Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Άλαν Τούρινγκ: O πατέρας των υπολογιστών μετενσαρκώνεται σε ΑΙ

Άλαν Τούρινγκ: O πατέρας των υπολογιστών μετενσαρκώνεται σε ΑΙ

Ο ψηφιακός κλώνος του Τούρινγκ θα απαντά τις ερωτήσεις των επισκεπτών στο Μπλέτσλεϊ Παρκ, βάση των κρυπτογράφων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Άλαν Τούρινγκ, ο άγγλος μαθηματικός που βοήθησε τους Συμμάχους να αποκρυπτογραφήσουν τις επικοινωνίες των Ναζί και θεωρείται πατέρας των υπολογιστών και της μηχανικής μάθησης, πρόκειται να μετενσαρκωθεί ως έκθεμα ΑΙ που θα απαντά σε ερωτήσεις του κοινού.

Ο Τούρινγκ θα εμφανίζεται ως ψηφιακός χαρακτήρας φυσικού μεγέθους στο περίφημο Μπλέτσλεϊ Παρκ βορειοδυτικά του Λονδίνου, το οποίο στη διάρκεια του Β’ Πασγκοσμίου Πολέμου ήταν η βάση περίπου 1.000 κρυπταναλυτών.

Οι επισκέπτες του πάρκου θα μπορούν να ρωτούν τον ψηφιακό σωσία του Τούρινγκ για τη ζωή και το έργο του, με την ΑΙ να προσαρμόζει τις απαντήσεις ανάλογα με το αν απευθύνεται σε μεμονωμένους θεατές, ομάδες ή παιδιά, αναφέρει το BBC.

Ο ιδιοφυής μαθηματικός έπαιξε σημαντικό ρόλο στην έκβαση του πολέμου, καθώς κατάφερε να αποκρυπτογραφήσει τα μηνύματα που έστελναν οι Γερμανοί με τη διαβόητη συσκευή Enigma.

Ο βρετανός ηθοποιός Μπένεντικτ Κάμπερμπατς υποδήθηκε τον Τούρινγκ στην ταινίία The Imitarion Game (Studiocanal UK)

«Η πρωτοποριακή έρευνα του Άλαν Τούρινγκ στη μηχανική μάθηση βασίστηκε στο έργο σχετικά με τις για μηχανικές λύσεις σε προβλήματα αποκρυπτογράφησης στο Μπλέτσλεϊ Παρκ στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου» δήλωσε ο σερ Ντέρμοτ Τούρινγκ, ανιψιός του μαθηματικού, o οποίος πρόσφατα ανέλαβε διαχειριστής του ιδρύματος του Μπλέτσλεϊ Παρκ.

Το Πάρκο συνεργάζεται για την ανάπτυξη του εκθέματος με τη βρετανική εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης 1956 Individuals και κορυφαίους καλλιτέχνες ψηφιακών χαρακτήρων.

Το έκθεμα, το οποίο θα μπορεί να απαντά σε πολλές γλώσσες, αναμένεται να χρειαστεί μήνες για την ολοκλήρωσή του.

Μετά τον Πόλεμο, ο Τούρινγκ σχεδίασε δύο από τους πρώτους ηλεκτρονικούς προγραμματίσιμους ψηφιακούς υπολογιστές.

Η σταδιοδρομία του όμως καταστράφηκε το 1952, όταν καταδικάστηκε για ομοφυλοφιλία και υποβλήθηκε σε ορμονική θεραπεία για μείωση της σεξουαλικής επιθυμίας.

Βρέθηκε νεκρός από δηλητηρίαση με κυάνιο το 1952 με επίσημη αιτία θανάτου την αυτοκτονία, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να δηλητηριάστηκε τυχαία.

Το 2009 ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν ζήτησε δημόσια συγγνώμη εκ για τη συμπεριφορά του βρετανικού κράτους απέναντί του. Το 2013, η τότε βασίλισσα Ελισάβετ Β’ του απένειμε χάρη.

Sports in

Σαρώνει η κωπηλασία με 3/3: Στο τελικό του διπλού σκιφ και οι Φίτσιου-Κοντού

Απίστευτο 3/3 για τα ελληνικά πληρώματα, με τις Φίτσιου και Κοντού να προκρίνονται και αυτές στον μεγάλο τελικό του διπλού σκιφ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2024