Ανεξέλεγκτη μαίνεται η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε, το μεσημέρι της Τετάρτης, σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Πισσώνας του δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων Ευβοίας.

Τις τελευταίες ώρες, οι φλόγες έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μεγάλη μάχη προκειμένου να σωθούν οι οικισμοί και το πευκοδάσος που βρίσκονται στην περιοχή.

Σύμμαχό τους, ωστόσο, δεν αποτελούν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, κατευθύνοντας τη φωτιά σε εκτάσεις που δεν έχουν καεί τα προηγούμενα χρόνια.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του in με τον καπνό από τη μεγάλη φωτιά στην Εύβοια στον ουρανό της Αθήνας:

Στο σημείο έχουν σπεύσει και επιχειρούν 145 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 44 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν, 11 αεροσκάφη και 8 ελικόπτερα, εκ των οποίων δύο για τον συντονισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει συνδρομή από υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Λίγο πριν τις 16:30 εξεδόθη μήνυμα από το 112, που ζητούσε από τους κατοίκους στην περιοχή Αφράτι να απομακρυνθούν προς Βασιλικό.

Ακολούθησε, λίγο μετά τις 17:30, δεύτερο μήνυμα για εκκένωση τριών ακόμη οικισμών. Πρόκειται για τα χωριά Καμάρι, Καλύβια και Αγιο Γεώργιο, οι κάτοικοι των οποίων καλούνται να απομακρυνθούν προς τη Χαλκίδα.

Οι κάτοικοι οχυρώνουν το Αφράτι, καθώς η φωτιά κατευθύνεται προς την κοινότητα Αφρατίου. Πυροσβεστική, εθελοντές, δήμος και πολίτες βρίσκονται στη γέφυρα του Αφρατίου σε ετοιμότητα.

Έχουν παρατάξει κατά σειρά μηχανήματα προκειμένου να προχωρήσουν στη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών.

Ταυτόχρονα, η δήμαρχος ζήτησε την ενίσχυση της προσπάθειας κατάσβεσης με περισσότερα εναέρια μέσα, καθώς το μέτωπο της φωτιάς είναι μεγάλο και είναι πιθανό να κατευθυνθεί και προς τον Δήμο Ερέτριας.

Ενδεικτική της κρισιμότητας της κατάστασης είναι η δήλωση του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Φάνη Σπανού. «Η κατάσταση εξελίσσεται σε ιδιαίτερα σοβαρή. Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο για να αντιμετωπίσουμε τις φλόγες όταν φτάσουν αυτές σε κατοικημένη περιοχή. Όλες οι δυνάμεις συγκεντρώνονται γύρω από το χωριό Αφράτι. Η φωτιά κινείται με ταχύτητα. Ελπίδα μας είναι να αλλάξουν οι άνεμοι» είπε χαρακτηριστικά.