδοκιμαστεί και προσκυνηθεί τόσο πολύ».

«Μην είσαι σκλάβος όπως ήμουν εγώ»

Η Φίσερ, που πέθανε το 2016 σε ηλικία 60 ετών, δεν δίστασε να εκφράσει την απέχθειά της για το κοστούμι, το οποίο ορισμένοι θεατές επέκριναν για σεξουαλικοποίηση και αντικειμενοποίηση της Λέια.

Όπως δήλωσε η ηθοποιός στην Τέρι Γκρος, παρουσιάστρια της εκπομπής «Fresh Air» του NPR, το 2016, με το μπικίνι ένιωθε ότι ήταν «σχεδόν γυμνή», κάτι που «δεν ήταν δική μου στιλιστική επιλογή».

Η Φίσερ πρόσθεσε: «Δεν ήταν δική μου επιλογή. Όταν [ο σκηνοθέτης Τζορτζ Λούκας] μου έδειξε το ρούχο, νόμιζα ότι αστειευόταν, με άγχωσε πολύ. Έπρεπε να κάθομαι πολύ ίσια γιατί δεν μπορούσα να έχω γραμμές στα πλευρά μου, σαν μικρές ρυτίδες. Δεν επιτρεπόταν καμία τσάκιση, οπότε έπρεπε να κάθομαι πολύ, πολύ ίσια».

Είπε επίσης στην Ντέιζι Ρίντλεϊ, η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του 2015 «Star Wars: Η Δύναμη Ξυπνάει», να «παλέψει για τα ρούχα της».

«Μην είσαι σκλάβος όπως ήμουν εγώ», είπε η Φίσερ σε μια συζήτηση με τη Ρίντλεϊ για το περιοδικό Interview. «Συνέχισε να αγωνίζεσαι ενάντια σε αυτή τη στολή του σκλάβου».

Το κοστούμι, συν τοις άλλοις, ήταν άβολο. Ο Ρίτσαρντ Μίλερ, γλύπτης της εταιρείας οπτικών εφέ Industrial Light and Magic, κατασκεύασε το μπικίνι από ρητίνη και ουρεθάνη, με βάση τα σκίτσα του σχεδιαστή κοστουμιών Νιλό Ρόδης-Χαμέρο.

Ο Μίλερ έπλασε τα διάφορα κομμάτια του κοστουμιού χρησιμοποιώντας μια κούκλα που είχε κατασκευαστεί με βάση το σώμα της Φίσερ. Όμως η Φίσερ έχασε βάρος, οπότε όταν ήρθε η ώρα να γυριστεί η σκηνή με τον Τζάμπα Χατ, το κοστούμι δεν της ταίριαζε, σύμφωνα με ένα ντοκιμαντέρ από τα παρασκήνια.

Στα ύψη

Το σύνολο της πριγκίπισσας δεν είναι το μόνο που έφτασε να αγγίζει εξωφρενικά ποσά στην δημοπρασία της προηγούμενης εβδομάδας. Άλλα Sci-Fi στολίδια σημείωσαν επίσης υψηλές επιδόσεις.

Ένα αστρομαχητικό Y-wing από την αρχική ταινία Star Wars του 1974 απέφερε 1,55 εκατομμύρια δολάρια, ενώ μια αφίσα για το Star Trek IV: The Voyage Home πωλήθηκε για 106.250 δολάρια. Η δημοπρασία περιελάμβανε περισσότερα από πεντακόσια αντικείμενα που σχετίζονται με το Χόλιγουντ, όπως σκηνικά, κοστούμια, βραβεία, πρωτότυπα έργα τέχνης και σενάρια.

«Το έχω πει επανειλημμένα: Η επιθυμία των συλλεκτών να αποκτήσουν ένα κομμάτι της ιστορίας του Χόλιγουντ παραμένει έντονη και ακόρεστη, και είμαστε πολύ περήφανοι και ευτυχείς που μοιραζόμαστε αυτές τις ανεξίτηλες στιγμές», αναφέρει σε δήλωσή του ο Τζο Μανταλένα, αντιπρόεδρος της Heritage Auctions.

*Με πληροφορίες από: Smithsonian Magazine

Sports in

Τα 135 εκατ ευρώ της Παρί για το δίδυμο Ράμος/Νέβες και το «κοινό» με τους Κωστούλα και Μουζακίτη…

Στα 70 εκατ ευρώ η μεταγραφή του Ζοάο Νέβες από τη Μπενφίκα στην Παρί. Δηλαδή 5 εκατ ευρώ περισσότερα από εκείνα που της κόστισε η απόκτηση του Γκονζάλο Ράμος.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 01 Αυγούστου 2024