Από τις αρχές του 2023 είχαν επισημανθεί από υψηλόβαθμους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ σημαντικά κενά στη δικογραφία για την δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, καθώς και ότι τα στοιχεία σε βάρος των δύο αδελφών ηλικίας 49 και 44 που κατηγορήθηκαν για την εν λόγω ανθρωποκτονία είναι ανεπαρκή.

Ζητούσαν, μάλιστα, περαιτέρω εξέταση κι αλλων παραμέτρων της υπόθεσης και κυρίως την παρακολούθηση των συναλλαγών σε κατάστημα στο κέντρο της Αθήνας απ’ όπου φερόταν να είχαν αγορασθεί τα κινητά των φερόμενων δραστών της δολοφονίας του Γιώργου Καραϊβάζ, ενώ ζητούσαν και διερεύνηση της ηθικής αυτουργίας της δολοφονίας.

Όμως δεν είχαν εισακουσθεί αφού τελικά φαίνεται να κυριάρχησε η λογική για επικοινωνιακή διαχείριση της εξιχνίασης της δολοφονίας με την συμπλήρωση δύο χρόνων –τον Απρίλιο του 2023 – από την διάπραξη της.

Μάλιστα τότε υπήρξαν πανηγυρικές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για «τήρηση υποσχέσεων» για διαλεύκανση της δολοφονίας του γνωστού δημοσιογράφου που τώρα αποδεικνύονται χωρίς καμία ουσία.

Με ανώτατα τότε στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να υποκύπτουν σε αυτή την τακτική πολιτικών παραγόντων, προκειμένου κι αυτοί να «καρπωθούν την επιτυχία» που αποδεικνύεται τώρα φιάσκο που πλήττει την αξιοπιστία της ΕΛ.ΑΣ.

Το άγνωστο αυτό παρασκήνιο αποκαλύπτεται από το in μετά την αθώωση λόγω αμφιβολιών από το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Αθήνας των δύο συγγενών κατηγορουμένων για την ανθρωποκτονία του γνωστού συναδέλφου τον Απρίλιο του 2021 στον Άλιμο.

Αναβρασμός στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ

Σε μια εξέλιξη που προκαλεί απογοήτευση κι αναβρασμό στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ στην πλέον κρίσιμη υπόθεση δράσης του οργανωμένου εγκλήματος στην χώρα μας. Η κατηγορία σε βάρος των δύο ατόμων είχε βασισθεί στην διαπίστωση από κάμερες ότι το βαν εταιρείας καθαρισμού η οποία τους ανήκει είχε κινηθεί για ώρα δίπλα από την μοτοσυκλέτα στην οποία επέβαιναν οι δολοφόνοι του Γιώργου Καραϊβάζ.

Όπως κι από τον εντοπισμό από σάρωση κλήσεων των δύο κινητών μίας χρήσης των δολοφόνων του δημοσιογράφου, όπως και το γεγονός ότι τα «επίσημα» καταχωρισμένα κινητά των δύο αδελφών ήσαν αδρανή το τετράωρο της δολοφονίας του άτυχου δημοσιογράφου.

Όμως η νομική εκπροσώπηση των δύο κατηγορούμενων από τον δικηγόρο Πειραιά κ Ευτύχη Αλυγιζάκη είχε αντικρούσει λέγοντας ότι το βαν της εταιρείας καθαρισμού των δύο αδελφών ήταν τυχαία στο σημείο κι ότι μοίραζε διαφημιστικά φυλλάδια . Όπως κι ότι η «αδράνεια» των κινητών των κατηγορουμένων είχε παρατηρηθεί κι άλλες φορές και αυτή δεν σηματοδοτεί απολύτως τίποτα.

Όμως φαίνεται ότι από την περίοδο «εξιχνίασης της υπόθεσης εκφράζονταν επιφυλάξεις για την πληρότητα των αποδεικτικών στοιχείων, ενώ υπήρχαν διαδοχικές συσκέψεις αστυνομικών και δικαστικών λειτουργών για την συνεκτίμηση των δεδομένων, αφού υπήρχαν δυσχέρειες στην τεκμηρίωση των κατηγοριών.

Αυτοί οι προβληματισμοί μάλιστα αποτυπώνονταν και σε δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» στις 29 απριλίου 2023, πριν την εξιχνίαση της υπόθεσης με τίτλο «Δολοφονία Καραϊβάζ: Κλειδί στην εξιχνίαση μια εταιρεία καθαρισμού» .

Υψηλόβαθμοι αξιωματικοί επισήμαιναν ότι τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν την Άνοιξη του 2023 ήταν γνωστά μερικούς μήνες μετά την δολοφονία του δημοσιογράφου και αυτό που είχε προστεθεί ήταν μόνο μία ανάλυση τηλεφωνικών κλήσεων από την Διεύθυνση Διαχείρισης κι Ανάλυσης Πληροφοριών που ουσιαστικά δεν συνεισέφερε και πάλι «ακλόνητα» στοιχεία σε βάρος των δύο αθωωθέντων συγγενών.