Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Ενδοοικογενειακή βία: Έξαρση των περιστατικών – Η διαδικασία για panic button και safe house

Ενδοοικογενειακή βία: Έξαρση των περιστατικών – Η διαδικασία για panic button και safe house

Τι δείχνουν τα στοιχεία της Αστυνομίας για την ενδοοικογενειακή βία - Περισσότερα από 200 άτομα έχουν εγκαταστήσει το panic button και πάνω από 100 το έχουν χρησιμοποιήσει

Έξαρση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στην χώρα μας, ενώ χαρακτηριστικό είναι το γεγονός πως ήδη πάνω από 200 άτομα – γυναίκες και άνδρες – έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το panic button.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από τα ακραία περιστατικά βίας που έρχονται στη δημοσιότητα, είτε πρόκειται για γυναικοκτονίες είτε για άγριους ξυλοδαρμούς. Σίγουρα μια εφαρμογή δεν είναι ικανή να λύσει το πρόβλημα, ωστόσο σε πολλές περιπτώσεις, το κουμπί πανικού μπορεί να σώσει ζωές.

Η δυνατότητα για panic button δίνεται πλέον και σε άνδρες, αναφέρει η εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.), Κωνσταντίνα Δημογλίδου, μιλώντας στο MEGA.

«Είναι περισσότερα από 200 τα άτομα που το έχουν εγκαταστήσει ενώ πάνω από 100 το έχουν πατήσει. Η εγκατάσταση γίνεται εντός της αστυνομικής υπηρεσίας και μέσω του panic button μπορούμε να εντοπίσουμε τα θύματα όπου και αν βρίσκονται. Τα safe houses είναι περισσότερα από 20 στην χώρα, όπου είναι δομές που φυλάσσονται από την Αστυνομία» σημειώνει η κ. Δημογλίδου.

Το panic button έχει γεωεντοπισμό και όπου κι αν είναι το θύμα, η Αστυνομία μπορεί να το βρει

Και εξηγεί: «Μπορεί να ανήκουν στην Αστυνομία, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ή στην Εκκλησία. Κάθε θύμα μένει μόνο του σε αυτές τις δομές, αλλά μπορούν να φιλοξενηθούν και τα παιδιά της οικογένειας. Αυτή τη στιγμή, υπάρχουν πέντε παιδιά που μένουν σε safe houses μαζί με τις μητέρες τους. Η Αστυνομία είναι αυτή που κάνει την ερώτηση στο θύμα εξ αρχής και εκείνο αποφασίζει αν τα παιδιά θέλει να μείνουν κι αυτά στη δομή».

Πώς γίνεται η εγκατάσταση του panic button

Το κουμπί πανικού (panic button) εγκαθίσταται αφού πάρουμε την κατάθεση από το θύμα και ρωτήσουμε εάν το θέλει. «Η εγκατάσταση γίνεται με ένα barcode από εμάς», λέει η υπεύθυνη Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας Αττικής, Αναστασία Ηλιοδρομίτη.

Στη συνέχεια εξηγεί τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει το θύμα όταν υποστεί ενδοοικογενειακή βία και γιατί πρέπει να απευθυνθεί σε αυτό το τμήμα.

«Το τμήμα μας λειτουργεί ένα χρόνο, εδώ στην Καλλιθέα. Στην Αττική υπάρχουν 6 αντίστοιχα τμήματα, κάθε διεύθυνση έχει το δικό του Γραφείο Ενδοοικογενειακής Βίας. Τώρα πια λειτουργούν 63 επιχειρησιακά γραφεία. Εμείς εδώ είμαστε για να ακούσουμε τα θύματα και να τους κάνουμε να αισθανθούν ασφάλεια. Προσπαθούμε να πάρουμε όσες περισσότερες πληροφορίες μπορούμε», σημειώνει.

Τέλος, διευκρινίζει ότι αν υπάρχουν ανήλικα, «διαθέτουμε παιχνίδια ώστε να απασχολούνται όσο γίνεται η κατάθεση. Αν υπάρχει σωματική κακοποίηση, δίνουμε στη γυναίκα ιατροδικαστική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί και την συνοδεύουμε εμείς εάν το θέλει. Τα γραφεία είναι όλο τα 24ωρο ανοιχτά και οι αστυνομικοί εδώ είναι εκπαιδευμένοι».

Sports in

Βιονικός Γουόκαπ: Οι ασύλληπτες επιδόσεις με Εθνική και Ολυμπιακό (vids)

Ο Τόμας Γουόκαπ και το απίστευτο που συμβαίνει την τελευταία διετία...

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024